Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Společně pro Petru: Pomozme sbírkou v boji s nevyléčitelnou nemocí ALS

Petře diagnostikovali v listopadu 2021 nemoc ALS.
14. dubna 2023 | 06:00

Kadeřnici a vášnivé sportovkyni Petře byla v listopadu 2021 diagnostikována nevyléčitelná nemoc ALS. Tato zákeřná choroba postupně atrofuje svaly a postihuje také dýchání a polykání, což nakonec vede k neustálé potřebě péče a závislosti na pomocí druhých. Petra se momentálně potýká s řadou problémů, včetně omezené řeči a polykání jídla, které jí znemožňují vést aktivní život. Přispěním na charitativní projekt organizace Oktagon MMA a Donio.cz můžete Petře a dalším pomoct i vy.

Petra Banat vedla kadeřnický salon v Brně a celý život sportovala. Právě na tenise začala pociťovat první potíže, protože nedokázala dlouho držet raketu. Později začala mít problémy v práci s drobnou motorikou rukou. Po sérii vyšetření si v listopadu 2021 od neuroložky vyslechla tvrdý verdikt – je to ALS. 

Vedla kadeřnický salon v Brně a celý život sportovala.
Autor: Donio.cz

Už za měsíc musela zavřít svůj salón, po čase začala používat invalidní vozík a začala k ní docházet pečovatelka. Poté darovala svého milovaného pejska kamarádce, protože se o něj už nezvládla postarat. Teď žije se synem a jeho přítelkyní v panelákovém bytě. I když se její rodina snaží o ni postarat, stále musí chodit do práce, aby zaplatili všechny účty. Kromě toho se o ni starají také její přátelé, kteří ji pravidelně navštěvují a povzbuzují. 

ALS (Amyotrofická laterální skleróza)

Je to neléčitelné onemocnění, u kterého nejsou zatím známy jeho příčiny. Průměrná doba, kterou se s touto nemocí pacienti dožívají, je 2 – 5 let. Člověku postupně atrofují svaly na rukou, na nohou, přidávají se potíže s polykáním a také dýcháním. Nakonec je člověk upoutaný na lůžko a odkázaný na nepřetržitou pomoc druhých. Mozek však stále funguje jako dřív. Je to opravdu zákeřná nemoc, která si bere tělo, zatímco duši a psychiku v tomto bezmocném stavu nechává ALS týrat myšlenkami na život a tisíci otázkami, z nichž ta nejčastější je: „Proč já?“.

Petra o svém konci nemluví, soustředí se na rehabilitace a snaží se zůstat pozitivní. Její život je teď ale extrémně těžký. Trápí ji, že nedostává ze státního příspěvku na péči dost peněz na úhradu pečovatelské služby, kterou nyní potřebuje na 4 – 6 hodin denně. Pomalu se smiřuje s tím, že bude muset při větších dýchacích a zažívacích potížích do hospice.

V každém z nás je bojovník

Organizace Oktagon MMA, pořádající již šest let turnaje v Česku, Slovensku a Německu, spolupracuje s dárcovskou platformou Donio.cz na charitativním projektu, jehož cílem je pomoci lidem, kteří se potýkají s těžkými osudy. "Oktagon je příběhová organizace, která se od počátku řídí heslem 'V každém z nás je bojovník'. Tím není myšlen pouze boj v kleci, ale zápas každého z nás v každodenním životě, kde na člověka nemíří záře reflektorů. Rozhodli jsme se společně podpořit ty nejstatečnější bojovníky, kteří naši i Vaši pomoc skutečně potřebují,” vysvětlují zakladatelé a promotéři Ondřej Novotný a Pavol Neruda. Pět nelehkých lidských příběhů má své patrony z řad zápasníků i známých osobností. Patrony Petry jsou zápasník Zdeněk Polívka a jeho partnerka a zpěvačka Lucie Vondráčková.

Petra chce ale co nejdéle zůstat doma a zaplatit si pečovatelku a zdravotní pomůcky, které by jí usnadnily zhoršující se stav. A přesně tam poputují peníze, které se díky sbírce podaří vybrat. Pokud by se vybrala vyšší částka, Petra si pořídí nový elektrický vozík s opěrkou hlavy a schodolez, protože vstup do panelového domu, kde bydlí, není bezbariérový.

Soustředí se na rehabilitace a zůstává pozitivní.
Autor: Donio.cz

Autor: Aneta Mrazilová