Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Romantika českých farem

25. srpna 2008 | 13:27

Leží v krásné přírodě, mívají vstřícné a zapálené majitele a dají se z nich podnikat skvělé výlety. Řeč je o farmách, které jsou dnes lákavým 'bonbónkem' pro českého turistu.

Pobyt na farmě bývá akční, pohodový a nenuceně relaxační. Vaše děti uvidí koně ve výběhu, pohladí si ovečky, nakrmí králíky, nasypou zrní slepicím a pomazlí se s domácí kočkou. Oči jim budou zářit nadšením a vy si mezitím můžete naplánovat výlety do okolí. Bonusem pak obvykle bývá domácí strava, někdy dokonce bio. Naše čtyři tipy berte jako inspiraci pro zajímavý výlet nebo víkendový pobyt.

Naučte se jezdit na koni

FARMA PCT PTÝROV
Extra zážitek pro "koňáky". Moderní jezdecký areál se rozprostírá nedaleko Mnichova Hradiště a nabízí kvalitní zázemí pro milovníky koní i jejich čtyřnohé partnery.

Hlavní nabídkou farmy pro laiky je výcvik začátečníků. Můžete si zaplatit hodinový trénink pod vedením profesionála – 300 Kč děti, 400 Kč dospělí. Pokud se vám nechce jezdit, můžete si koně aspoň pohladit.

Když kručí v břiše
Zastavte se v místní hospůdce Na Ptejrově a poseďte u baru nebo na terase. Dejte si třeba knedlíčkovou polévku s nudlemi jako od maminky (23 Kč) nebo krkovičku na česneku s mexickou omáčkou (75 Kč).

Ubytování
Dvoulůžkové pokoje v penzionu se snídaní stojí 1000 Kč pro 2 osoby za noc.

Relax
Objednat si můžete saunu, masáže. Deset kilometrů od farmy je Český ráj. Blízko je zámek Mnichovo Hradiště a velké polesí Klokočka, kam můžete vyrazit na houby nebo se projet na kole. V dosahu 15 km je i Mladá Boleslav s koupalištěm.

Na samotě u rybníka ...

BUČICKÝ MLÝN
Tady těží hlavně z nádherného okolí, které láká k výletům. V penzionu se potkáte s nadšenými cyklisty, kteří brázdí zdejší cyklostezky. Samota leží u Bučického rybníka, pouze 3,5 kilometru za obcí Rožďalovice nedaleko Nymburka. Ekologická farma je zaměřená na chov koní a skotského náhorního skotu. Najdete tu i ovce, pávy nebo havrany.

Pokud se domluvíte se správci, můžete se podívat do stájí na koně nebo "chlupaté" krávy a také si pohladit ovečky. Kompetentní průvodce vám přitom rád prozradí něco o životě zvířat.

Když kručí v břiše
V penzionu Bučický mlýn je restaurace s krbem, letní terasa u rybníka a gril. Dejte si například místní specialitu Bučický roštěnec za 145 Kč.

Ubytování
Cena apartmánu (4 osoby) za noc je 1750 Kč.

Relax
Užijte si houbaření, pěší turistiku či cykloturistiku. V okolí se nachází hrad Kost, zámek v Dětenicích, Jabkenice. V letních měsících na vás při koupání dohlédne vodník Fajka ve zdejším přírodním bazénu.

Info: www.bucickymlyn.cz

Nejen rožnění bez omezení!

BIOFARMA JURÉ
Tady se vám bude zamlouvat asi úplně všechno – od dobrého jídla až po náplň volného času. Farma leží na samotě na kopci Juré nedaleko Zlína. Chovají tu především skot a ovce. Pokud se ohlásíte asi týden předem, zajistí vám i vyjížďku na koních v nedalekém chovu (cena je asi 300 Kč na hodinu). Kromě bazénu je velkou atrakcí zejména pro děti bernardýn pánů domácích jménem Cola.

Když kručí v břiše
Většinu jídelníčku tvoří biopotraviny z farmy. Například biomaso, valašské frgále, domácí chléb, čerstvé i sušené ovoce a povidla, která si tu můžete koupit a vzít domů. O víkendech vás tady pohostí minutkami i domácími polévkami a klobásami a dalšími dobrotami.

Ubytování
Ve dvou apartmánech (4 osoby) zaplatíte: za osobu a nocleh se snídaní 400 Kč (při delším pobytu je cena nižší).

Relax
Můžete si zarybařit v rybníku vzdáleném 2 km odsud a své úlovky nebo cokoli jiného si připravit na rožni. Okolní lesy lákají k houbaření. Do ZOO Lešná je to 4 km pěšky, do Luhačovic 7 km.

Info: www.biofarmajure.ic.cz

Ideální i pro malé děti

FARMA BOVINE
Ekologická farma leží v nádherné drsné krajině Hrubého Jeseníku. Na farmě chovají hlavně krávy, ale najdete tu i jiná zvířata – koně, oslíky a kozy si můžete pohladit a nakrmit, na koních a oslících je možné se povozit.

Vyjížďky na koni zajišťuje spolupracující Ranč Koločava ve stejné obci – Heřmanovicích. Nabízí turistické vyjížďky, vícehodinová putování, základní instruktáž jízdy na koni, jízdy dětí (za hodinovou vyjížďku do terénu zaplatíme 300 Kč na osobu.)

Když kručí v břiše
V apartmánech farmy je vybavená kuchyně. V dobrých restauracích v okolí si můžete dát i různé "Pradědovy speciality".

Ubytování
Penzion se nachází zhruba 250 m od farmy. Za apartmán (pro 4 osoby) zaplatíte od 260 Kč za osobu a noc. Hostům je k dispozici zahrada s ohništěm.

EXTRA
Mongolská jurta
Pro ty, kdo hledají něco nevšedního, tu nabízejí pobyt a nocleh v originální vybavené mongolské jurtě na pastvině u koní. Cena je 200 Kč za osobu a noc.

Relax
V okolí se nacházejí zříceniny starých hradů a nádherná příroda. Určitě se vydejte k Mechovým jezírkům na Rejvíze, kam se dostanete i s dětským kočárkem. Kousek za Zlatými Horami v lese najdete historické Zlatorudné mlýny, kde si můžete vyzkoušet rýžování zlata

Info: www.farmabovine.com

INTERNETOVÉ TIPY:

www.nafarmu.cz, www.kudyznudy.cz

Autor: Olga Poucheová
Související články