Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Eurovíkendy – turistický hit

4. září 2008 | 12:31

Strávit prodloužený konec týdne v oblíbeném evropském městě láká stále více českých cestovatelů. Pozvávací zájezdy však obvykle stojí "dlouhé" peníze.

Vy ale můžete vyrazit za poznáním i na vlastní pěst a rozhodně levněji.

POHODLNĚ S AGENTUROU

Eurovíkendy mají v nabídce některé cestovní kanceláře, ale existují i společnosti, které se na takové malé výlety přímo specializují.

Co je to eurovíkend? Jde o tří až pětidenní pobyt ve vybraném evropském městě. Největší zájem bývá tradičně o Paříž, Londýn, Řím, Barcelonu, Vídeň, Benátky, Budapešť.

Vyjet ale lze i mimo Evropu, do některého z přímořských letovisek, třeba v Tunisku. Termín si můžete sjednat opravdu na víkend, například od pátku do pondělí, ale také na jakékoli jiné dny v týdnu, takže na termínu "víkend" vlastně moc nezáleží.

Bohatý program
Agentury obvykle zahrnují do ceny letenku nebo dopravu autobusem, transfer do hotelu a ubytování se snídaní. Mívají připraven i program na místě nebo cestou, ale ten často není započítán v ceně. Lze si tedy připlatit na prohlídku města s průvodcem. A můžete se spolehnout, že navštívíte nejznámější památky a místa. Kombinovaný program vám navíc umožní kromě například prohlídky Budapešti ještě zastávku v maďarských lázních. Výhodou eurovíkendů je hlavně to, že se nemusíte o nic starat.

Na co si dát pozor
Ceny zájezdů se liší v závislosti na termínu, délce pobytu, ubytování a způsobu dopravy.

Podrobně se vyptejte na konečnou cenu eurovíkendu – pokud letíte letadlem, nezapomeňte si zjistit, jestli jsou do ceny započítány letištní poplatky, pojištění atd. Obvyklá udávaná cena od 5 000 až 10 000 Kč se tedy může zvýšit až o 4 000 Kč.

Letecké eurovíkendy jsou dražší, než když pojedete autobusem, ale zato nebudete unavená z cesty a ušetříte čas. Cestování autobusem je vhodné hlavně do bližších měst, jako jsou Vídeň, Bratislava, Krakov nebo Budapešť.

Hledejte na internetu
Na těchto následujících adresách najdete rozmanitou nabídku eurovíkendů. Sledujte také novinky a různé akce. Nebojte se oslovit malé kanceláře v místě bydliště, jejich nabídka vás může příjemně překvapit.

www.eurovikendy.cz, www.studentagency.cz, www.nettravel.cz, www.invia.cz, www.supervikend.cz, www.eurovikend.org

Hledejte levné nabídky

- Eurovíkend v Paříži autobusem seženete od 3 590 Kč.

- V Londýně můžete strávit víkend od 3 990 Kč.

- Do Benátek bez ubytování se podíváte od 1 690 Kč.

- Do Barcelony se podíváte zhruba od 7 000 Kč.

EUROVÍKEND NA VLASTNÍ PĚST

Pokud pojedete po vlastní ose, určitě ušetříte peníze. Pokud chcete cestovat komfortně letadlem, shánějte levné letenky v aktuálních akcích aerolinek nebo lety last minute. Slevové akce do začátku září budou už asi beznadějně vyprodané. Na jistotu vsadíte, když si objednáte letenky s velkým předstihem. Už teď tedy můžete plánovat termíny kolem Valentýna nebo vánočních svátků. Počítejte s tím, že obětujete pár hodin u internetu. Neprohloupíte, ani když podniknete cestu autem.

Na co si dát pozor

- Pokud pojedete autem, spočítejte si přibližné výdaje na cestu. Vezměte ovšem v úvahu také případné poplatky za parkování nebo za MHD, pojištění, dálniční poplatky atd..

- Naplánujte si program co nejpodrobněji! Zodpovědně hledejte ubytování. Pokud neovládáte místní jazyk, pořiďte si slovník. Bez mapy města se neobejdete. Určete si předem, co chcete v daném městě vidět a kolik vám to asi zabere času.

- Pamatujte, že o víkendu se vydaly navštívit stejné město i tisíce jiných turistů a že nejznámější turistické atrakce budou největší pravděpodobností zaplaveny lidmi. Proto si naplánujte i alternativní řešení a do plánu zahrňte také odpočinková místa jako parky nebo klidné kavárničky.

Ušetřete za cestu!

- Do Vídně můžete dojet vlakem za 475 Kč s Českými dráhami. (https://eshop.cd.cz)

- Do Říma se při troše štěstí podíváte letecky v akci za 1 988 Kč. (www.letuska.cz)

- Do Londýna se dostanete autobusem se Student Agency autobusem last minute za 1 900 Kč.

- Do Paříže seženete letenku do 5000 na www.letenky-plus.cz.

(Cena zahrnuje jednu cestu letadlem, autobusem nebo vlakem.)

Autor: Olga Poucheová
Související články