Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Motorkářka Pavlína (34): Proč neumíráme? Na rozdíl od chlapů neriskujeme!

Majitelka realitní kanceláře Pavlína Roupová (34) jezdí na hondě několik let. Je s ní maximálně spokojená.
3. srpna 2010 | 07:13

První prázdninový měsíc zahynulo na silnicích 99 lidí, což je o 24 více než loni. Nejvíce se na nárůstu nehod podíleli motorkáři, kterých zemřelo 25. Převážně na motocyklu umírali muži, ženy jezdí daleko opatrněji. Potvrzuje to i statistika z loňska, kdy zahynulo 84 motorkářů, ale jen tři byly ženy.

Mezi motorkáři je stále větší procento žen. Ty na rozdíl od svých mužských protějšků tak často nehavarují. Nejsou totiž agresivní. „Jezdím na motorce třicet let. Je to můj koníček. Důležité je projet se a vrátit se domů,“ řekla Blesku Hana Honová (55), majitelka motorkářského baru z Bravantic.

¨Alexandra Moslerová z Krnova (22) je z motorkářské rodiny. První stroj dostala k osmnáctinám.
Autor: Jiří Krušina

Ženy jsou méně agresivní

Ženy si na rozdíl od chlapů na motorkách nic nedokazují. „Jezdíme a před nikým se nepředvádíme. Asi proto nejsou podél cest křížky s našimi jmény,“ přidala se Pavlína Roupová (34), která je majitelkou realitky ze Studénky.

To, že jsou ženy méně agresivní řidiči, potvrzují také odborníci. „Ženy jsou daleko klidnější řidičky než muži. Mají v sobě zakódovánu opatrnost, rozvahu.

Na rozdíl od mužů nepřeceňují tolik své schopnosti. Proto jich na motorkách umírá procentuálně daleko méně než mužů,“ řekla psychiatrička Vlasta Hanušková.

Mrtví motorkáři v roce 2009
silný motocykl 76 řidičů
slabší motocykl 5 řidičů
mopedy 3 řidiči
Celkem 84 řidičů z toho 3 ženy
Autor: kru, raj