Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Zneužíval mě 'OTEC'

20. října 2008 | 15:20

Trauma, které často nikdy nevyjde na světlo – tak hovoří o zneužívání dětí psychologové. Statistici bohužel zaznamenají jenom zlomek případů.

Desítky, možná stovky ostatních navždy zůstávají skrytým, většinou "dívčím" tajemstvím.

Výzkumy se shodují ve zjištění, že nejčastěji se vyskytuje incest typu otec – dcera nebo nevlastní otec – nevlastní dcera (tzv. pseudoincest).
Autor: PROFIMEDIA.CZ

Ženy, které nic podobného nezažily, si to ani nedokážou představit. Co je to za šílenou situaci, kdy dívku sexuálně obtěžuje její vlastní otec nebo životní partner její matky? Člověk, se kterým žijí v jedné domácnosti, nebo mu dokonce říkají "tati". A to obvykle v době, kdy jejich sexuální život ještě ani nezačal, v době, kdy čekají na první doteky, polibky, intimitu... Psychické postižení, které si odnášejí do dospělého života, ničí a narušuje jejich vztahy a normální potěšení z vlastní sexuality.

Existují rizikové rodiny?
"Všechny dívky, se kterými se ve své praxi setkávám, mají jednu společnou základní věc, a tou je naprostý nezájem matky o jejich psychiku," říká psycholožka Tamara Cenková. "Všechny vypovídaly, že se po prvním pokusu, anebo dokonaném zneužití začaly chovat jinak. Ovšem matky si toho vůbec nevšimly. Všechny rovněž uváděly neshody v manželství svých rodičů. Matky byly spíše zaujaty samy sebou, problémy v manželství nebo jinými sourozenci. Dívky jednoznačně uvedly, že někdy kolem jejich 15, roku věku o ně matky ztratily zájem."

Ze strohých statistik se člověk většinou nikdy nedozví ani smutný fakt, že většina dívek se nikdy nesvěří do rukou odborníka a se svým tajemstvím se po celým život pere sama. Jejich případy tak nikdy nikdo fundovaný neřešil, nikdo jim kvalifikovaně nepomohl.

Zneužívání poznamená celý život
"Já se o těchto nenahlášených zneužitích dozvídám až při psychoterapiích, které však mají jiný původní důvod. Ženy za mnou chodí například kvůli tomu, že si nedokážou najít partnera, kvůli poruchám v sexuálním životě, úzkostnosti, strachu z lidí a tak podobně. Teprve při terapii se ukáže zdroj problému – zneužívání," říká doktorka Cenková.

Linka bezpečí: 800 155 555 nebo 116 111

Linka bezpečí je bezplatná telefonická linka krizové pomoci pro děti a mladistvé (do 18 let, studenti do 26 let). Je v provozu 24 hodin denně. www.linkabezpeci.cz

Linka bezpečí je bezplatná telefonická linka krizové pomoci pro děti a mladistvé (do 18 let, studenti do 26 let). Je v provozu 24 hodin denně.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Čtenářka (29 let)

Táhne se to se mnou dodnes
Já nevím, jak to vypadá v pravém slova smyslu – takové zneužívání. A nebyl to matčin přítel, ale její druhý manžel... Nikdy jsem to nikomu neřekla. Ani nevím, jak mám začít, jak se k tomu dnes vyjádřit. Protože na to stále ještě myslím a uvažuji, co to vlastně dělal.

První měsíčky
V době, kdy se to stalo, jsem se dostávala do puberty. S mamkou jsme sice měly hezký vztah, ale nikdy jsme nemluvily o sexu a také o tom ostatním, co k němu patří.

Ale jedno si pamatuji naprosto přesně. Jakmile jsem dostala první menstruaci, Otčím mě skoro obden chodil uspávat a to tím způsobem, že si ke mně lehl a hladil mě v podbřišku. Já z toho neměla vůbec rozum. I když bych už měla být připravená, nevěděla jsem ani, co to sex je.

Z prvních měsíčníků jsem byla šokovaná. Nevěděla jsem, k čemu je to dobré, a proč zrovna já. A teď ke všemu ještě tohle.

