Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

10 důvodů, proč je podzim tak krásný

Dary lesa
20. října 2008 | 11:35

Také máte na podzim špatnou náladu a sychravé počasí na vás působí tak depresivně? Zbytečně! Podzim má přece i mnoho světlých stránek.

Také vám sychravé a deštivé počasí kazí náladu? Zapomeňte na to. Podzim má přece i mnoho světlých stránek, které nás zahřejí a okouzlí naše srdce.

S dětmi rozviřte hromadu listí a hrajte si v ní na schovávanou - to chtěl v dětství skoro každý.
Autor: PROFIMEDIA. CZ, MICHAL PROTIVANSKÝ, archiv Blesku - JIŘÍ ČERNOHORSKÝ, Sauny Dyntar, archiv

1. Chutné dobroty
Pro koho je vaření koníčkem, má teď velmi mnoho možností, odkud může čerpat suroviny. Dýně, zvěřina, vlašské ořechy, zelí a jablka - s těmito potravinami můžete dělat hotové zázraky. Na vynikající baštu pozvěte své nejlepší přátele.

2. Teplý punč zahřeje zevnitř
Svařené víno několikrát jinak: na "zelený čajový punč" se hodí zelený čaj a směs koření na svařené víno. Zahřejte červené víno, přidejte sušené brusinky a mandlové kousky a nechte odstát. Tento nápoj vás spolehlivě zahřeje po dlouhé procházce.

3. Konečně chvilka pro koníčky
Chtěla jste se učit před příští dovolenou italsky? Nebo snad uplést šálu svému kmotřenci nebo kmotřence k Vánocům? Nyní máte za dlouhých večerů spoustu času, abyste se mohla věnovat svým koníčkům. Můžete ručně napsat několik dopisů, nebo začít hrát na klavír, případně roztřídit fotografie...

Pro uklidnění
Autor: Dušan Křístek

4. Sbohem problémy s figurou!
Je konec zatahování bříška. Bikiny a plavky už jste uložila do skříně a také doba úzkých minisukní a krátkých triček je za námi. Choulíme se do teplých, příjemných svetříků a širokých bund, a přesto se můžeme cítit skvěle. Teplé oblečení nás zahřeje a skryje nedostatky naší postavy.

5. Dovádění v listí
S dětmi rozviřte hromadu listí a hrajte si v ní na schovávanou - to chtěl v dětství skoro každý. Nádherná vůně zlatého podzimního listí pohladí vaši duši. Zapomenete na každodenní starosti a vzpomenete si na bezpečí a na teplo rodinného krbu.

6. Hurá do kina!
Sychravé podzimní dny jsou tou pravou dobou k návštěvě kina. Současná velká nabídka filmů je naprosto perfektní, aby vám zvedla náladu. Zkuste třeba film Jana Hřebejka Nestyda, natočený podle Vieweghovy knihy Povídky o manželství a o sexu. V hlavní roli oblíbeného televizního hlasatele předpovědi počasí se můžete těšit na Jiřího Macháčka. Pokud vás zajímají filmy spíše psychologické, vypravte se do kina na film Nadine. Jde o dramatický příběh ženy, která unesla dítě svému bývalému milenci (premiéra 23.10.).

Z dýně můžete vykouzlit spousty chutných dobrot.
Autor: PROFIMEDIA. CZ, MICHAL PROTIVANSKÝ, archiv Blesku - JIŘÍ ČERNOHORSKÝ, Sauny Dyntar, archiv

7. Den v sauně
Sauna vám udělá o víkendu opravdu dobře. Zlepšuje krevní oběh, navíc pleť bude jemná jako pokožka miminka. Mezi saunou a studenou lázní se zachumlejte do heboučkého župánku a natáhněte si teplé vlněné ponožky - uvidíte, jak příjemně vám bude! Nebo byste dala raději přednost masáži?

8. Snění s Hanou Hegerovou
Podmanivý hlas Hany Hegerové vás provede barevným podzimem.
Hana Hegerová se připravuje na dvě velká slavnostní vystoupení, která si nadělí ke svým sedmdesátým sedmým narozeninám. První se uskuteční přesně v den jejích narozenin, 20. října v Národním divadle v Praze a druhý koncert bude v Janáčkově divadle v Brně 28. října 2008.

9. Jarní sázení
Rychle se vypravte do zahradnických center, dokud je čas na přípravu kvetoucího kouzla pro příští jaro: cibulky tulipánů, sněženek i krokusů musí ještě před mrazem honem do země.

10. Světlo svíček pro štěstí
Konečně volno po práci! Svíčky zahalí obývací pokoj teplým světlem - a všední den je zapomenutý. Svíčky jsou malý oheň, který nám odpradávna zajišťuje bezpečnost, tvrdí odborníci. Máme to prostě v sobě, proto nám světlo svíček dělá tak dobře.

Dary lesa
Autor: Dušan Křístek

Autor: bpz
Klíčová slova: bpž;bpz;podzim;
Související články