Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Jsou kočky cestovatelky?

8. října 2008 | 15:05

Plánujete návrat z letního bytu na chalupě nebo se chystáte na pozdní dovolenou? Člověk si změnu prostředí k srdci příliš nebere, kočky však už tak nadšené nebývají.

Dobrá zpráva? Pokud se vracíte z letního bytu zpátky do města, zvládne váš miláček adaptaci na své původní prostředí obvykle bez problémů. "Horší to bývá, když se s kočkou chovatel natrvalo přestěhuje třeba z paneláku do rodinného domku se zahrádkou," říká MVDr. Václav Mráz z Veterinární kliniky Anděl v Praze 5. Domácí mazlík, který byl zvyklý pohybovat se pouze doma, se musí přizpůsobit nejen venkovnímu prostředí, ale také kontaktům s jinými kočkami. Což bývá pro zvíře hodně stresující a někdy se u nich mohou objevit i různé poruchy chování.

Nelibost umí dát najevo
Nespokojená kočka dokáže svého páníčka řádně "potrestat". Ať už se pustí do devastace nábytku, nebo vyluzuje nepříjemné zvuky, anebo začne ignorovat toaletu, na kterou do té doby chodila bez problémů. "Tehdy by měl chovatel navštívil veterináře, který s ním situaci rozebere a poradí mu, co změnit, aby byla kočka spokojená," doporučuje MVDr. Václav Mráz. "V současné době se dokonce objevují i specialisté na poruchy chování psů a koček." Léky nebo chemické přípravky jsou vždycky až tou poslední možností.


Trénink nad zlato
Plánujete podzimní dovolenou u moře a chcete vzít mazlíka s sebou? Vězte, že takové řešení většinou veterináři nedoporučují. "Kočka je fixovaná na jedno místo," podotýká MVDr. Václav Mráz. "V prostředí, které nezná, se dost často zaběhne a už se nevrátí zpátky."
Což ovšem neznamená, že s ní nedá vůbec cestovat. Za určitých okolností si domácí mazlíček, který s vámi žije v městském bytě, zvykne i na chalupě. "Nemůžete ale přivézt kočku poprvé na chatu a tam ji hned vypustit," varuje veterinář. "Zvykat na nové prostředí by si měla postupně." Doporučuje se nejprve s ní strávit ve venkovském sídle alespoň pár víkendů, než se sem vypravíte na delší dobu. Totéž platí i v případě, když měníte adresu – vyplatí se, pokud kočku před samotným nastěhováním vezmete několikrát s sebou. Mladší zvířata se adaptují lépe než ta, která už mají svůj věk a ustálené zvyky. Nezáleží při tom ani tak na plemeni jako spíš na povaze konkrétní kočky – zda je flegmatičtější, anebo živější.

Stěhování na chalupu

Plánujete bydlet nastálo na své chalupě? A chcete, aby vaše kočka chodila mezi své venkovské kolegyně? Pak ji nechejte očkovat proti kočičímu moru, rýmě, kalciviróze a vzteklině. A také zajistěte ochranu proti venkovním parazitům (blechám a klíšťatům), nejlepší je takzvaný spot on. Stejná pravidla dodržujte, i když jedete na venkov třeba jenom na pár týdnů (po návratu domů ještě nezapomeňte na odčervení).

Kolo raději ne
Také cestu autem, vlakem nebo autobusem kočka většinou zvládne bez problémů. Jestliže je zvíře během cesty velmi neklidné, může mu veterinář předepsat sedativum, léky existují i na kinetózu. Prevence zdarma? Na podobné výlety ji trénujte odmalička. A myslete rovněž na její pohodlí. "Především je třeba zajistit v autě přiměřenou teplotu i výměnu vzduchu a mít pro kočku dostatek tekutin," vypočítává MVDr. Mráz. Cestovat může ve speciální tašce, ale i v proutěném koši nebo přepravce z umělé hmoty – záleží na tom, co jí vyhovuje. Postarejte se, aby ze svého dočasného obydlí nemohla při prudkém pohybu vypadnout, jinak jí hrozí poranění. Stejná doporučení platí i pro ostatní krátkodobé cesty, například na kontrolu k veterináři.
Kombinujete rádi automobilový výlet s cyklistikou? Pak raději nechejte mazlíka doma. Cestovat v přenosce na řídítkách je pro ni zbytečně stresující a vypustit ji na neznámém místě stejně nemůžete. Výjimkou jsou snad jedině kočky, které majitel naučí chodit na obojku a venčí je venku podobně jako pejska.

Nebezpečné volání přírody
Jednodušší je cestovat s kočkami, které jsou kastrované. Anebo jim alespoň předem zajistit u veterináře antikoncepci. "Kočka má na rozdíl od feny říji několikrát do roka, a ne vždycky je to na ní patrné," vysvětluje MVDr. Mráz. "Proto může právě při výjezdu na chalupu celkem snadno zabřeznout." S kocoury je to snazší, s výjimkou chovných samců obvykle bývají kastrovaní. Už proto, že vydržet v uzavřené domácnosti se samcem, který si značkuje své teritorium, prakticky nejde. Kastrovaný kocour se sice na venkově může také toulat jako jeho tamní kolegové, ale většinou se nepere o kočky.

Co je nejdůležitější
Také se vám zdá, že nejlépe je snad kočkám venku, v jejich přirozeném prostředí? Podle veterináře to však není pravda. Dokonce ani tolik nezáleží na místě jejího stálého bydliště. Spokojená může být v paneláku stejně jako v rodinném domku. Pokud má ovšem všechno, co k životu potřebuje, zejména dostatek péče, pozornosti a kvalitní výživu.

Tip do knihovničky

Bachovy esence a jejich působení na duševní i fyzické zdraví člověka jsou známé už několik desetiletí. Ale ani vaši mazlíci, bez ohledu na výšku a váhu, nemusí přijít zkrátka. Pokud se zajímáte o léčbu květovými esencemi, doporučujeme inspirovat se radami v knize Bachova květová terapie pro zvířata.

TRITON, váz., 149 str., 249 Kč

Autor: Ivana Matyášová, drakš
Související články