Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

To dítě není moje

29. září 2008 | 15:23

Rodiče jsou nejdůležitější lidé v životě každého z nás. Co když ale dítě později zjistí, že člověk, kterého považoval za otce, ve skutečnosti jeho biologickým otcem není?

Po příchodu miminka na svět celé jeho okolí okamžitě zkoumá, zda je po mamince, anebo po tatínkovi. Může se stát, že v něm otec vidí svou věrnou kopii, a po delší nebo kratší době zjistí, že jeho ratolest z něj vlastně nemá vůbec nic – že je to zkrátka "kukačka". Takovou situaci zažil i pan Miroslav.

Otec je ale dospělý člověk, který by se s takovým odhalením možná mohl jakž takž vyrovnat. Co však ta "kukačka"? Jak taková událost poznamená dítě, které je daleko citlivější? Jeho rodinné hnízdo se rozpadne jako domeček z karet, navíc v důležitém období, kdy se formuje jeho osobnost. Jak zvládla tuto situaci Lenka, která se všechno dozvěděla náhodou v 15 letech?

Co říkají statistiky
Čísla hovoří jasně. Je to neuvěřitelné, ale podle statistik genetických laboratoří není každý čtvrtý otec skutečným otcem dítěte, které vychovává. Nesmíme však zapomenout také na to, že testy si nechávají udělat pouze ti muži, kteří mají podezření. Z toho tedy plyne "pozitivnější" výsledek, podle kterého každý desátý muž nevědomky vychovává dítě, s nímž ho nepojí žádné genetické pouto. Výzkum britských vědců v 54 zemích světa ukázal na fakt, že v takovém klamu žijí 4 procenta otců. Jak je to v Česku? "Kukačku" u nás vychovává třetina až pětina otců.

V číslech

* v 1 ze 100 domácností je "kukačka"

* v 54 zemích nevědomky vychovávají cizí děti 4 % mužů

* každý 4. až 10. muž nevědomky vychovává cizí dítě

* u nás není biologickým otcem pětina až třetina mužů

Nevěra
S kukaččími dětmi souvisí nevěra. Přestože se stále omílá, jak jsou muži nevěrní, za kukačku v domě může žena. A průzkumy mluví jasně. Nevěru přiznalo až 73 % českých žen. Z nich je 35 % nevěrných často, 17 % se nevěry dopustilo jenom několikrát a 17 % dotázaných žen prostě "jen tak ujelo".

Testy
Ať už si otcovstvím není jistá žena, anebo muž, statistiky hovoří jasně: genetické testy daleko častěji objednávají muži než ženy. A výsledky ukazují, že 28 % těchto testů je negativních, to znamená, že dotyční muži nejsou otci toho kterého dítěte.

Statistiky za roky 2007

Objednávající osoby u testů určení otcovství dle pohlaví

Ženy 26 %
Muži 74 %

Testy určení otcovství dle typu výsledku

Pozitivní 28 %
Negativní 72 %

Zdroj: www.dnatest.cz

LENKA (25)

Hádka rozjela kolotoč
Způsob, jakým Lenka zjistila, že člověk, který ji odmalička vychovává jako vlastní dceru, není její skutečný otec, byl z Lenčina pohledu dost otřesný. "Dozvěděla jsem se to před deseti lety. V patnácti, v době puberty," vzpomíná.

"Už si nepamatuji, jak to všechno tenkrát začalo, ale vím, že se naši hrozně hádali. Přišla jsem dřív ze školy a oni netušili, že jsem doma. Mamka něco křičela a táta něco řekl a hned nato máma vykřikla: "Vždyť to ani není tvoje dcera!" Pak nastalo hrozné ticho," popisuje okamžik, kdy se dozvěděla pravdu.

Tehdy patnáctiletá Lenka vstoupila do pokoje a spatřila otce zhrouceného na židli a matku, která vypadala, jako by ani nevěřila tomu, co právě vyslovila. "Nechápavě jsem na oba zírala a stále ještě mi to všechno úplně nedocházelo."

Pro mladou dívku to bylo těžké období. Otce se začala stranit a "chytila se špatné party". "Začala jsem pít a zkoušela jsem i drogy, přestala jsem chodit do školy a s našimi jsem nechtěla mít nic společného. Na mámu jsem byla naštvaná, a jak se chovat k tátovi, jsem nevěděla," vypráví.

Toto období trvalo asi rok. Potom Lenka skončila na psychiatrii kvůli pokusu o sebevraždu. "Připadalo mi to jako nejlepší řešení. Zdálo se mi, že vůbec nikoho nemám, že jsem ztratila rodinné zázemí, na které jsem byla zvyklá," popisuje své tehdejší myšlení. Pokus o sebevraždu byl paradoxně zlom, který ji vrátil do života. Začala znovu od začátku.

