Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Svítilny do přírody

8. července 2008 | 12:10

Kdo byl někdy byl pod stanem nebo na chatě, dobře je zná. Od pohotovostního světýlka čekáte, že vám pomůže při cestě do lesa i do sklepa. Spolehlivost čtyř z nich otestoval náš spolupracovník Zdeněk Kvíz.

 

Pavexim Krypton

Orientační cena: 140 Kč

Pavexim Krypton
Autor: Zdeněk Kvíz

Co jsme zjistili: Lehký plastový obal v růžové nebo modré barvě se bude líbit dětem. Není ovšem moc bytelný, snadno praskne. Svítilna se jednoduše rozšroubuje, výměnu baterií i žárovky zvládne také dítě. K provozu potřebujete tři baterie R20 (velké monočlánky, lidově velké buřty) a jednu žárovičku 2,4 V. Dobíjecí baterie se do této lampičky nehodí. Chcete jistotu, že si posvítíte během čtrnáctidenní dovolené? Pak je lepší odcestovat alespoň s devíti "buřty". Raději mějte v zásobě i náhradní žárovičku, životnost běžné kryptonky je asi 50 hodin, často ale praská. Svítilna má jednopolohové zapínání a v provozu vydrží podle kvality baterií 2 až 5 hodin.

Naše hodnocení: ****

Holyday Lite

Orientační cena: 68 Kč

Holiday Lite
Autor: Zdeněk Kvíz

Co jsme zjistili: Černý plastový obal má uchopovací části pogumování s drážkami, takže nevyklouzne z ruky a dobře se drží. Abyste ji měli po ruce, můžete ji zavěsit za drátěné očko. Ale pozor, snadno se o něj škrábnete. V oblasti závitu je pouzdro vyztužené, šroubuje se snadno a nehrozí nebezpečí, že se plastový závit poškodí. Výměna baterií (dvou tužkových, pro začátek jsou součástí balení) i kryptonové minižárovičky na 2,4 V je snadná. Do svítilny můžete používat dobíjecí tužkové baterie, na cestu si tedy přibalte dobíječku a nemusíte mít starost, kde shánět náhradní baterie. Podle kvality baterií si posvítíte 2 až 3 hodiny. Hodí se na krátkodobý pobyt, nikoli na dlouhou cestu lesem.

Naše hodnocení: ****

Philips Lightlife

Orientační cena: 115 Kč

Philips Lightlife
Autor: Zdeněk Kvíz

Co jsme zjistili: Lehká a designově příjemná svítilna z kvalitního plastu se dobře drží v dlani. Šikovný je závěs z kroucené šňůrky, nevytrhne se ani při prudším zatáhnutí. Se šroubením opatrně, plast se snadno poškodí. Dvě tužkové baterie nejsou součástí balení, zato byla svítilna vybavená speciální kryptonovou žárovičkou 2,4 V, která má na rozdíl od běžných žároviček delší životnost, asi 90 hodin, a slibuje větší odolnost vůči prasknutí (při našem testu neshořela ani po 20 hodinách). Můžete použít alkalické i dobíjecí baterie, vybavte se tedy raději nabíječkou než zásobou "tužek". Podle kvality baterií vydrží v provozu 2 až 3 hodiny. Jednopolohové zapínání je standard.

Naše hodnocení: ***

Petzl Myobelt

Orientační cena: 1880 Kč

Petzl Myobelt
Autor: Zdeněk Kvíz

Co jsme zjistili: Jezdíte na kole a dorážíte do cíle za tmy? Pak se musíte vybavit svítilnou, která vám bude věrnou průvodkyní po mnoho hodin. Ideální je umístit ji na pásku na čelo – ruce zůstanou volné. Testovaná čelovka má odepínatelné pouzdro na baterie na delším přívodním kabílku, takže baterie můžete schovat do kapsy. Zdrojem světla je LED dioda Luxeon, na její výkon se můžete spolehnout až 170 hodin. Do pouzdra se vkládají tři tužkové baterie, lze používat jak alkalické, které mají delší životnost (cca 10 hodin) než obyčejné (2 až 3 hodiny), tak i dobíjecí. Nabíječka je ostatně už pro cyklisty a turisty téměř samozřejmou součástí výbavy.

Naše hodnocení: *****

Autor: Gabriela Koulová
Související články