Čtvrtek 20. června 2024
Svátek slaví Květa, zítra Alois
Polojasno 26°C

Otestovali jsme první tyčový vysavač s umělou inteligencí. Odsávací stanice nás nadchla

21. května 2024 | 06:00

Do redakce se nám tentokrát dostal designový tyčový vysavač BESPOKE Jet AI od Samsungu a protože se jedná o první vysavač s umělou inteligencí ihned jsem se vrhla do úklidu. Jak vysavač obstál v náročných podmínkách v domácnosti s několika druhy podlah, alergikem a dvěma dětmi? Zjistíte v naší recenzi!

Designový doplněk

Na první pohled mě zaujal design a zpracování. Samotný vysavač i odsávací stanice vypadají velmi luxusně a nemusíte se bát ho nechat kdekoliv v interéru. Pozitivně hodnotím také stabilitu, celkově je totiž vysavač i odsávací stanice docela těžká a díky tomu nehrozí převrácení, i když máte doma neposedné děti nebo aktivní domácí zvířata.

vysavač Samsung BESPOKE Jet AI do interiéru skvěle zapadá
Autor: Redakce

Umělá inteligence 

Jako první tyčový vysavač s AI dokáže Samsung BESPOKE rozpoznávat povrchy a typy podlah, čímž zvyšuje účinnost a úspornost času i energie při úklidu. Pokud se doma potýkáte s neustálými drobky, rozsypanými bonbony nebo vlasy jako já, pak si tento vysavač okamžitě zamilujete. Při přechodu z koberce na dlažbu nebo plovoucícho podlahu, nemusíte nic řešit ani měnit, vysavač se sám přizpůsobí povrchu. Společně s inteligentním kartáčem Active Dual Brush dokáže uspořit až 14 % spotřeby elektrické energie a současně zvýšit manévrovatelnost o 6 %. 

displej ukazuje jak dlouho můžete v daném režimu ještě vysávat
Autor: Redakce

Odsávací a nabíjecí stanice v jednom

Zejména pokud máte v rodině silného alergika, budete nadšeni z odsávací stanice a s prachem a špínou v podstatě nepřijdete vůbec do styku. Díky technologii Air Pulse a otočné cykloně s technologii Air Spin Edge vyprázdníte prachovou nádobu raz dva a všechny nečistoty se v okamžiku přesají do útrob stanice. Systém účinně zbaví koš nejen nečistot a zamotaných vlasů, ale také zachytí 99,999 % jemného prachu. Dvoulitrový sáček uvnitř odsávací stanici stačí vyměnit cca 1x za měsíc. Stanice slouží kromě odsávání a úschovy prachu také k dobíjení a k uložení vysavače.

Rychlé a výkonné vysávání

Co mě opravdu překvapilo, byl výkon vysavače. O důkladné vysátí všech typů podlah se postará motor HexaJet, který dokáže podle výrobce vytvořit sací výkon  až 280 W. Stačí jednou až dvakrát přejet místo na podlaze či koberci a je hotovo. Výrobce uvádí, že motor je oproti svým předchůdcům lehčí a efektivnější. Několik režimů vysavače si můžete jednoduše navolit na displeji a ubíhající čas vám ukáže, jak dlouho můžete v daném režimu vysávat. Máte možnost vysávat na minimální, maximální a jet výkon anebo režim AI. Součástí balení je i druhá baterie, takže se nemusíte obávat, že úklid nedokončíte.

vysávání koberce vám zabere méně času díky velkému výkonu
Autor: Redakce

Snadné čištění prachového koše

Celá půllitrová sběrná nádoba je omyvatelná vodou, takže jej lze udržet v naprosté hygienické čistotě. Navíc lze nádobu snadno vyjmout i bez odpojení trubice od těla vysavače. Nasbíraný prach stačí prostě vysypat.

LCD displej pro pohodlnější ovládání

Díky přehlednému a chytrému displeji máte okamžitě informace o nabití baterie, stavu údržby nebo sacího výkonu. Zároveň vás také upozorní na problémy a rovnou nabídne jejich řešení, ať už je to nějaký větší předmět v trubuci nebo třeba chomáče vlasů namotaný na kartáči. Vše můžete jednoduše sledovat a ovládat i během vysávání.

Příslušenství

Příslušenství k vysavači je bohaté. Hodně mě baví kartáč Slim LED Brush+, který si poradí s tvrdými podlahami a jemným prachem, díky led osvětlení a přizpůsobivému tělu perfektně funguje i v nedostupných a tmavých místech – zejména pod postelí, skříněmi atd. Navíc má speciální systém proti namotání vlasů na kartáč. Což oceníte, pokud je u vás doma více dlouhovlásek. Nechybí nástavce pro různé povrchy nebo na úzké či hůře dostupné prostory například na čalounění nebo spáry. Pokud máte psa nebo kočku, pak oceníte speciální hlavici Pet Tool+ na zvířecí chlupy. Součástí balení jsou také 2 baterky, menší slibuje 60 minut vysávání a větší až 100 minut v eco režimu. Samozřejmě nechybí nabíječka.

stojánek na příslušenství
Autor: Redakce

Tip: S vysavačem není problém ani mokré čištění, rotační mop si však musíte zakoupit zvlášť.

I pro vysoké

Protože mám výšku 180 cm u běžných vysavačů jsem se potýkala s tím, že jsem se musela při vysávání opravdu hodně ohýbat a bolela mě potom záda. Velmi jsem tedy ocenila, že Samsung BESPOKE Jet AI má teleskopickou trubici, kterou si můžete ldobře přizpůsobit své výšce anebo vysávanému povrchu. Délku můžete nastavit na 3 úrovně. Při vysávání se vysavač velmi dobře drží a je příjemně lehký, nezatěžuje ruku.

Propojení s telefonem pomocí aplikace

Samozřejmostí je také aplikace. Díky aplikaci SmartThings můžete ze svého telefonu sledovat a upravovat nastavení i funkce vysavače. Aplikace také pozoruje vzorce vašeho úklidu. Kromě toho podává zprávy o stavu vašeho vysavače, díky čemuž budete mít lepší přehled a udržíte špičkový výkon po co nejdelší dobu.

Závěr:

S tyčovým vysavačem Samsung BESPOKE Jet AI jsme byli doma nadšeni. Vysává i vypadá skvěle, AI funguje na jedničku, LED podsvícení odhalí veškeré nečistoty na podlaze a propojení vysavače s telefonem běží bez problémů, máte tak dokonalý přehled o spotřebě, statistiky spotřeby atd. Cena se může zdát na první pohled vyšší, ale ve srovnání s konkurencí je více než příznivá. Pokud hledáte způsob jak udržovat vaši domácnost perfektně čistou a zároveň nechcete trávit hodiny namáhavým a dlouhým vysáváním je to skvělá volba.

Cena: 32 990 Kč

Více informací o produktu naleznete zde

 

Autor: Lenka Knápková