Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Výlety za pivem

7. října 2008 | 15:23

Ještě nedávno zlatavému moku holdovali především muži. Ovšem ve chvíli, kdy se v Česku objevily první pivní lázně, které podporují zdraví a krásu, zájem o tento nápoj se zvýšil i u žen.

Krása v Beskydách

Písek u Jablůnkova – Pivní Lázně Bahenec

Malý pivní ráj najdete ve wellness hotelu Bahenec ve Slezských Beskydech pod Kyčerou u polských hranic. Na své si tu přijdou celé rodiny s dětmi. Krásné klidné okolí láká k procházkám i výletům. Kapacita hotelu je 70 lůžek a zvolit můžete plnou penzi nebo polopenzi.

Wellness hotel Bahenec
Autor: archiv Lázní Bahenec

Lázeň
Hlavní složkou zdejší pivní lázně je voda o teplotě 37 °C, obohacená přísadami, ze kterých se vaří pivo: kvasnice, chmel, sladový šrot a další. Recept na pivní lázeň je, jako obvykle, přísně střežené tajemství.
Účinek pivní lázně se výrazně zvyšuje použitím speciální vířivky a výměníku tepla, který udržuje stálou teplotu kapaliny. Rychlému vychladnutí lázně brání rovněž speciální dřevo, ze kterého jsou kádě vyrobeny . Doba koupele 20 minut. Po pivní lázni následuje 45minutová relaxace – odpočinek na lůžku z ovesné slámy, kde se tělo vypotí a uvolní.

Po lázni: relaxace na lůžku ze slámy.
Autor: archiv Lázní Bahenec

Navíc
Kromě pivní lázně si můžete užívat ve wellness hotelu finskou saunu, relaxaci a nový vnitřní bazén.

Kam na výlet
Nedaleko hotelu se můžete odreagovat na bobové dráze, v Mostech u Jablůnkova (10 km) najdete adrenalinový park, na polské straně (30 km) také krytý aquapark hotel Golombiewski Wisla a u Dolní Lomné (10 km) chráněný prales Mionši.

Kolik zaplatíte?

Cena za lůžko: 470 Kč/osoba/den + plná penze 300 Kč/osoba/den (možnost slevy na děti, na delší pobyty atd.)
Cena zahrnuje ubytování, místní poplatek a vstup do vnitřního bazénu. Ubytování lze objednat pouze s polopenzí nebo s plnou penzí.

Cena za lázeň (káď): 1500 Kč/2 osoby

Extra
Nekuřácké prostředí, karaoke, příplatek za domácí zvíře jednorázově 200 Kč

Info: www.bahenec.cz

Jak prospívá pivní lázeň?

- Díky vysokému obsahu vitaminu B pomáhá omladit pokožku.

- Zlepšuje srdeční činnost.

- Působí relaxačně na tělo a mysl.

- Podporuje prokrvení pokožky.

- Chmel je přírodní antibiotikum.

Pivní komplex v Harrachově

Sklárna a minipivovar Novosad a syn
Nemusíte pátrat, co všechno byste v krásném okolí města Harrachov ráda navštívila. V průmyslově-turistickém komplexu sklárny a minipivovaru Novosad a syn se vám nabízí spousta věcí k vidění, zábavě i relaxaci. K dispozici je i cenově dostupný hotel.

Pivovar Novosad s restaurací v Harrachově.
Autor: archiv firmy Novosad a syn

Sklárna a muzeum skla
Historie soukromé sklárny, druhá nejstarší v Čechách, sahá až před rok 1712. Byla založena na jilemnickém panství hrabat Harrachů a až dosud se zde zachoval tradiční způsob výroby. Součástí sklárny je i muzeum skla.

Minipivovar a restaurace
S hlavní halou sklárny sousedí minipivovar, kde se vyrábějí dva druhy světlého piva – 8 % Huťské výčepní, 12 % ležák František a černé 12% pivo Čerťák.
Součástí minipivovaru je restaurace s masivními dubovými stoly s lavicemi. Přímo uvnitř je "várna", kde se přímo před vašima očima vaří místní kvasnicové pivo. A zatímco si budete pochutnávat na pivních specialitách, můžete přes prosklenou stěnu sledovat, jak se vyrábí sklo.

Extra

- Exkurze ve sklárně, návštěva muzea, prodejny, restaurace i lázní je možná každý den v týdnu.

- Při vaření piva si navíc můžete ochutnat "sladinu" – jednu z prvních fází piva.

Lázeň tvoří přírodní horská voda s přísadou 5 litrů světlého a 5 litrů tmavého nefiltrovaného piva a drceného chmele.
Autor: archiv firmy Novosad a syn

Lázeň
Koupel má 36 °C a trvá 20 až 25 minut. Lázeň tvoří přírodní horská voda s přísadou 5 litrů světlého a 5 litrů tmavého nefiltrovaného piva a drceného chmele. Při koupeli dostanete třetinku nefiltrovaného a nepasterizovaného piva a po ní druhou. Po koupeli hosty čeká relaxace v místnosti se solnými lampami.

Cena za koupel: 700 – 1600 Kč

Navíc: Můžete si objednat masáž (za 400 Kč).

Info: www.sklarnaharrachov.cz

Další tipy pro pivní fanoušky

Pivní galerie v Holešovicích

Pokud se nechcete v pivu koupat, ale hlavně si ho vychutnat, vydejte se do Prahy Holešovic, kde sídlí Pivní galerie. Jedním z jejích cílů je zviditelnit malé a středně velké české i moravské pivovary.

Co si můžete odnést
V obchodě s nabídkou až 120 různých druhů piva budou i zkušeným pivařům přecházet oči. Kromě toho, že si můžete koupit pivo, upomínkové předměty a doplňky z různých pivovarů, galerie připravuje i degustace a další akce.

Info: www.pivnigalerie.cz

V rodinném pivovaru Chodovar vás rozmazlí.
Autor: archiv Pivních lázní Chodovar

Pivní lázně Chodovar – Chodová Planá

Tady najdete rodinný pivovar jménem Chodovar, je spojený s pivními lázněmi. Užít si zde můžete přísadové koupele, léčivé zábaly, masáže a pitné kúry.

Lázeň
Zdejší pivní lázeň má teplotu 34 °C, kromě minerální vody je hlavní přísadou tmavé Koupelové pivo, které vyrábí výhradní sládek rodinného pivovaru tradiční metodou podle chráněné receptury.

Nebudete se nudit
Krásný historický areál pivovaru je oblíbeným cílem turistů. Místní dobroty vám připraví ve stylové restauraci, která se nachází v části skalního labyrintu pivovarských sklepů. Navštivte malé pivovarské muzeum, ubytování vám nabídnou ve wellness hotelu U Sládka. Na objekty pivovaru navazuje pivovarská zahrada.

Info: www.chodovar.cz

Autor: Olga Poucheová