Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Kolo ve formě!

Brzdy svěřte do rukou odborníka.
21. července 2008 | 09:16

Na co si musíte dávat u svého kola pozor? Máme pro vás několik rad, jak doladit svůj bicykl, aby vás nikdy nenechal na holičkách!

Dostatečné nahuštění
Pomocí palce zkontrolujte, jestli máte dostatečně nahuštěná kola: pokud se plášť nedá skoro vůbec stlačit, vzduchu je dostatek. Pravděpodobně ale budete mít kola podhuštěná, takže je budete muset přifouknout. Když totiž kolo delší dobu stojí, vzduch samovolně uniká.

Zkontrolujte závity
Prověřte, zda máte všechny šrouby pevně utažené. Zjistíte to úplně jednoduše: nadzvihněte kolo asi 10 až 15 cm vysoko a pusťte ho zpět na zem. Pokud při dopadu uslyšíte šramot, šrouby jsou uvolněné a je zapotřebí je dotáhnout.

Brzdy a světla
Pro vlastní bezpečnost nesmíte opomenout předem zkontrolovat brzdy. Nasedněte na kolo a ujeďte malý kousek, přičemž zkuste vícekrát prudce zabrzdit. Zároveň zkontrolujte, zda vám svítí přední i zadní světlo. Pokud nejsou brzdy nebo světla v pořádku, svěřte je do rukou odborníka.

Brzdy svěřte do rukou odborníka.
Autor: PROFIMEDIA.CZ

Opatrné čištění
Vezměte si hadřík a vlažnou vodu a přetřete s ním celé kolo. I když prach a špína nejdou někdy odstranit snadno, v žádném případě nepoužívejte silný čisticí prostředek, jelikož tak můžete zničit nebo poškodit důležité části kola, například pedály.

Pohodlné řízení
V zásadě platí, že byste měla mít nastavená řidítka tak, abyste na ně dosáhla napnutými pažemi. Budete-li se totiž při řízení krčit, mohou vás časem začít brnět ruce.

Správné sezení
Kdo sedí rovně, nenatáhne si žádný sval. Abyste výšku správně nastavila, pomůže vám, když si ji odměříte. Řidítka by měla být nastavená o 10 cm výš než sedadlo.

Autor: pm, duš
Klíčová slova: bpž;bpz;domácnost;kolo;
Související články