Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Evropou na kole - evropská města

Kolo je báječný dopravní prostředek pro romantické výlety ve dvou.
11. srpna 2008 | 13:18

Také vám učarovaly výlety na bicyklu? Vydáváte se na poznávací cesty po republice? Pokud máte chuť poznávat i jiné kraje, vypravte se dál do Evropy.

Amsterodam nabízí hotový ráj

Info pro cyklistu
Hustě přemostěný systém soustředných kanálů v okolí středu starého města, dobře značené cyklostezky, parkovací místa pro kola a centrum se zákazem vjezdu pro motorová vozidla, to všechno činí z Amsterodamu město, které je pro cykloturistiku jako stvořené. Jezdí se tam pohodlně a bezpečně, a to i v těch nejužších uličkách. Na nejfrekventovanějších tratích jsou cyklostezky dokonce zdvojené, aby se cyklisté mohli vzájemně předjíždět. Půjčovny kol jsou prakticky všude a bicykly v různých velikostech stojí od 6 do 8 eur na den.

Info pro turistu
Město se pyšní jedním z největších historických center v Evropě. Pochází ze 17. století, ale pro zvídavé návštěvníky má neustále připraveno něco nového. Nenechte si ujít slavné Rijksmuzeum, kde můžete obdivovat sbírky Rembrandtových a Vermeerových obrazů. Nebo muzeum kabelek (Musée du Sac a main) s kavárnou a se starobylou zahradou. Na kole dojedete až do rychle se rozvíjející čtvrti Jordaan se spoustou levnějších obchodů, kaváren, restaurací a malých galerií. Pokud se vydáte směrem k Chopperdome, určitě si vyberete originální doplněk pro zkrášlení svého dvoukolého přítele.

Orientační cena ubytování: Průměrný hotel stojí v průměru 100 eur za noc, ale seženete ubytování i za 50 eur.

Podívejte se na: www.amsterdam.info/hotels, ww.booking.com/city/nl/amsterdam

Na kole dojedete i do míst, kam se autem nedostanete.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM, archiv

Barcelona – od muzea až na pláž

Info pro cyklistu
Je červené, váží 16 kg a v nesčetných půjčovnách si ho můžete vybrat z nabídky 6000 kusů. Dostanete se na něm všude a za 1 euro na týden. Existuje zde místní systém půjčoven zvaný Bicing, který je k dispozici každý pátek a sobotu 24 hodin denně a od neděle do pátku od 5 hodiny ranní do půlnoci. Záloha se platí prostřednictvím platební karty (www.bicing.com).

Je skvělé, že Barcelona rozšířila síť cyklostezek od paláce Pedralbes na kopci Montjuic až k romantickému parku Ciutadella. Stezka vede přes nejkrásnější pláže Barcelony a Ikarie. Stezky jsou všude dobře a viditelně značené a místy se prolínají se širokými chodníky.

Info pro turistu
Tato katalánská kráska, která neustále kypí životem, odkrývá mnoho ze svých pokladů na věhlasné hlavní třídě la Rambla. Uvidíte tu pozoruhodné budovy architekta Antonio Gaudího, především dosud nedokončenou katedrálu Sagrada Familia, která přitahuje největší pozornost. Spoustu Gaudího architektonických skvostů najdete také v Parku Güell, který představuje městskou oddychovou zónu. Rozhodně si nenechte ujít ani bary tapas v gotické čtvrti (mezi nejtypičtější patří Commerc 24 a cal Pep). Možná vás zaujmou i butiky se značkovým oblečením.

Orientační cena ubytování: Hotely nabízejí ubytování kolem 100 eur za noc, ubytovnu seženete už třeba od 30 eur.

Podívejte se na: www.hostelsclub.com (na tomto webu je odkaz na češtinu), www.barcelonaforrent.com

Svého dvoukolého miláčka raději nenechávejte bez dozoru. Nedávejte šanci zlodějům a zajistěte kolo zámkem.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM, archiv

Berlín láká na zelenou zónu

Info pro cyklistu
Hlavní město Německa je rozlehlé a ale na kole jím projedete relativně bezpečně. Zelená zóna, která tu vnikla letos v lednu, vystrnadila automobily z centra. Tisíce parkovacích míst se nachází podél sítě cyklostezek dlouhé 800 kilometrů. Bez obav se zde můžete vypravit za dobrodružstvím a v případě únavy se zase vrátit na metro a popojet autem nebo taxíkem. Taxikáři tu totiž akceptují naložení kol! V půjčovnách najdete také inspiraci, kam se vydat na projížďku (www.berlinfahrradverleih.com). Byla by škoda toho nevyužít.

Info pro turistu
Jedna z nejrušnějších evropských metropolí je zároveň i nejbohatší na zelené plochy. Rozlehlý park Tiergarten vás nadchne, zejména když v něm probleskují sluneční paprsky. Kolem města jsou rozesety snadno dostupné obytné oblasti, počínaje čtvrtí de Mitte na území bývalého východního Německa až k nejslavnější berlínské třídě Unter den Linden, která vede k Brandenburské bráně. Více na www.directours.com

Orientační cena ubytování: Hotely stojí kolem 70 eur a více na noc, ale pokoj seženete i za 30 eur.

Podívejte se na: www.ota-berlin.de/czech, hotely.ubytovani-ubytovani.cz (odkaz Německo města – Berlín)

Do Kodaně za mořskou vílou

Info pro cyklistu
Již od roku 1995 jsou tady bicykly v samoobslužných půjčovnách k dispozici zdarma. Navíc je celé město protkané hustou sítí cyklostezek. Poplatky za parkování jsou hlavním důvodem, proč ekologicky smýšlející Dánové vystrnadili automobily mimo centrum města. Rozhodně nebudete sama, kdo se opírá do pedálů. Navíc mají Dánové řešení, jak převézt na kole téměř jakýkoliv náklad. Je jím tzv. Christiana bike, důmyslná dodávková tříkolka. Můžete si ji půjčit, nejen abyste se vrátila do dětských let, ale třeba abyste si převezla zavazadla do hotelu!

Info pro turistu
Kodaň je zelené město, které nabízí cyklistům spoustu rozptýlení a zábavy. Nejstarší zábavní park na světě Tivoli vám poskytne nejen spoustu atrakcí, ale každý večer v něm ožívá na třicet restaurací. Město zdobí také překrásný zámek Rosenborg, pěší zóna Stroget, přístav, jehož atraktivitu v létě ještě umocňuje umělá pláž, obchodní dům Paustian Mobelhus s designovým zbožím, kavárny (Sommersko), ale také Christiania – čtvrť, kde se soustřeďuje podsvětí. A hlavně nesmíme zapomenout na sošku malé mořské víly, která je nejfotografovanějším objektem celého Dánska.

Orientační cena ubytování: Za 1000 dánských korun (zhruba 3000 Kč) určitě seženete kvalitní ubytovaní, ale bydlení seženete již od 2000 Kč.

Podívejte se na: www.spenziony.cz/dansko/kodan-oblast, www.hotel-danmark.dk

Autor: Archív

Autor: lap, oli