Pondělí 16. září 2024
Svátek slaví Ludmila, zítra Naděžda
Zataženo, déšť 16°C

Jak chutnala Ladronka? F.O.O.D. piknik opět nezklamal!

7. září 2024 | 10:30

Jídlo spojuje. Důkazem ve velkém je gastronomický festival F.O.O.D. piknik, na kterém se poslední prázdninovou neděli sešli ti, co si považují dobrého jídla i zábavy. 

F.O.O.D. piknik je naše srdeční záležitost, a v pražském parku Ladronka bylo znát, že i vaše a vašich dětí. Roste nám nová generace, která bude mít jídlo spojené s radostí a setkáváním. Máme radost, že vám na F.O.O.D. pikniku chutná, a že vás baví, že si užíváte nejen jídlo a kuchařské hvězdy na pódiu, ale také workshopy, soutěže, rozhovory se zajímavými lidmi z české gastronomické scény a byznysu, že vás zajímají informace o potravinách z nejrůznějších pohledů i to, jak se můžeme chovat ohleduplněji k přírodě, ke svému tělu i ke svým peněženkám. A že jste se také letos potkali s našimi tituly Blesk pro ženy, Blesk bydlení, Sluníčko, Mateřídouška a Moje psychologie, a že vás opět potěšil piknikový koš plný dobrot, mezi nimiž si mohl každý najít své, včetně dětí a zastánců rostlinné stravy. 

VIDEO: F.O.O.D piknik 2024

Video se připravuje ...
F.O.O.D piknik 2024 • VIDEO: Videoredakce ženských titulů

První Farmář F.O.O.D. pikniku

Letos poprvé se mohlo u vybraných stánků platit pomocí Qerka a letos poprvé návštěvníci volili Farmáře F.O.O.D. pikniku 2024. Titul si odneslo rodinné bistro TamarindTree z pražské Vyšehradské ulice. Jejich asijská kuchyně je skvělá a navíc dostupná, přesně taková, jaká potěší srdce gastronauta. Vaří podle inspirace, kterou načerpali ze svých cest po Asii, nejraději dim sum knedlíčky, pork bun alias bůčkové nebe a další speciality. 

F.O.O.D. piknik 2024
Autor: F.O.O.D. piknik 2024

Hvězdy září v září

Nejlepší recept, na kterém se shodnou všichni šéfkuchaři? Vařit a jíst s láskou. Jakmile toto máte, připravíte chvilku štěstí i s obloženým chlebem. Na pódiu 1. září  kuchařsky zazářily hvězdy zastupující prémiovou školu vaření Gourmet Academy – Marek Fichtner, Miluška Makó, Vojta Vrtiška, Jana Králiková, Martin Staněk. Také Filip Sajler za Cibule Bistro, David Izák se svou školou S Davidem za Grilem, také zajímavá osobnost Chef Fénix a zábavná Chili ta Thuy, se kterou jsme se potkali ještě ve stánku Coca-Cola, kde připravovala vietnamský street food a kde se krásně párovalo jídlo s ikonickým nápojem. 

F.O.O.D. piknik 2024
Autor: F.O.O.D. piknik 2024

Studio LIVE s KOKO a Damienem

Mimořádný zájem letos vyvolalo studio LIVE s moderátorkou Veronikou „KOKO“ Šmehlíkovou. Šéfkuchař Jan Punčochář, populární téma kvašení potravin a rady jak bezpečně zacházet s potravinami sklidili velkou pozornost. Plno bylo na workshopech, zazářil květinový pořádaný AB Flowers, hodně návštěvníků stálo o to zjistit, jak si lépe uspořádat kuchyni, třeba pomocí výrobků Tupperware, nebo jak připravit salát coby hlavní jídlo. Koko ve finále vystřídal streamer Damien Dante a časopis Moje psychologie. Damien vyzpovídal nadanou a přátelskou šéfkuchařku Milušku Makó, která exceluje ve vegetariánské a veganské kuchyni a k vaření dokáže přistupovat natolik prozíravě, že je i v tomto ohledu inspirativní. Její food waste je vlastně koncept zero waste pro restaurační zařízení, ale jeho principy lze velmi dobře uplatňovat i doma.

Festivalové chutě

Ostatně stejné je to i s mnoha farmáři, výrobci potravin a věcí, které nakládání s nimi ulehčují, jako jsou kuchyňské vychytávky Tuperrware. 120 stánků není zrovna málo, stejně jako chill-zón, které mnozí připravili. Kávička u Costa Coffee, drinky u Becherovky a Kinley, správně vychlazené pivo z Královského pivovaru Krušovice, nápojový režim byl za horké slunečné neděle povinně dobrovolný. 

F.O.O.D. piknik 2024
Autor: F.O.O.D. piknik 2024

Co dobrého k tomu? Na Ladronce jste měli, nač si vzpomenete, mini hot dogy dochucené kečupy a dresinky tradiční značky Heinz, fantasticky naskládané burgery, vychytané hranolky, chléb a koláče, zákusky včetně makronek, dorty a dortíky, zmrzliny, kuchyně nejrůznější provenience včetně italské a asijské. K vaření domácí „itálie“ jste si mohli odnést suroviny, jako jsou semolinové těstoviny Rummo, chuťově bohaté rajčatové výrobky Mutti a osvěžující citrusové šťávy Limi, pro „asii“ potom šéfkuchaři ctěné sójové omáčky Kikkoman. Zároveň jste se mohli na vlastní chuťové buňky přesvědčit, že i hotová a doma bleskově připravená jídla mohou být skvělá, když si dobře vyberete – řada Good Lunch od Bonduell je přesně taková. Stejně spokojené ochutnávající návštěvníky měl expert na úpravu tuňáků Rio Mare, firma, která dokonale splývá s naším Čistým festivalem, protože patří mezi ochránce čistých moří. 

