Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Slunečný Kypr

22. srpna 2008 | 13:41

Ostrov, na kterém se z mořské pěny zrodila bohyně lásky Afrodita, vás uchvátí nedotčenou přírodou, historickými památkami, nádherným koupáním a výbornou kuchyní.

Kypr obývají z více než tří čtvrtin ortodoxní kyperští Řekové, ale zdejší atmosféra je jiná než na řeckých ostrovech. "Je to Řecko s nádechem orientu a exotiky," říká Šárka Junová z CK Blue Sky Travel.

Krásami Kypru se nechávají zlákat hlavně Britové a Rusové. Mnoho lidí si vystačí s polopenzí, all inclusive vyhledávají hlavně rodiny s dětmi, v hotelech se čtyřmi hvězdičkami jsou pro ně připraveny kvalitní animační programy, které turistům nabízejí kulturní nebo sportovní vyžití. Češi jsou ostrovem nadšeni, ale dovolená zde zatím nepatří mezi nejlevnější. Velký cenový rozdíl není ani mezi letní a zimní sezónou.

Pochutnání v taverně
V běžných restauracích vám nabídnou spíše obyčejnější jídla, například rybí prsty s hranolky. Vyjdou vás asi na 8 eur. Pokud si budete chtít opravdu pochutnat, vydejte se do taverny a ochutnejte skvělou a rozmanitou místní kuchyni, ale počítejte s tím, že za jídlo zaplatíte 15 eur a více. Ve většině restaurací nabízejí i dětské porce, což je velmi výhodné, pokud cestujete se svými potomky.

Na pláž bez obav
Pláže jsou nabité hlavně o víkendech, kdy k vodě chodí i místní obyvatelé. Milé překvapení? Na Kypru se prakticky nekrade, tašku s věcmi můžete klidně nechat u deky na pláži.

Hotely s dobrou kuchyní
Pokud zvolíte levnější tříhvězdičkový hotel, čekejte standard. Jediné, co vás může nemile překvapit, je poněkud otrávený personál, který si kyperští majitelé najímají z řad cizinců. Utěšit vás ovšem může, že ve všech hotelích se dobře vaří.

Cesta za zelenou linii
Na tureckou stranu Kypru, dosud rozděleného na řeckou a tureckou část, si můžete zajet také, ale moc toho neuvidíte. "Vypadá to tam jako v amerických filmech, kdy se po prázdných ulicích jenom prohání vítr a víří prach mezi chomáči křoví," říká Šárka Junová.

Kde se můžete ubytovat?

AGIA NAPA – ráj pro děti
Sem vyjeďte, pokud máte ráda rušnější prostředí. V oblíbeném centru panuje čilý ruch a užijí si zde i děti – čeká tu na ně spousta atrakcí (poplatek stojí zhruba 1 euro). Po celém Kypru je vůbec dost lákadel pro děti. Sami Kypřané děti milují a ponechávají jim velkou volnost.

PROTARAS – nechte se zlákat romantikou
Krásné, spíše klidnější středisko nabízí nádherné pláže. Najdete tu bezpočet restaurací s živou hudbou. Místní hospůdky pořádají tematické večery. Dopřejte si příjemnou procházku kolem těchto podniků, zastavte se a zaposlouchejte se do řeckých písní nebo do amerických evergreenů a rozhodně se nechte zlákat na něco dobrého snědku. Obejděte si přes den večerní programy hospůdek, ať víte, kde se večer zastavit.

PAFOS – pro náročné
Zdejší luxus si vychutnává zejména náročnější klientela. Veškerá zábava se odehrává v hotelových resortech, zdejší pláže jsou malé a hosté si užívají raději na golfu.

4x o Kypru

Víte, že...
... oficiální název je: Kyperská republika, hlavní město Lefkosia, měna: EUR, úřední jazyk: řečtina, turečtina

Lidé
Místní obyvatelé jsou milí a vstřícní, ale ne dotěrní – jsou možná ještě přátelštější než na řeckých ostrovech. Domluvíte se anglicky i německy.

Počasí
Díky příznivému podnebí turisté míří na ostrov prakticky celý rok. Teploty se v sezóně pohybují kolem 30°C.

Voda
Zásobování vodou je na Kypru problematické. Dováží se sem v tankerech po moři! Ta, která teče z kohoutku, je ze zdejších odsolovacích stanic.

Postřehy pro návštěvníky

- Kiosky na ostrově mívají otevřeno 24 hodin denně. Koupíte zde podobné pamlsky, jaké seženete i jinde v Evropě, ale také typické řecké dobroty. (Voda v obchodě stojí zhruba 80 centů (1,5 l)

- Odvezte si domů kvalitní olivový olej, tradiční kyperské červené víno Komandaria nebo sirup ze svatojánského chleba, který se užívá jako šťáva nebo jako kapky na zažívání.

- Na ostrově se jezdí vlevo. Proto se čeští turisté zatím trochu bojí jezdit na vlastní pěst.

- Užít si zde můžete safari, potápění, windsurfing, golf a další zábavu.

- Navštivte nejlépe ráno místní tržiště, záplava čerstvých chutí a vůní vás uchvátí. Nechte se svést i exotickým kořením.

Autor: Olga Poucheová
Klíčová slova: bpž;bpz;cestování;kypr;
Související články