Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Jak vracet a vyměňovat vánoční dárky?

U každého dárku který koupíte, si pečlivě uschovejte účet.
27. prosince 2010 | 14:38

Ne vždy je předávání dárků spojené s radostnými výkřiky. Vy sami se nemusíte trefit do vkusu ostatních, podobně na tom můžou být jiní. Co s překvapením, které se stalo danajským darem? Zkuste ho vrátit!

Počítejte však raději s tím, že každý prodejce si může určovat svoje vlastní pravidla a nikdo ho nedonutí, aby vám vyšel vstříc. Někde je možné zboží vrátit v řádech dnů, jinde dokonce týdnů nebo i déle. Někteří prodejci po vás budou chtít originální krabici nebo obal, ve kterém byl dárek prodaný- většinou právě v kamenném obchodě.

Pokud se v patové situaci ocitnete, je nejlepší zajít do obchodu co nejdříve a na podmínky se podrobně vyptat. Buďte však připraveni, že všechno vrátit nemůžete. Ve spoustě kamenných obchodů neuspějete například s kosmetikou, potravinami, knihami, doplňky zdraví a spodním prádlem. U internetových obchodníků ale můžete být i v těchto případech úspěšnější. jim stejně jako katalogovým prodejcům lze zboží vracet do čtrnácti dnů (někde je tato doba i delší), a to bez uvedení jakéhokoliv důvodu.

Musíte dodržet lhůtu

Zajímá vás, kde budete moct bez problémů koupenou věc případně vrátit? Zeptali jsme se ve třech obchodních řetězcích. Vstříc vám většinou vyjdou, jen musíte respektovat určité lhůty.

1. Můžu dárek vrátit, když se třeba jen nelíbí?

2. Do kdy je to případně možné?

Jana Matúšová, Marks and Spencer, Czech Republic, a.s

1. Určitě. Jen je nutné přijít s pokladním dokladem, který dokazuje koupi výrobku nebo etiketou firmy Marks and Spencer přímo na výrobku. Když předložíte pokladní doklad, vrátíme vám hotovost. Jestliže ho nemáte, pak vám předáme poukaz se stejnou částkou, jakou staálo pořízené zboží.

2. Do 35 dní. Pro zboží zakoupené mezi 19.11. a 12.12. roku 2010 pak platí speciálnípodmínky- zboží je možné vrátit dokonce až do 15.ledna 2011!

Eva Karasová, Tesco

1. Nevhodně zakoupené dárky je možné vrátit nebo vyměnit. Podmínkou je, aby zákazník měl paragon, zboží nebylo použité, popř. zabalené v původním obalu, na oděvech musejí být původní visačky.

2. Doba vrácení nebo výměny není omezená. Zboží může být vrácené v kterékoli prodejně tesco s ohledem na sortiment.  Z možnosti výměny nebo vrácení peněz je vyjmuté některé zboží jako spodní prádlo, CD, tisk, epilátory, holící strojky, mobily, digitální fotoaparáty a kamery.

Lukáš Ohanka, marketingový ředitel firmy Baťa

1. Ano. Stačí přijít s nákupním dokladem a v případě bot i s originální krabicí. Pokud je zboží nepoužívané a nepoškozené, zákazník se může rozhodnout, zda ho vymění nebo vymění, nebo si nechá peníze.

2. Vánoční dárek je možné vrátit do 14 dnů od zakoupení.

7 dobrých rad

1. Při vracení si připravte doklad o zakoupení výrobku či služby.

2. Nejlepší jeho okamžitě zabalit a co nejdříve s ním vyrazit za prodejcem.

3. Většinu zboží můžete reklamovat ve lhůtě dvou let.

4. Prodávající má na vyřízení reklamace  dnů.

5. Koupili jste zboží na internetu? pak můžete od smlouvy bez důvodu odstoupit do dnů.

6. Víte, že si kupující často pletou roli spotřebitele a živnostníka? Nakupuje-li živnostník výrobek pro svoji živnost, řídí se nákup podmínkami obchodního zákoníku, a nikoli občanského. Kupující tak nemá automaticky nárok na dvouletou záruční dobu.

7. Odstoupit od kupní smlouvy můžete, když opakovaně reklamujete stejnou vadu. V atkovém případě můžete požadovat vrácení kupní ceny či žádat výměnu zboží za nové.
Autor: Kateřina Pokorná, KNbr