Středa 8. května 2024
Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor
Oblačno 16°C

Podivuhodné vyjížďky

15. srpna 2008 | 14:18

Nejen na jih od nás, ale i na severu je opravdu krásně. Pokud toužíte po věčně zelené krajině nebo příjemnějším a chladnějším počasí, vydejte se tam.

ŠVÉDSKO

Pobřeží Gőteborg

Proč právě tam?
Pro potěšení, které zažijete, pokud se zastavíte na trhu a koupíte si sendviče s krevetami, a pro radost z jízdy na kole podél nejdelšího skandinávského přístavu. Trasa vede od Opery v bývalých docích, zpátky se můžete vrátit lodí. Ale stojí za to pokračovat ještě půl hodiny v cestě. V Saltholmen se nalodíte na trajekt, kterým doplujete na jižní výspu země. Destinace Bränno, Styrső...malebné ostrůvky. Ještě předtím si můžete užít koupání na kamenných terasách v Saltholmenu.

Půjčovna kol: Cykelkungen, Chalmersgatan 19

Cena: 12 EUR/den, 53 EUR/týden

VELKÁ BRITÁNIE

Nottinghamský les

Proč právě tam?
Přibližně 30 km od Nottinghamu, hlavního města East Middlands, se rozprostírá tajemný les Sherwood, kde podle legendy žil se svou družinou Robin Hood. Mezi staletými duby můžete obdivovat Major Oak, obrovský tisíciletý strom, který skýtal přístřeší králi zlodějů. Cyklostezky sherwoodského parku pro horská i treckingová kola jsou značeny na území o rozloze 180 hektarů. Odvážní sportovci si troufnou na závrať vyvolávající "dvojitou sjezdovku", zatímco rodiny s dětmi dají přednost poklidným projížďkám (okruhy 6 km nebo 12 km).

Půjčovna kol: Sherwood Pines Cycles, Old Clipstone (www.sherwoodpinescycles.co.uk)

Cena: Od 13 do 21 EUR za den

IRSKO

Dublin

Proč právě tam?
Abyste odhalila všechny tváře irského hlavního města. Právě když pojedete na kole, budete si moci nejlépe prohlédnout rozličné fasády, užijete si atmosféru nábřeží, budete se přesunovat od zahrady k zahradě. Prozkoumáte Phoenixpark, největší uzavřený městský park v Evropě. Můžete se vypravit po Velkém kanálu na jih, kde budete obdivovat romantické břehy a podél nich se přesouvat až do doků, které byly přestavěny na ultramoderní čtvrť.

Půjčovna kol: Cycle Ways, 185 Parnell Street, www.phoenixparkbikehire.com

Cena: 20 EUR/den

Okruh s průvodcem: 35 EUR, Belfield bike Shop, Universiyt College, www.cyclingsafaris.com

Autor: lap
Související články