Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Elle na své obálce vybělil kůži modelce!

Fotografie
27. prosince 2010 | 11:38

Neuvěřitelné! Do rasového sporu se dostal časopis Elle, který šokoval veřejnost tím, že vybělil kůži slavné bollywodské herečky Aishwarye Rai, která se objevila na titulce. Není to ovšem poprvé, kdy se magazín, kterému se přezdívá "módní bible", ocitl pod palbou kritiky právě za nemístnou úpravu svých fotografií.

Časopis Elle teď sklízí jednu kritiku za druhou, ale ať už je to záměr nebo ne, kritika je zrovna v tomo případě oprávněná. Magazín je momentálně obviněn z toho, že zcela vybělil kůži bollywoodské herečky, Miss World 1994 Aishwarye Rai (37), která je nejen v Indii považována za obrovskou hvězdu.

Nádherná herečka, která mimo jiné hrála i ve filmech Pýcha a předsudek či Růžový panter 2, se objevila na titulní straně indického prosincového čísla Elle a její pleť je prokazatelně světlejší, než je ve skutečnosti.  Nejedná se však pouze o fotku na titulní straně - i uvnitř časopisu je její pleť o několik odstínů světlejší.



Není to tento rok poprvé, co "módní bible" čelí podobnému obvinění. V září se na titulce amerického vydání objevila černošská herečka Gabourey Sidibeová s mnohem světlejší pletí, než má v reálu. Když se na časopis obrátila veřejnost, časopis Elle tvrdil, že její kůže "nebyla zesvětlena víc než u ostatních modelek, které se spolu s ní fotografovaly".

Jindy věrní čtenáři časopisu seslali na časopis vlnu komentářů, proč se takto magazín zachoval. Většině fanoušků vadí, že časopis podporuje názor, "že světlejší kůže je v módě, zatímco tmavší kůže není vhodná".

Zesvětlování kůže je v Indii velice citlivou záležitostí. Ti, co mají světlejší pleť, jsou často vnímáni jako úspěšnější a bohatší lidé. Z toho samozřejmě těží výrobci produktů na zesvětlování kůže, který dosahuje obratu v řádech mnoha milionů dolarů.

Autor: INT, KNbr, Kjos