Ze začátku jsem to opravdu brala jako jenom takové uspávání, ale postupem času mi to bylo nepříjemné a snažila se tomu unikat, ale šlo to dost těžko. Navíc s mamkou jsem se o tom styděla mluvit. A když už jsem tedy otčímovi řekla, že usnu sama, tak přestal, ale dodnes z toho mám nepříjemný pocit.

Není mi příjemné, že na mě manžel sahá
A když na mě má manžel sáhnout, musím se přemáhat, abych neucukla, i když ho miluju. Jsme spolu už devět let a stále nevím, jestli se mu mám svěřit, nebo to nechat. Nebo jít radši k nějakému odborníkovi, který by mi poradil.

Je mi 29 let a stále se to se mnou táhne. Já jenom doufám, že tímhle dopisem se to nijak nedozví moji nejbližší. I když si myslím, že mladá děvčata by si to měla přečíst.

A právě proto jsem se rozhodla, že to napíšu. Je to trošku úleva někomu se svěřit. A snad to půjde i anonymně...

Její 'otec' ji znásilnil ...
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Čtenářka Danka (55 let)

S mou sestřenkou si osud krutě zahrál!
Můj příběh se odehrál před 40 lety. Nestal se přímo mě, ale v naší rodině. Tatínek měl sestru Terezku – moji tetu. Měla čtyři děti a nefungující manželství. Po čtvrtém dítěti Terezka těžce onemocněla a doktoři jí zjistili smrtelnou nemoc – rakovinu dělohy. Tereza byla pořád v nemocnici, tenkrát se rakovina nedala léčit, a tak jsme se připravovali na nejhorší. O děti se starali i moji rodiče, neboť jejich otec o ně nejevil zájem.

Hrůzný den a noc
Terezka umřela ve svých 32 letech. Byl to den, na který nikdy nezapomenu. Tu smutnou zprávu jsme se dozvěděli ráno. Ani jsme se nestačili vzpamatovat, a hned večer jsme zažili šok. Objevila se u nás tetina nejstarší dcera Anička. Byla polonahá a obličeji měla zoufalství, strach a děs.

Nedostali jsme z ní ani slovo, jen plakala a třásla se. Já byla v jejích letech a možná i proto mně nejvíc důvěřovala. Když jsme se uložily k spánku, přitulila se ke mně a svěřila se mi z hroznou věcí. Když se táta vrátil v noci z hospody, všechny děti už spaly. Ona taky, ale on ji přesto vzbudil. Povalil ji, všechno z ní strhal a brutálně ji znásilnil. Mně od té hrůzy naskočila husí kůže a musela jsem zvracet. Bylo jí tehdy teprve 15 let, a musela zažít takový horor. Ztratila mámu, a teď ještě taková hrůza. Obě jsme plakaly a nevěděly, co máme dělat. Říct to nechtěla nikomu, cítila se pošpiněná a zneuctěná.

Anička otěhotněla se svým otcem
Vysvětlila jsem jí, to nejde jen tak nechat, prostě se s tím musí svěřit mým rodičům a oni se postarají, co dál. Ráno jsme to řekli našim a můj taťka začal hned konat. Vzal všechny ostatní děti pod svoji ochranu a jejich otce udal na policii. Okamžitě ho vzali do vazby a děti zůstaly u nás. Po všech hrozných soudních tahanicích ho odsoudili na 6 let nepodmíněně.

Ale příběh tím jen začíná
Anička byla těhotná – čekala potomka svého otce. Byla ještě dítě, které začíná žít. Zoufalá z pomyšlení, od koho to dítě bude, a úplně zmatená, vůbec nevěděla, co si počít. Naše víra interrupci nedovoluje, a tak si dítě nechala. Moji rodiče jí slíbili, že jí s děťátkem pomůžou. Když jí dělali běžné těhotenské krevní zkoušky, tak co se nestalo! Zažila další šok – v rodném listě nebyl její pravý otec! Tenkrát jsme zjistili, že ten zločinec, co ji znásilnil, jejím biologickým otcem nebyl!

Tajemství si matka vzala do hrobu
Anička z toho málem potratila. Bylo jí 15 let a život si s ní tak krutě hrál. Její máma si své tajemství vzala do hrobu. Kdyby ji ten člověk tenkrát neznásilnil, neotěhotněla by a ani by se nikdy nedověděla, že muž, na kterého celý svůj život volala tati, je úplně cizí člověk.

