Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

SPOTŘEBITEL: Na dovolenou s mobilem

Mobilní telefon by měl být o dovolení vaším pomocníkem, a ne zdrojem starostí.
30. července 2008 | 13:21

Je léto a my se vydáváme na dovolené do zahraničí. Přesto chceme zůstat ve spojení s rodinou a přáteli, takže si s sebou přibalujeme mobilní telefon. Víme ale, co vlastně telefonování ze zahraničí obnáší a jak se na něj připravit?

Ať už využíváte služeb jakéhokoliv operátora, především byste si měly před odjezdem aktivovat vhodný roaming neboli možnost telefonovat ze zahraničí.

Co je to roaming?

Roaming je technologie, díky které můžete svůj mobilní telefon se SIM kartou českého operátora používat v zahraničí a volat domů z tamní sítě. Operátor však musí mít se zahraničním operátorem uzavřenou tzv. roamingovou smlouvu. Podle ní váš domácí operátor poplatky za služby svému zahraničnímu partnerovi sám a potom je klientovi připíše na účet.

Tato služba je výhodná jak pro zákazníka, protože si nemusí v cizině kupovat tamní SIM kartu, tak pro operátora, protože má jistotu, že dostane zaplaceno.

Operátor má většinou uzavřeny roamingové smlouvy se všemi operátory v dotyčné zemi, takže vaše SIM karta si na místě automaticky sama vybere první dostupnou síť s nejsilnějším signálem.

Na tento automatický výběr se však nemusíte spoléhat a při příjezdu do zahraničí si můžete mobilní telefon manuálně přesměrovat do jiné sítě.

Používáte-li předplacenou kartu, máte už roaming většinou aktivní, ale pokud platíte mobilní služby paušálem, nemusí to být samozřejmost. Stačí, když si zavoláte na informační linku svého operátora. Pokud používáte předplacenou kartu, nezapomeňte si také dostatečně dobít kredit

Mobilní telefon by měl být o dovolení vaším pomocníkem, a ne zdrojem starostí.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Kde a za kolik?

Pro mobilní operátory v zemích Evropské unie je závazný základní roamingový tarif, nazvaný Eurotarif, který je základem nabídky i našich tří operátorů: O2, T-Mobile i Vodafone. Ten v rámci unie stanoví maximální cenu za příchozí hovor 16,70 Kč a za odchozí 8,20 Kč.

Mimo tyto státy budete telefonovat za cenu, která závisí na tom, do jaké roamingové zóny navštívená země spadá. Základní roamingový tarif (jeho součástí je i Eurotarif) se u našich operátorů jmenuje různě. O2 používá název Eurotarif, T-Mobile Happy Roaming a Vodafone World. Nabídku dalších roamingových tarifů i ceník najdete na webových stránkách našich operátorů.

Pro orientaci pouze následující příklad pětiminutového hovoru ze Slovenska, Chorvatska a USA:

Země O2 (Eurotarif) T-Mobile Happy Roaming Vodafone (World)
odchozí – příchozí
Slovensko 83,00 – 40,75 77,00 – 40,45 83,50 – 41,00
Chorvatsko 208,00 – 119,00 172,55 – 89,25 208,00 – 119,00
USA 327,25 – 267,75 267,75 – 208,25 151,75 – 89,25

Všichni tři naši operátoři však nabízejí mnohem více roamingových tarifů, které si můžete vybrat přímo na míru. Zvolte si dobře a hlavně nezapomeňte, že na dovolené byste měla nechat všechny starosti za hlavou a především si odpočinout.

Chcete ušetřit?

- Pokud se chcete levně spojit s rodinou, můžete volat přes pevnou linku. Kupte si místní telefonní kartu a zavolejte z budky, nebo si už v ČR pořiďte předplacené karty, které vás přijdou ještě levněji.

- Vozíte-li s sebou do zahraničí notebook, můžete si nainstalovat volání přes internet a o žádné paušály se už nestarat. Stačí, když najdete internetové připojení, které je už teď v hotelích běžné. Můžete také využít služeb internetových kaváren.

Autor: hv
Související články