Pondělí 23. prosince 2024
Svátek slaví Vlasta, zítra je Štědrý den / Adam a Eva
Zataženo, déšť 5°C

7 skvělých tipů na svatomartinskou husu!

11. listopadu 2010 | 15:46

Dopřejte si podzimní kulinární zážitek v podobě dozlatova upečené křupavé husy s vůní jablek. A protože k pečínce patří knedlík a zelí, máme pro vás několik receptů. Vyzkoušejte klasiku i netradiční varianty.

Legenda říká, že svatý Martin byl římský voják. Později pak přijal křesťanskou víru, stal se misionářem, později dokonce biskupem ve francouzském Tours. Martin při své skromnosti nechtěl biskupskou funkci přijmout a před vyslanci se schoval do husince mezi hejno hus. Ty ho však kejháním prozradily. Jiná legenda říká, že ho při kázání husy svým kejháním rušily. V obou případech proto byl jejich osud jasný: skončily za trest na pekáči.

Svatomartinská husa s jablky
Autor: isifa.cz

Pečená husa s jablky

Doba přípravy: 30 minut
Době pečení: 3 hodiny

Budete potřebovat (pro 6 osob):

1 husu (přibližně 4 kg)
4 až 6 jablek
sůl, kmín
horkou vodu na podlévání



Postup:

1. Husu den předem osolte, okmínujte a nechte v chladu. Druhý den rozehřejte troubu, do pekáče dejte husu prsíčky dolů a podlijte horkou vodou (přibližně do jedné třetiny pekáče). Husu obložte nakrájenými jablky. Pár kousků můžete vložit do břišní dutiny, šťáva pak bude mít jemnější chuť.

2. Během pečení propichujte vidličkou tučnější kousky, aby mohlo vytéct sádlo. (Nepropichujte kůži ale až do masa.) Vyteklé sádlo pak odebírejte z pekáče, aby se nepřepalovalo.

3. Když je husa na hřbetě zlatá, otočte ji, dál propichujte a odebírejte sádlo. Upečenou měkkou husu pak vyndejte a přikryjte alobalem. Z pekáče seberte zbylé sádlo, přidejte horkou vodu, usazeniny ze dna odškrábejte do šťávy a vše chvilku povařte.

4. Mezitím husu naporcujte, vložte do pekáče a nechte ještě chvíli v teplé troubě odpočinout.

Náš tip:
Přibližně 20 minut před dopečením přidejte do pekáče švestky. Dodají šťávě zajímavou chuť.

KNEDLÍKY

Hrníčkové knedlíky
Autor: profimedia.cz

V hrníčku

Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 25 minut

Budete potřebovat (na 4 hrnky):

250 g hrubé mouky
250 ml mléka
2 starší housky
2 vejce
sůl
tuk na vymazání hrnků

Postup:

1. Mléko vlijte do mísy, přidejte žloutky a osolte. Poté přimíchejte mouku, na kostičky nakrájené housky a opatrně zapracujte tuhý sníh z bílků. Takto připravené těsto nechte chvilku odpočinout.

2. Hrnky vymazejte tukem a ze dvou třetin naplňte těstem. Do širšího kastrolu dejte vodu a přiveďte k varu. Hrnky překryjte alobalem a dejte do vroucí vody. Voda by měla dosáhnout přibližně do poloviny jejich výšky. Zmírněte plamen a vařte přibližně 25 minut.

Houskové s petrželkou

Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 10 minut

Budete potřebovat (pro 6 osob):

500 g hrubé mouky
3 housky
1 žloutek
2 ve slupce uvařené brambory
1 lžičku prášku do pečiva
2 lžíce nasekané petrželky
mléko
sůl

Postup:

1. Na vál dejte mouku prosátou s práškem do pečiva. Přidejte oloupané a nastrouhané brambory, žloutek, petržel, špetku soli a housky namočené v mléce. Vypracujte těsto, ze kterého tvarujte kulaté knedlíčky.

2. Vařte v osolené vodě 8 až 10 minut.

V ubrousku

Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 20 až 25 minut

Budete potřebovat (pro 6 osob):

500 g hrubé mouky
30 g droždí
1 vejce
250 ml vlažné vody
3 housky
sůl, cukr

Postup:

1. Z droždí, cukru, několika lžic vlažné vody, soli a trochy mouky nechte vzejít kvásek. Zbytek mouky nasypejte do mísy, přidejte vodu, vzešlý kvásek, vejce a vypracujte těsto, které se nebude lepit na vařečku. Nechte kynout na teplém místě přibližně 2 hodiny.

2. Poté vyválejte 2 šišky, zabalte do plátěného ubrousku nebo utěrky a na koncích pevně svažte. Vložte do hrnce s vroucí vodou. Po vyjmutí a rozbalení bude knedlík krásně hladký.

Náš tip:
Do těsta můžete přidat nastrouhanou mrkev nebo nasekanou petrželku.

Zelí se slaninou
Autor: isifa.cz

 

ZELÍ

Sladkokyselé zelí se slaninou

Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 30 minut

Budete potřebovat (pro 6 osob):

1 kg sterilovaného sladkokyselého zelí
120 g anglické slaniny
2 cibule
4 lžíce hladké mouky
cukr a ocet podle potřeby
tuk
sůl, kmín

Postup:

1. Zelí vložte do hrnce včetně nálevu. Přidejte tolik vody, aby bylo zakryté, a lžíci kmínu. Osolte a dejte vařit. Mezitím na pánvi rozehřejte tuk, přisypejte na kostičky nakrájenou slaninu, cibuli a osmahněte.

2. Poté zaprašte moukou a promíchejte. Vzniklou směs přidejte ke skoro změklému zelí a ještě chvíli povařte. Nakonec přidejte podle chuti cukr a ocet.

Zelí s bobkovým listem

Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 40 minut

Budete potřebovat (pro 4 osoby):

1 hlávku zelí
1 lžíci tuku
1 cibuli
hladkou mouku
sůl, kmín
ocet, cukr
2 bobkové listy

Postup:

1. Najemno nasekanou cibuli osmahněte na tuku. Přidejte nakrouhané zelí, trochu kmínu, bobkový list, osolte a podlijte vodou. Duste, dokud není zelí měkké.

2. Poté dochuťte cukrem a octem, zaprašte moukou a ještě chvíli povařte.

Zelí s jablky

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 40 minut

Budete potřebovat (pro 4 osoby):


1 hlávku červeného zelí
3 cibule
1 lžíci tuku
400 g jablek
300 ml červeného vína
cukr, ocet
sůl, pepř,
2 bobkové listy

Postup:

1. Na tuku osmahněte najemno nasekanou cibuli, přidejte nakrouhané zelí a chvilku poduste. Jablka nastrouhejte nahrubo a přidejte k téměř měkkému zelí. Osolte, opepřete, vložte 1 bobkový list a podlijte vínem. Duste, dokud není zelí měkké, poté dochuťte cukrem a octem.

 

Autor: pil, lenak