Dnes je Aničce 56 let vychovala společně s námi svého synka, který je dnes doktorem. Její nevlastní otec se po 6 letech vrátil z basy a za 2 roky se tam zase vrátil. Pak jsme se dověděli, že tam umřel. Nikomu nechyběl, ani vlastním dětem, které pak vychovali mí rodiče.

Mí rodiče...
Dnes už moji milovaní rodiče nežijí, ale stále se klaním před jejich láskou a nesmírnou dobrotou. Nás bylo pět dětí a vychovali ještě čtyři další. Pamatuji se, že jsme spávali na zemi na koberci a o postele jsme se dělili tak, že jedna noc na zemi v týdnu mě neminula. Tady můj příběh končí, dal by se snad i zfilmovat.

Čas zahojil všechny rány a Anička je má nevlastní sestra. Svého biologického otce nikdy nenašla, ale říká, že jejím tátou byl můj otec, protože ji naučil žít a ve všem jí pomáhal. I já si myslím, že není otec ten, kdo nás zplodil, ale ten "který stojí při nás v těch nejtěžších chvílích".

Incest

Výzkumy se shodují ve zjištění, že nejčastěji se vyskytuje incest typu otec – dcera nebo nevlastní otec – nevlastní dcera (tzv. pseudoincest). Naopak incestní styk mezi matkou a synem či matkou a dcerou je spíše výjimečný. Incestní styky mezi otcem a dcerou tvoří až 80 % všech případů intrafamiliárních sexuálních styků.

Co na to psycholog

PhDr. Tamara Cenková, Psychologická poradna Sluníčko

PhDr. Tamara Cenková, Psychologická poradna Sluníčko
Autor: archiv

Liší se nějak dívky, které byly zneužity?
Případy zneužívání bych na základě zkušeností ze své praxe rozdělila do několika skupin podle poměrů, které v rodině panují:

  1. nevlastní vzdělaný otec a dospívající nevlastní dcera

  2. nevlastní nevzdělaný otec a nevlastní dcera

  3. vlastní vzdělaný otec a dospívající dcera

  4. vlastní nevzdělaný otec a dospívající dcera

  5. vlastní starší bratr a sestra

  6. nevlastní starší bratr a nevlastní sestra

V poradně jsem se setkala se všemi šesti skupinami zneužívaných dívek.

Matky nesmějí stát na straně zneužívajících otců!
Autor: PROFIMEDIA.CZ, SHUTTERSTOCK.COM

Stalo se to poprvé? Co dělat?

Rada pro zneužívané dívky
Okamžitě celou situaci popsat matce. Pokud matka reaguje negativně, navštívit a svěřit se ošetřující lékařce/lékaři. V žádném případě se nestydět, není to jejich vina.

Rada pro matky
Okamžitě se s dotyčným člověkem rozejít, i kdyby sliboval hory doly. Pokud takovou věc muž udělá jednou, s největší pravděpodobností ji udělá znovu. Navíc dcera přestane matce věřit a celkově se naruší jejich vzájemný vztah.

Poznámka
Moje rady zní hodně direktivně, ale chceme-li si zachovat dceřinu důvěru, měly bychom jako matky stát na jejich straně. Hodně matek omlouvá otce a dcerám nevěří. Tímto způsobem zakládají u dcer na celoživotní trauma.

NEPROPÁSNĚTE!

Už ve středu 22. října se můžete těšit na další dramatický příběh z cyklu Soukromé pasti, který vysílá televize Nova.

Díl s názvem "Tatínkova holčička" začíná idylicky. Patnáctiletá Veronika konečně žije ve fungující rodině. Její matka si našla skvělého partnera, který je i Veronice báječným tátou. Jenže Veronika před jeho očima postupně mění v ženu a otčím jí začíná věnovat i jiný druh pozornosti než jen otcovskou péči. Navíc dívkou obratně manipuluje a obelhává celou rodinu. Najde Veronika sílu vzdorovat, a "zničit" tak zdánlivě šťastnou rodinu?

Už ve středu 22. října se můžete těšit na další dramatický příběh z cyklu Soukromé pasti, který vysílá televize Nova.
Autor: archiv TV NOVA

Autor: Olga Poucheová