Neděle 23. června 2024
Svátek slaví Zdeňka, zítra Jan
Polojasno 24°C

Příběh spící vražedkyně: ubodala Anna O. své přátelé?

Opravdu ubodala své přátele?
3. června 2024 | 06:00

Víte, že průměrný člověk prospí třiatřicet let? Čeho všeho jsme během spánku schopni? Co je to vlastně náměsíčnost a neseme za to, co spácháme ve spánku odpovědnost? To jsou otázky, které se objevují v jednom z nejočekávanějších titulů úspěšného spisovatele Matthew Blaka – Anna O.

Opravdu ubodala své přátele?

Anna Ogilvyová byla mladá nadějná novinářka z dobře situované rodiny, dokud ji jednoho dne nenašli zakrvácenou a s nožem v ruce poblíž těl jejích dvou ubodaných přátel. Anna O. ale od té doby spí a další čtyři roky se ji nepovedlo probudit. Doktor Benedict Prince je forenzní psycholog a odborník na poruchy spánku se specializací na zločiny spáchané během něj. Jeho novátorská metoda na přerušení „syndromu rezignace“, jak Annin stav popisují odborníci, je poslední nadějí na její probuzení a jedinou možností, jak dosáhnout spravedlivého soudu. Takové profesní metě se rozhodně nedá odolat…

Jenže případ Anny O., jmenovkyně pacientky z knihy Sigmunda Freuda, je ostře sledovaný a Ben musí jednat obezřetně. Nejenže čelí nenávistným útokům, ale sám má profesní tajemství a komplikovaný osobní život. Navíc v průběhu léčby znejistí: Opravdu Anna vraždila, nebo je za tím něco jiného? Jen ona zná pravdu o tom, co se té noci skutečně stalo. A jen Benedict ví, jak se k ní dostat. Ani pro jednoho z nich to dost možná nebude výhra.

Na tento znepokojující příběh je nahlíženo z pohledu více postav a děj graduje až do poslední chvíle. Autor během vyprávění přivede čtenáře na myšlenku, čeho je vlastně naše tělo a podvědomí schopno ve spánku. Příběh donutí čtenáře přemýšlet jako vyšetřovatel a možná si i klást otázku, zda strávila celou noc v posteli.

Pokud hledáte strhující kriminální román, který vám nedá spát, pak je spící vražedkyně Anna O. ten pravý.

Příběh spící vražedkyně: ubodala Anna O. své přátelé?
Autor: Grada

Kdo je Matthew Blake?

Britský spisovatel Matthew Blake získal prestižní vzdělání na univerzitách v Durhamu a Oxfordu a poté pracoval jako „speechwriter“ čili autor proslovů a textů v tiskovém oddělení Westminsterského paláce. Když si jednoho dne přečetl, že průměrný člověk stráví přibližně třicet tři let svého života spánkem, dostal nápad na příběh. Intenzivně zkoumal téma zločinů spáchaných během spánku a tajemný „syndrom rezignace“, a došel ke kontroverzní otázce: Spáchá-li někdo zločin jako náměsíčný, je vinen, nebo není? A tak se zrodil jeho knižní debut Anna O (2024).

Knihu zakoupíte na www.grada.cz za doporučenou cenu 499 Kč

Autor: Lenka Knápková