Sobota 28. září 2024
Oblačno, déšť 17°C

Recyklace PET lahví pohodlně a bez práce

Jak třídit efektivně a bez práce?
25. června 2024 | 06:00

Převzít nákup a odevzdat použité PET lahve k recyklaci, Této převratné novinky mohou využívat zákazníci největšího českého online supermarketu už od loňského listopadu. Jak testovací provoz dopadl a kolik odevzdali zákazníci petek? 

„Jako první na trhu jsme zavedli pilotní zálohování PET lahví, u online služby šlo dosud obezprecedentní krok. Chtěli jsme tak aktivně přispět k ochraně životního prostředí a usnadnitnašim zákazníkům recyklaci. Cílem je ukázat, že péče o planetu může být součástí běžného života. Legislativa zavádějící zálohování PET lahví bude účinná za dva roky, ale nám přijde tato iniciativa velmi důležitá už teď,” vysvětluje rozšiřování služby ředitel Rohlik.cz Martin Beháň. „Chceme naše zákazníky maximálně podporovat v tom, aby byli ekologičtí. Pro mnoho lidí jsou nahromaděné PET lahve problémem a raději je hodí do směsného komunálního odpadu. Postupnými kroky jim tak chceme třídění odpadu zjednodušit a nadále přispívat k lepšímu životní prostředí pro nás všechny,” doplňuje.

Převzít nákup a odevzdat použité PET lahve k recyklaci.
Autor: Rohlik.cz

Recyklace přímo z domova

Z průzkumu společnosti IPSOS pro Rohlik.cz vyplývá, že zákazníci oceňují možnost recyklovat přímo z domova, 80 % respondentů uvedlo, že by se zvýšila jejich motivace k recyklaci PET lahví, pokud by bylo možné použité odevzdávat přímo v jejich domě nebo bytovém domě. Ostatně vzdálenost je právě nejčastějším důvodem, který respondenty odrazuje od recyklování (36 % z těch, kteří nikdy netřídí). Dalšími nejčastějšími důvody jsou přeplněné nádoby určené k recyklaci plastů (34 %) a absence třídících nádob blízko bydliště (27 %). Necelá třetina lidí v průzkumu navíc uvedla, že kvůli recyklování jsou ochotni absolvovat minimální vzdálenost, protože nádoby musí být v ulici, ve které žijí nebo pracují.

Ještě jednodušší

Zákazníci už k recyklaci vrátili na 5 tisíc plastových obalů, nejvíce jich vrací v Praze a Brně. Odezva je obecně velmi pozitivní, a proto se Rohlík rozhodl zrušit limity pro počet kusů plastových lahví, které může zákazník kurýrovi odevzdat. Dosud bylo možné odevzdat 6 kusů, nyní bude moci zákazník vrátit tolik plastových lahví, kolik bude chtít. Navíc každý zákazník nyní dostane nové recyklační sáčky, které zálohování ještě více usnadní a urychlí.

Ekologie hraje hlavní roli 

Systém zpětného odběru PET lahví je klíčovým projektem. Rohlik.cz obohacuje český maloobchodní trh i dalšími nápady z oblasti udržitelnosti. Jde například o minimalizaci obalových materiálů nebo zavádění ekologičtějších variant nákupních tašek či podporu udržitelného zemědělství, a to nejen prostřednictvím pečlivého výběru svých dodavatelů. Ale také tím, že zákazníkům umožňuje přímou podporu místních farem. A farmářům zase výrazně pomáhá s odbytem. Rohlík navíc investuje do svého elektrického vozového parku, aby minimalizoval svůj dopad na životní prostředí. A ekologickým způsobem myslí i na svou produktovou nabídku, zboží před záruční lhůtou nabízí se slevou až 85%, čímž eliminuje zbytečné vyhazování jídla. 

 

Autor: Lenka Knápková