Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Nebojte se počítače - nekouše! - 5. díl

Volejte si s kamarádkou zadarmo přes internet.
21. listopadu 2008 | 12:31

S počítačem si už v mnohém víte rady, teď je čas vytvořit si třeba vlastní e-mailovou schránku. A můžete si začít psát s kamarády, dětmi či vnoučaty.

K internetu se připojujete buď pomocí pevné telefonní linky, přes mobilní telefon, přípojku kabelové televize nebo vzduchem – přes wifi. A v počítači musíte mít nainstalovaný prohlížeč – nejčastěji to je obrázek s velikým písmenem e – Internet Explorer nebo také Mozzila Firefox. Klikněte na tyto programy a jste na síti. Pamatujte na jednu věc, pohyb po internetu je jednoduchý, ba primitivní, jen výjimečně můžete něco zkazit nebo "rozbít", nebojte se pokusů a omylů.

Stránky
Jaký je základní princip internetu? Každá webová stránka má svou adresu, například www.seznam.cz, a pokud ji napíšete do okénka v horní liště na internetové stránce, tato stránka se vám zobrazí. Existuje mnoho základních domovských stránek (kromě Seznamu třeba www.atlas.cz, www.bleskprozeny.cz apod.), ze kterých se pak už tzv. klikáním obvykle jednou levým tlačítkem myši na další odkazy na stránce dostáváte dál.

Založte si svůj e-mail

Určitě už po vás někdo chtěl mailovou adresu. Jak ji získáte? Na většině stránek je to podobné. Například na www.seznam.cz, kliknete na Založit nový email a následně vyplníte všechny kolonky, které je potřeba.
Vaše adresa se skládá z jednoho či více slov, následuje zavináč – @ (zobrazí se stisknutím kláves Alt + V), pak název webu, na kterém adresu vytváříte (Seznam, Atlas,…), pak tečka a nakonec koncovka, u nás nejčastěji cz, tedy například: Jana.Novakova@seznam.cz
Doporučujeme zvolit adresu neutrální, protože když budete komunikovat s úřady nebo hledat práci, adresa jako sladka.beruska@seznam.cz nepůsobí nejlíp.
Až si mail založíte a budete do něj chtít vstoupit, vyplňujete jen přihlašovací Jméno: to je začátek adresy: Jana.Novakova a svoje Heslo: například: rybycka78 a kliknete na Přihlásit.

Na rekvalifikaci není nikdy pozdě.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Ve schránce
Když si otevřete svoji mailovou schránku na Seznamu, v levém sloupci najdete základní menu, tedy Napiš email, Doručené, Odeslané, Rozepsané, Spam a viry, Koš. Názvy jsou jednoznačné a není třeba je příliš vysvětlovat. Do části Spam a viry se automaticky ukládají buď hromadně odesílané reklamní maily, nebo takové, které počítač vyhodnotil jako"nakažené" virem. Tyhle maily bez otvírání hned vymažte – mail označte v malém čtverečku před jeho názvem a zvolte příkaz Smaž v dolní části obrazovky. Mail se přemísti do Koše. Ale pozor, ještě není úplně smazaný (v případě potřeby se dá obnovit), takže i Koš musíte čas od času Vysypat (příkaz v dolní část stránky).

Posílání zprávy
Zvolíte Napiš email, do políčka Komu vyplníte adresu (petr.novak@centrum.cz), do políčka Předmět jeho název, například Schůzka, a pak už můžete psát.
K mailu můžete přidat i nějakou přílohu, třeba fotografie, nějaký textový soubor z Wordu apod. Zvolíte Přiložit soubor, ťuknete na Procházet a proklikáte až na požadovaný soubor. Na ten ťuknete a potvrdíte příkazem Otevřít. Pak už zvolíte jen Odeslat email v pravém dolním rohu.
Maily, které vám přišly, si otevřete dvojitým ťuknutím na jejich název. Ty nové, které jste ještě nečetla, jsou označeny tučně, abyste je nepřehlédla. Mailovou schránku si občas ukliďte, tedy vymažte nepotřebné maily (příchozí i odchozí), jinak se schránka zahltí a nové maily přestane přijímat.

Volejte si s kamarádkou zadarmo přes internet.
Autor: Martin Mag

Telefonování přes síť – zadarmo!

Dnes už si můžete pomocí internetu i téměř zdarma telefonovat, a to třeba na druhý konec světa. Stačí k tomu nainstalovat příslušný program (např. Skype), připojit sluchátka a mikrofon (dají se koupit docela levně – v řádu stokorun), domluvit s kamarádkou nebo dcerou v USA, aby v témže čase seděla u počítače – a třeba i několikahodinové povídání začíná.

Autor: Sylva Šporková
Související články