Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Nelegální potraty ročně zabijí 70 000 žen

Lidské embryo v plodových obalech, osmý týden vývoje
15. října 2009 | 10:13

Potraty provedené v nevhodných podmínkách osobou, která k tomu nemá oprávnění, stojí ročně život 70 000 žen a způsobí zdravotní komplikace milionům dalších.

Podle agentury Reuters to uvádí dnes zveřejněná studie amerického Guttmacherova institutu. Podle ní nicméně celkový počet standardně a bezpečně provedených potratů klesá, a to také díky častějšímu užívání antikoncepčních přípravků.

Podle studie je na světě neprofesionálně provedeno kolem 20 milionů potratů ročně. Většinou jde o případy z chudších zemích. O potraty se často pokusí samy nastávající matky nebo neškolené osoby, a to mimo kvalitní zdravotnická zařízení.

"Je závažným a tragickým faktem, že i když celkový počet potratů je na ústupu, počet špatně provedených potratů neklesá," uvedla šéfka Guttmacherova institutu Sharon Camp.

Podle ní klesl celkový počet standardně provedených potratů mezi lety 1995 a 2003 z odhadovaných 45,5 milionu na 41,6 milionu. Počet žen, které umírají kvůli neprofesionálním interrupčním zákrokům, je prý už zhruba deset let na stejné úrovni.

Podle vědců žije i dnes zhruba 40 procent žen v zemích, kde je oficiálně možnost nechat si uměle přerušit těhotenství značně omezená.

Počet potratů podle odborníků klesá i v Česku. Zatímco v 90. letech minulého století připadalo na 1000 žen produktivního věku ročně 40 případů umělého přerušení těhotenství, nyní je to okolo deseti.

Autor: ČTK, lena
Klíčová slova: potrat, potraty
Diskuse ke článku
.
Související články