Pondělí 13. května 2024
Svátek slaví Servác, zítra Bonifác
Polojasno 22°C

Musí nás v zahraničí ošetřit?

.. konečně přistání na místě dostupné terénní sanitce...
16. března 2009 | 08:23

Českou veřejnost nedávno šokoval případ zraněné dívky, které rakouští lékaři odmítli věnovat, dokud nebude zaplacená celá částka požadovaná za ošetření. A to přesto, že byla řádně pojištěná. Co v takovém případě dělat?

Odpovídá:

Soňa Šmůlová, Česká pojišťovna

Soňa Šmůlová, Česká pojišťovna
Autor: archiv

Jak bychom se měli v podobné situaci zachovat?
V takovém případě je vhodné obrátit se na asistenční službu, která vám pomůže s řešením situace. To platí v rámci komerčního cestovního připojištění pro každého pojištěného.

Na jaké ošetření máme v rámci základního připojištění nárok?
Pokud má lyžař sjednanou nejdůležitější součást cestovního připojištění, kterou je pojištění léčebných výloh, jsou mu hrazené náklady na: lékařské ambulantní ošetření, pobyt v nemocnici, ošetření zubním lékařem, léky předepsané lékařem, přeprava do nejbližšího zdravotnického zařízení, převoz do místa trvalého bydliště nebo do české nemocnice pro případ, že nemohl použít původně plánovaný prostředek, převoz tělesných ostatků do ČR v případě smrti. Samozřejmě je možné sjednat i pojištění úrazu nebo například odpovědnosti pro případ, že na sjezdovce někoho srazíte.

Musíme mít pro případ úrazu či onemocnění v zahraničí připravenou nějakou hotovost, i když máme uzavřené zdravotní připojištění?
To určitě! Například ve Francii po vás budou záchranáři požadovat úhradu za svoz ze sjezdovky okamžitě v hotovosti. Pokud u sebe peníze nemáte, vezmou si do zástavy vaše lyže nebo snowboard a vydají vám je až po zaplacení. Máte-li sjednané cestovní pojištění, asistenční služba vám zajistí úhradu tak rychle, jak je to možné.

A je nutné uzavřít zdravotní připojištění při každé cestě do zahraničí?
Úraz v zahraničí vás může vyjít dráž než celá dovolená. Zlomená noha přijde na desítky tisíc korun a týdenní pojištění vás přitom vyjde na necelých 300 korun. Cestovní připojištění se proto určitě vyplatí.

... ve speciálním postroji odlétá s pacientem i záchranář...
Autor: Jan Kostík

Autor: připravila: duš
Diskuse ke článku
.
Související články