Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Čtyři tipy, jak na zabezpečení dveří proti zlodějům. Chraňte svůj domov!

27. října 2022 | 06:00

Kvalitní kování, bezpečné uzamykání či bezpečnostní sklo… nechcete-li riskovat, že se vám do domu někdo vloupá, zaměřte se nejen na vchodové dveře, ale třeba i ty na terasu či balkón. Poradíme, jaké dveře zvolit, aby nezvaní hosté neměli šanci.

Na dveřích si pohlídejte kování

Ať už jsou dveře ze dřeva, plastu či hliníku, musí být hlavně odolné. Bezpečnost vchodovým dveřím dává nejen pevnost a tuhost rámu dveří i dveřního křídla, ale i jejich bezpečnostní výbava v podobě hákových zámků a bezpečnostního kování. „Jasným základem jsou bezpečnostní zámky. Vchodové dveře by měly být vždy osazené tříbodovým hákovým zámkem a bezpečnostní cylindrickou vložkou. Všechny tři body hákového zámku jsou automaticky aktivovány již při zavření dveřního křídla,“ uvádí Milena Tomčíková, ředitelka vývoje a produktů značky VEKRA, největšího českého výrobce oken a dveří. Tato funkce dokonale utěsní dveřní křídlo a rám současně ve třech bodech a působí také preventivně proti násilnému otevření dveří.

VIDEO: Které dekorace do bytu jsou letošním hitem číslo jedna?

Video se připravuje ...
Které dekorace do bytu jsou letošním hitem číslo jedna? • VIDEO: Videohub

TIP odborníka: Bezpečnými dveřmi k lepšímu bydlení

"Vchodové dveře mohou nepřímo ovlivňovat i naši psychiku. Při jejich výběru bychom se tak měli zaměřit i na jejich bezpečnostní prvky. Máme-li doma dveře, u kterých je instalováno několik zámků současně, díky kterým je případný lupič zvládne jen stěží prolomit, budeme se cítit bezpečněji. S tím se samozřejmě pojí i lepší psychická pohoda. Ale nejen to. Často je totiž dobré si za kvalitní dveře připlatit, a to jak z důvodu udržitelnosti, neboť kvalitní dveře nám vydrží opravdu dlouho, ale oceníte třeba i jejich snadnou údržbu, schopnost izolovat chlad zvenčí i útlum vnějších hluků, které udržují náš nervový systém v neustálé pohotovosti, tedy ve stresu. Život v moderním světě je stále hlasitější a více stresující, takže všichni hledáme klidné místo k odpočinku, které je právě v pohodlí našeho domova," radí Tomáš Sysel, představitel nezávislého Institutu zdravého bydlení.

Čtečka otisku prstu u vchodových dveří
Autor: VEKRA

Chytrý systém zamykání

Věděli jste, že kromě klasických klíčů můžete otevírat vchodové dveře pohodlně a bezpečně i pomocí elektronických systémů? Vaším novodobým klíčem do domu se mohou stát nejenom karty či čipy, ale také například vaše otisky prstů nebo váš mobilní telefon s bluetooth. Stačí pouze zvolit vhodnou čtečku. Pokud více důvěřujete své paměti, nabízí se také možnost otevírání dveří pomocí klávesnice, do které jednoduše naťukáte PIN kód. Svůj domov tak zabezpečíte zas o kousek více.

Světlíků se neobávejte

Velmi častým doplňkem dveří jsou různé boční či horní světlíky se skleněnou výplní. Tato místa slouží hlavně k zjištění dostatečného prosvětlení zádveří. Nemusíte se však obávat, že by se právě těmito částmi do vašeho domu dostali nezvaní návštěvníci. Kvalitní výrobci totiž světlíky dodávají se skly s bezpečnostní fólií.

Zabezpečte i balkón a terasu

Že by měly vchodové dveře zajišťovat dostatečnou bezpečnost je jasná věc. Přemýšleli jste ale nad vchodem na terasu? I okna, včetně těch velkoformátových, která zpravidla slouží jako průchod na balkón či do zahrady, mohou být upravena tak, aby vydržela případné vloupání. „Okna s úpravou KLIDEA jsou osazena speciálním zvukově izolačním trojsklem. Namísto běžného skla je pak z vnitřní nebo vnější strany použito vrstvené sklo. To se skládá ze dvou pevně spojených tabulí, mezi nimiž je speciální akustická fólie, která kromě vyšší bezpečnosti okna snižuje také intenzitu hluku zvenčí. Okna jsou osazena naším standardním celoobvodovým kováním se třemi bezpečnostními uzamykacími body, které snižují riziko vloupání, ale jejich počet lze na přání navýšit,“ dodává Milena Tomčíková z VEKRY. 

Autor: Aneta Mrazilová