Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Kouříte? Kdybyste přestali, ušetříte na luxusní dovolenou!

18. května 2018 | 14:33

Toužíte po dovolené all inclusive, ale nemáte na ni peníze? Pokud kouříte, máme pro vás špatnou zprávu! Podle průzkumu Broker Consulting totiž utratíte za cigarety takové částky, že přicházíte o peníze, které byste si mohli užít, nebo rozumně investovat!

Kuřáctví by se opravdu mohlo zařadit mezi zlozvyky bohatých. Při průměrné ceně balení cigaret pohybující se okolo 90 korun vydají kuřáci při spotřebě 20 a více krabiček za měsíc minimálně 1800 korun, za rok je to pak nejméně 21 600 korun.

„Jedná se o nemalou částku, která už znatelně zasáhne do rodinného rozpočtu. Pokud v domácnosti jsou dva náruživí kuřáci, pohybujeme se na částce blížící se čtyřem tisícům korun za měsíc. Kdyby si kuřák dané peníze ukládal na zcela běžné stavební spoření, tak každým rokem dosáhne nejenom na státní příspěvek v plné výši, tedy na 2000 korun, ale ještě se mu částka zúročí,“ zdůrazňuje Michal Cibulka, analytik finančního plánování Broker Consulting.

V případě, že by kuřák to, co prokouří pravidelně investoval, vydělal by nemalý peníz. Často, když člověk začne kouřit, kouří pak už po zbytek života. To znamená prokouřených několik desítek let. „Za třicet let tak silný kuřák prokouří zajištění na penzi. Kalkulovat s tím, že se důchodu kvůli možným zdravotním komplikacím ani nedožije, je velmi krátkozraké. Hodně silní kuřáci, kteří vydají za svou neřest minimálně 3000 korun měsíčně, by místo kouření mohli mít při stejném úročení za 30 let naspořeno přes dva miliony,“ vypočítává Cibulka pro web E15.

Pokud byste peníze chtěli investovat do něčeho jiného, jsou na trhu stále popilárnější investice do půjček, známé jako P2P. Přestože stále velké množství lidí investuje do nemovitostí a půdy, v menší míře pak do kryptoměn, novinka P2P získává oblibu i u lidí, kteří o investicích dříve ani neuvažovali, nebo jim přišly příliš složité a rizikové. Právě díky možnosti jednoduše investovat do zajištěných půjček přilákala nová služba Bondster tisíce investorů během prvního roku svého fungování.

„Bondster funguje jako trh investic. Propojujeme investory z řad široké veřejnosti s důvěryhodnými poskytovateli půjček. Naši investoři tak mohou jednoduše a bez znalostí finančního trhu dosáhnout slušných výnosů. Přitom vždy klademe velký důraz na bezpečnost a likviditu finančních prostředků investorů. Pro snížení rizika jsou půjčky obvykle zajištěny např. nemovitostí,“ říká ředitel Bondster Robert Hluchník.

Více o investicích do kryptoměn najdete na webu E15 ZDE >>>

Autor: red