Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 24°C

Skvělé cyklookruhy v Evropě

13. srpna 2008 | 14:18

Oblíbenost cyklistiky u Čechů stoupá a kola si pořizuje stále více domácností. Pokud však už znáte naši zemi jak své sedlo, zkuste se letos vydat za hranice!

ASTUREJSKÉ KNÍŽECTVÍ

z Gijonu do Picos

7 dní 150 km

Proč právě tam?
Městečko Gijon v severozápadním Španělsku zavedlo bezplatný pronájem kol. Na bicyklu se přemístíte z náměstí Plaza Mayor na pláž San Lorenzo na pobřeží oceánu. A když máte chuť jet dál? Stačí jen půjčit si kolo. Šlapat podél pobřeží Costa Verde až do Llanes zvládne každý. Nenechte si ujít rybářské přístavy Tazones a Lastres, kde si můžete pochutnat na místní specialitě

Palourdes, dušených mořských škeblích s boby. Za prohlídku stojí prehistorické sídlo Ribadesella. Trasa vede malebnými zákoutími, kolem strmých útesů, romantických zátok a písečných pláží. Ve vnitrozemí stojí za to objet na kole národní park Picos de Europa, ale to už si žádá trochu předchozího tréninku.

Jak se tam dostanete?
Letecká společnost Iberia. Letiště je 40 km od Gijonu.

Ubytování: Hotely, ubytovny www.spain.info

Půjčovna kol: v Gijonu, Bicis Oh! (00 34 985 17 08 17) nebo Tiempo Bike (00 34 985 39 41 00)

RAKOUSKO

z Passau do Vídně

15 dní 350 km

Proč právě tam?
Evropská stezka číslo 6 ze Saint Nazaire do Rumunska bude dokončena v roce 2009, ale většina okruhů už je přístupných. Cyklistická stezka vede zelení a je skutečně velkolepá, míří z německého Passau až do hlavního města Rakouska Vídně. Eurostezka vede podél břehů modrého Dunaje, skrz Bavorský les, romantickou krajinou Strudengau i vinicemi Wachau. Pokud by vám docházely fyzické síly, můžete se svézt vlakem nebo lodí, převoz kol je zdarma. Jinou možností je přepravovat se autem a vždy v místě si obstarat kolo v půjčovně při informačním turistickém centru a etapu si projet.

Jak se tam dostanete?
Letecké společnosti AirBelin, Lufthansa

Ubytování: www. allemagne.com, www.austria.info

Pronájem kol: www.grandangle.fr

Projížďka po Vídni s průvodcem: od 23 EUR/den www.pedalpower.at

TOSKÁNSKO

z Florencie do Pizzy

10 dní 250 km

Proč právě tam?
Florencie je jedno z italských měst s nejširší sítí cyklostezek. Městská zpráva poskytuje bicykly k projížďce po městě zdarma.Pokud ale vyjete na kole i mimo město, musíte si kolo pronajmout v půjčovně. Stojí to za to. Podívejte se na vinice Chianti, pak na kole pokračujte směrem k Sieně, potom navštivte slavné město Pizza. Krajina je mírně kopcovitá, ale každý může pokračovat svým tempem. K zastávkám a odpočinku zve stín olivovníků a cypřišů, ale i malé vesničky a stráně porostlé vinicemi.

Jak se tam dostanete:
Letecké společnosti Alitalia, Air France

Ubytování: http://airstop.cz/ubytovani/italie/florencie

Půjčovna kol: Florence by bike, www.florencebybike.it, Alinari, www.alinarirental.com

SLOVINSKO

z Mariboru do Grazu

3 dny 80 km

Proč právě tam?
Maribor, klenot mezi slovinskými městy, je obklopen vinicemi a zelenými kopci. Západně od Mariboru vedou stezky přes horský masiv Pohorje skrz lesy, přecházející až v pralesy, kolem smaragdově zbarvených jezer. Pak je třeba stočit se na východ, abyste se dostala do kraje Pomučme. V této chráněné oblasti můžete relaxovat v termálních lázních, například Radenci. Protéká tudy řeka Mur a podél ní se dostanete až k hranicím s Rakouskem. Když už jste v srdci pohádkové rakouské Styrie, pokračujte v trase přes alpské louky a vinice až do města Graz. Za víkend tak stihnete navštívit dvě země.

Jak se tam dostanete?
České dráhy: htttps://eshop.cd.cz

Ubytování: www.HRS.com

Půjčovna kol: Bike Center v Moravske Toplice (www.pomurjeonbike.com)

Autor: lap, oli
Související články