Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Mezinárodní den: Vezmi svého psa do kanceláře. Proč se to vyplatí?

23. června 2022 | 06:00

Dříve byl pes v kanceláři naprosté tabu a majitelé čtyřnohých mazlíčků přemýšleli, co s nimi, když jsou celý den v práci. Řada zaměstnavatelů tohle trápení vyřešila tím, že zavedla dog-friendly kanceláře. Že ten váš k nim zatím nepatří? Zkuste ho přesvědčit na mezinárodní den Vezmi svého psa do kanceláře, který letos slavíme 24. června. Jaké jsou výhody dog-friendly kanceláří? A čemu se naopak vyhnout?

Zvýšení produktivity, větší pohoda na pracovišti či snazší navazování přátelských vztahů. To jsou jen některé z výhod, které mají dog-friendly kanceláře. Podle průzkumů má zkrátka přítomnost psů v kancelářích pozitivní dopad jak na zaměstnance, tak na domácí mazlíčky. „Mnoho domácností si v pandemii pořídilo psa, který si zvykl na každodenní přítomnost páníčka doma. S návratem majitelů do běžného pracovního života může být pro zvíře velmi stresující zůstávat celý den doma samotné. Psí chování a psychika fungují na základě zvyku, proto pro ně náhlé odloučení může mít negativní dopady,“ vysvětluje veterinář MVDr. Leoš Železný. Zatímco v zahraničí jsou zvířata vítána zhruba u 45 % firem, u nás je to podle zjištění náborářských firem jen desetina.

Video se připravuje ...
Jak ochránit své mazlíčky před klíšťaty? • VIDEO: Videohub

Pes v kanceláři udrží zaměstnance

Pro milovníky psů je dog-friendly kancelář velkým benefitem, podle kterého se často rozhodují, jakému zaměstnavateli dají přednost. Podle průzkumu společnosti Mars, jednoho z největších výrobců zvířecího krmiva a dalších produktů, by 64 % majitelů psů z generace Z změnilo zaměstnání nebo by zkrátilo pracovní dobu, aby mohli více času trávit se svými mazlíčky. A téměř polovina majitelů psů uvedla, že by bylo těžší opustit zaměstnání, kdyby jim zaměstnavatelé umožnili brát si do práce domácí mazlíčky. Dobrou zprávou pro ně je, že nedávné průzkumy mezi manažery velkých společností ukázaly, že více než polovina z nich plánuje povolit mazlíčky v práci. Rovněž se téměř 60 % z nich shoduje, že by měli majitelé psů mít flexibilní pracovní dobu při práci z domova, aby lépe zvládali péči o zvířata. 

Jak vypadá moderní dog-friendly kancelář?

Pokud chcete svého šéfa přesvědčit, aby byli pejsci vítaní i ve vašich kancelářích, myslete především na druhé. „V našich kancelářích je pobyt psů velmi pozitivně vnímán, ruku v ruce s tím jde ale také vzájemná ohleduplnost kolegů. Díky dlouhodobé strategii a propracované firemní kultuře máme vytvořená efektivní pravidla fungování na pracovišti, aby kolegové i mazlíčci žili ve vzájemné symbióze a respektovali se navzájem,“ vysvětluje Lenka Kroupová, Portfolio Manager Cat & Perfect Fit Mars Central Europe. 

Obecně by moderní dog-friendly kancelář měla být zbavena veškerých nevhodných věcí, které by mohl pejsek sníst nebo okusovat. Často se také zapomíná na odstranění otevřených odpadkových košů či zabezpečení kabelů. Dejte pozor na více psů na jednom místě. Než vezmete svého mazlíčka do práce mezi cizí psy, domluvte se s kolegy pejskaři a seznamte je na neutrálním místě někde venku.

5 tipů, jak vytvořit ideální dog-friendly office

• Než si vezmete psa do práce, přesvědčte se, že s tím nikdo nemá problém.

• Pejska naočkujte, ujistěte se, že nemá žádné přenosné infekce či parazity.

• Čtyřnohého parťáka vycvičte, dobře socializujte (s lidmi i dalšími psy).

• Pejska držte u sebe, aby nikomu nepřekážel.

• Dopřejte mazlíčkovi procházky.

Mezinárodní den Vezmi svého psa do kanceláře

Poprvé se slavil v roce 1999. S nápadem přišla americká asociace Pet Sitter's International, která chtěla ukázat, jak velké je pouto mezi majitelem a jeho psem. Cílem je podpora adopce domácích mazlíčků.

Jak to může vypadat, když je pes v kanceláři? Prohlédněte si naši vtipnou a roztomilou fotogalerii:

Autor: REDAKCE