Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 23°C

Přehledně: Jak pomoct Ukrajině? Vše naleznete na jedné stránce

Přehledně: Jak pomoci Ukrajině? Vše naleznete na jedné stránce
28. února 2022 | 16:00

Noční můra ožila. Nepředstavitelné se stalo skutečností. Ve čtvrtek 24. února v brzkých ranních hodinách zaútočily ruské jednotky na území Ukrajiny a rozpoutaly agresivní válečný konflikt. Celá země se otřásla a sužují ji tvrdé boje. Nejen Česko vyjádřilo ohromné množství solidarity. Protože pouhé rozhořčení nestačí.

Aby se ale pomocná ruka potkala s efektivitou, stovky lidí a desítky firem se spojily pod hlavičkou jednotné platformy Stojíme za Ukrajinou a následně v komunitě expertních dobrovolníků Česko.Digital vytvořily přehledný rozcestník stojimezaukrajinou.cz. Funguje jako webová stránka s cílem zamezit tříštění informací a duplikaci práce.

TIP NA VIDEO: Jak probíhá pomoc na ukrajinsko-slovenské hranici? Co je největší problém této nekoordinované pomoci?

Video se připravuje ...
 • VIDEO: Videohub

Na jedné platformě tak naleznete způsoby, kterými můžete pomoct. Jak tým dobrovolníků uvádí: „Rukama i hlavou, materiálně i finančně. Z terénu i z gauče. Vyberte si z mnoha možností, které jsme dali dohromady. A prověřili je.“ Na webovém rozcestníku tedy najdete veškeré odkazy, které soustřeďují místa materiálních sbírek pomoci, čísla účtů finančních příspěvků, možnosti poskytnutí ubytování, dopravy i právní pomoci.

Že má tato platforma opravdu smysl, dokazují čísla, která zveřejnila komunita Česko.Digital na svém instagramovém účtu:

Vedle přehledného souhrnu možností pomoci informuje webový rozcestník také o probíhajících akcích v České republice. Již zítra, v úterý 1. března, uspořádá Česká televize benefiční koncert.

Přímý přenos z Václavského náměstí v Praze odvysílá ČT1 od 20.10 hod. Na koncertě vystoupí například skupiny Mig 21, Chinaski a Pražský výběr, zpěváci Marie Rottrová a Tomáš Klus či hudebníci z České filharmonie. Jak uvádí Karolína Blinková, tisková mluvčí České televize, další umělci se do programu stále přidávají.

Diváci mohou sbírku podpořit zasláním DMS ve tvaru DMS SOSUKRAJINA 30, DMS SOSUKRAJINA 60 nebo DMS SOSUKRAJINA 90 na telefonní číslo 87 777 nebo darem na sbírkový účet 9320 9320 / 0300.

Autor: red