Pátek 21. června 2024
Svátek slaví Alois, zítra Pavla
Oblačno, bouřka 30°C

Island: Země ohně, ledu a nezdolného optimismu

Island: Země ohně, ledu a nezdolného optimismu
23. května 2024 | 06:00

Islandská spisovatelka Yrsa Sigurdardóttir patří mezi nejoblíbenější autory severské krimi u nás i ve světě. Děj jejích knih se zpravidla odehrává v divoké islandské přírodě, kterou líčí tak mistrně, že čtenář téměř cítí hmatatelné nebezpečí. Jak vlastně vypadá současný život v této drsné ostrovní zemi? Ponořme se do fascinujícího světa Islandu a zjistíme víc.

Island, známý svou jedinečnou polohou na rozmezí dvou tektonických desek, nabízí svým obyvatelům fantastické výhody i nevýhody. Díky geotermální energii si mohou lidé snadno vytápět své domy a vyrábět vlastní elektřinu, což je ve zdejším chladném prostředí velkým přínosem. Na druhé straně je však neustálé nebezpečí zemětřesení a sopečné činnosti, jak ukázala nedávná erupce poblíž rybářského městečka Grindavík. Město muselo být evakuováno kvůli valící se lávě, která ohrožovala jeho existenci. Situace je velmi vážná. Grindavík je plné prasklin a puklin, což ho činí neobyvatelným. Navíc se předpovídají další erupce v následujících letech, možná i staletích.

VIDEO: 7 nejhezčích jednodenních treků v Evropě

Video se připravuje ...
7 nejhezčích jednodenních treků v Evropě • VIDEO: Videohub

Nehostinná islandská příroda ovlivňuje i mentalitu Islanďanů, kteří si uvědomují koloběh života a nevyhnutelnost smrti, ale přesto patří mezi nejoptimističtější národy na světě. Narodíš se a zemřeš. Je důležité se příliš neobávat nevyhnutelného konce a využít čas, který máme, co nejlépe. Islanďané žijí podle národní mantry 'Þetta reddast,' což znamená: Bude to v pohodě.

Tento pohodový přístup je vidět i v každodenním životě. Islanďané nechávají své děti spát v kočárcích venku za jakéhokoli počasí, protože věří, že je to zoceluje. Nikdo se neobává, že by je někdo unesl. Dalším projevem islandského optimismu je nadšená podpora národního týmu v jakémkoli sportu. Například při postupu islandského týmu do finále Eurovize v roce 1986 vykoupili lidé veškeré šampaňské v obchodech, i když jejich píseň skončila až na 16. místě.

Islandské počasí je kapitolou samo pro sebe. Norové říkají: „Neexistuje špatné počasí, pouze špatné oblečení,“ což platí i pro Island, i když některé bouře jsou natolik silné, že žádné oblečení nepomůže. Na rozdíl od Norska nemají Islanďané horká léta, což skvěle vystihuje slogan místní oděvní značky 66°N: Tohle je naše zimní kolekce – známá také jako naše letní kolekce.

Islandské roční období bylo kdysi rozlišováno pouze na zimu a léto. Věk Islanďanů se počítal v zimách. Dnes Islanďané slaví První den léta tradičně první čtvrtek po 18. dubnu, i když po létě není ani stopy. Oblíbeným letním festivalem je Þjóðhátíð na Vestmanských ostrovech, které jsou největrnějším místem Evropy.

Současná doba přináší na Island moderní technologie a přítomnost na sociálních sítích. Mladí lidé tráví většinu času uvnitř, přilepeni k obrazovkám. Přehnané nadužívání angličtiny a krátkých textů je znepokojující, ale věřme, že to nakonec dopadne dobře – naše mantra 'Þetta reddast' nám i v tomto pomáhá.

Yrsa Sigurdardóttir nás svými knihami zavádí do fascinujícího světa Islandu, který je plný přírodních kontrastů, ale také lidské pohody a optimismu. Pokud máte rádi severskou krimi a chcete poznat více o životě na tomto magickém ostrově, určitě sáhněte po její sérii Černý led.

druhý díl Hrob ze série Černý led je opět mrazově děsivý
Autor: Grada

 

první díl Není úniku se stal bestsellerem
Autor: Nakladatelství Metafora

 

 

Autor: Anna Netušilová
Klíčová slova: kniha
Diskuse ke článku
.
Související články