Festival zároveň potvrdil, že lokální a čerstvé suroviny jsou v Česku čím dál respektovanější kvalitou, kterou si lidé snaží dopřát. Není divu, že byl na pikniku zájem o online farmářské tržiště Scuk.cz., které je jedinečným prostorem, kde je možné nakoupit vše od farmářského masa, mléka, bio zeleniny a ovoce přes rostlinné alternativy po ekodrogerii.

U nás rostou gastronauti. Začíná to s Health Academy

F.O.O.D. piknik 1. září prokázal dvě důležité věci. Přichází stále více rodin s dětmi.  Na Ladronce mají děti rok do roku více zábavy, která je zcela pohltí, a jestli moderátor Lukáš Hejlík má pověst radostného energetického perpetua mobile, tak tady se mu rodí konkurence. Jak známe Lukáše, určitě mu to nevadí, sám už pár let intenzivně pracuje na tom, aby nové generace ocenily dobré kvalitní jídlo a aby vyrůstali noví gastronauti. 

F.O.O.D piknik 2024
Autor:  F.O.O.D piknik 2024

Myslí na to ostatně i jiní, zejména rodinná firma Health Academy, u jejíhož vlídného stánku se batolili nejmenší a mohli ochutnat dobroty vhodné jejich věku. Rodiče díky ní dostávají do rukou produkty, které jim při péči o děti šetří čas. Kvalita vysoká a nekompromisní, cena rozumná. U stánku Health Academy se rozmlouvalo nejen o samotné výživě, ale i o tom, proč je důležité pro děti vybírat jídlo přátelské nejen k jejich bříškům, ale i k přírodě a životnímu prostředí. Mohli jste poznat značku prémiové dětské výživy Kendamil a dozvědět se o výhodách jejího mléka, dětských kaší i kapek pro péči o střevní mikrobiotu miminkek. Další značka na stánku – Ella’s Kitchen ukázala, jak rodiče mohou využít přirozené dětské hravosti k budování správných stravovacích návyků. O zkušenosti, jak děti naučit rozeznávat pravé chutě a naučit je jíst kvalitní potraviny prostřednictvím receptů michelinského kuchaře Christopha Haye, se podělili zástupci vyhlášené francouzské gurmánské značky Good Gout, pozornost vyvolány i příkrmy Põnn firmy Salvest. Jestli chcete vědět víc, zajděte na webové stránky @healthfactory_cz. 

F.O.O.D piknik 2024
Autor:  F.O.O.D piknik 2024

Děti v kuchyni

Větší děti dostaly na pikniku příležitost něco se v kuchyni přiučit ve stánku Informačního centra bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství ČR na workshopu s Pavlínou Matysovou #zdravespapajou a také ve školičce vaření časopisu Mateřídouška. Na pikniku se vítaly se známými maskoty časopisů Sluníčko a Mateřídouška, a také s gorilákem dodavatele plynu a elektřiny společnosti epet. V jeho chil-zóně jste si i letos mohli dobít baterky - své osobní i svého mobilního telefonu, a také zjistit, jak na úspory energií, abyste třeba s lehčím srdcem využívali své elektrospotřebiče. 

F.O.O.D. piknik 2024
Autor: F.O.O.D. piknik 2024

Na kola! Dvě i čtyři

Malé soutěže a dárečky pak pro děti připravilo na pikniku nemálo stánků, v dětské zóně se si pak vyhrály,  zklidnily se a vyřádily, tak jak to už na F.O.O.D. pikniku bývá. Naprosté nadšení u nich vzbudil stan CykloKubíku, který už z dálky lákal vůní popcornu. Až téměř do konce festivalu děti jezdily po připravené dráze na kolech a odrážedlech, a také na stacionárních kolech s modely aut simulujících autodráhy. Užívaly si malování na obličej, tetovačky, masky Cyklokubíku, fotily se ve fotokoutku. Svým bezprostředním nadšením nakazily všechny kolem, byla to parádní jízda a tak to má být. 

F.O.O.D. piknik 2024
Autor: F.O.O.D. piknik 2024

Zvuk motoru máme rádi, a jestli si děti dopřály šlapací „autodráhu“, pak na dospělé čekala vlastní lahůdka navíc šetřící životní prostředí: nový model hybridního automobilu MG3 vyvinutý pro městskou, speciálně evropskou dopravu.  Kdo auta rád, jistě dá zapravdu, že interiér vonící novotou chytne za srdce stejně jako fantasticky připravené jídlo.  Zvláště, když zjistíte, že parádní vůz je i natolik chytře vymyšlen, že umí skvěle sladit svůj  elektro i spalovací motor. 

F.O.O.D piknik 2024
Autor:  F.O.O.D piknik 2024

Ladronka žje: piknikem 2025

Jsme rádi, že k vizi symbolizované certifikátem Čistý festival přidáváte. Využíváte k přírodě šetrné kelímky štěstí a koše na tříděný odpad, které jsme téměř na každém kroku připravili ve spolupráci s @cistyfestival.cz. Děkujeme. Stejně tak děkujeme všem, kteří pracovali dnem i nocí, aby festival připravili a samozřejmě našim partnerům, bez nichž by nebyl tím, čím je. Pohodovým a radostným místem setkání lidí s dobrým jídlem. Děkujeme všem návštěvníkům, kteří za námi na Ladronku přišli oslavit konec letních prázdnin. Stany uklizeny, park opět ve své původní podobě, a my už jdeme do 15. ročníku. Tak příští září opět na Ladronce. Půlkulatiny pořádně oslavíme!

F.O.O.D piknik 2024
Autor:  F.O.O.D piknik 2024

 

Autor: Lenka Knápková