Manželství její matky a "otce" však toto odhalení nepřežilo a skončilo rozvodem. Lenka se pokusila kontaktovat svého biologického otce, ale ten neměl zájem. "Zpětně si uvědomuji, že jsem byla hloupá. Pomalu jsem opět našla cestičku k oběma rodičům, i když už byli rozvedení. Táta je stále můj táta a stejně to bere i on," uzavírá tak své vyprávění.

Každý desátý muž nevědomky vychovává dítě, s nímž ho nepojí žádné genetické pouto.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

MIROSLAV (43)

Po nehodě další šok
Spokojené manželství a téměř dokonalý život měl pan Miroslav. Ovšem pouze do chvíle, kdy jeho dcera Mirka slavila osmnácté narozeniny. Vstup do dospělosti jela oslavit se svými přáteli na diskotéku. Do cíle však nedojeli. Do jejich automobilu narazil nákladní automobil, který jim na křižovatce nedal přednost.

Po nehodě byla Mirka okamžitě převezena do nemocnice, kde jí museli odebrat ledvinu. Druhá pracovala jenom na 50 procent. Lékaři rodičům oznámili, že jejich dcera již nebude moci vést normální a plnohodnotný život. Nejlepším řešením tedy byla transplantace. Otec neváhal a nabídl se, že dceři daruje svou ledvinu. Jeho žena ho však přesvědčila, že ona je mladší, navíc matka, a chce tedy ledvinu darovat sama.

Po testech lékaři zjistili, že matčina ledvina nevyhovuje. Museli tedy hledat jiného dárce. Manželka Miroslava přesvědčovala, že by na testy neměl chodit, protože on sám na tom není zdravotně příliš dobře. Miroslav se "na oko" nechal od ženy přemluvit, ale hned druhý den si nechat test udělat. Byl si zcela jistý, že testy jsou zbytečné, protože když nevyhovuje manželčina ledvina, jeho musí vyhovovat stoprocentně.

Krutá pravda
Čekal ho však šok. Zjistil, že není Mirčiným biologickým otcem. "Myslel jsem, že to nerozdýchám. Vždyť to byla moje dcera! Učil jsem ji chodit, jezdit na kole…" vzpomíná na strašné chvíle, které zažíval. "Všechno ve mně vřelo a rvalo se zároveň. Zažíval jsem nepopsatelné pocity. Okamžitě jsem pochopil, proč žena nechtěla, abych šel na testy. Cítil jsem se strašně bezmocný, podvedený, rozzuřený a zklamaný. Zažíval jsem spoustu pocitů najednou – od náhlé nenávisti k manželce přes naprostou bezmoc až po lásku k dceři. V tu chvíli jsem vůbec netušil, co mám dělat. Nikomu bych podobné zážitky nepřál," popisuje svůj tehdejší stav Miroslav.

Po návratu domů uhodil na manželku, a ta vyrukovala s pravdou ven. Hrozně se pohádali. Miroslav se odstěhoval na chatu, ale stále se trápil. Žena mu sice pravidelně dávala vědět o dceřině zdravotním stavu, ale on sám za ní do nemocnice nešel. "Nemohl jsem, strašně jsem se bál. Zní to hrozně, ale bál jsem se setkání se svou dcerou. Byl jsem hlupák. Manželka mi psala, že se po mně Mirka stále ptá. Musela jí prý říct, že jsem odjel na služební cestu.!

Mladá Mirka měla štěstí. Ledvinu jí daroval její o dva roky starší bratr. "Nemohl jsem to už vydržet. Musel jsem se za ní jet podívat. Když jsem otevřel dveře a ona tam ležela napojená na všechny ty hadičky, všechno se ve mně sevřelo. A pak řekla "táto", a já jsem věděl, že nezáleží na tom, že není moje, protože ona moje ve skutečnosti je. Už je to skoro rok, a ještě jsme jí to neřekli. Se ženou se snažíme vycházet, ale postavilo to mezi nás barikádu a já už jí asi nikdy nebudu úplně věřit," svěřuje se Miroslav.

CELEBRITY A JEJICH OSUDY

JACK NICHOLSON (71)

Jack Nicholson
Autor: AP, REUTERS, archiv Blesku

Ze sestry byla matka
Filmová hvězda Jack Nicholson jednoho dne zjistil věc, která mu obrátila jeho dosavadní život vzhůru nohama. V tomto případě sice nešlo o otce, ale kostlivec, kterého našel v rodinné skříni nebyl o nic menší. Herec se totiž dozvěděl, že žena, kterou považoval za matku, je ve skutečnosti jeho babička, a že jeho biologickou matkou je jeho domnělá starší sestra!

LIV TAYLEROVÁ (31)

Liv Taylerová
Autor: AP, REUTERS, archiv Blesku

Rocker nebo rocker?
Dlouhou dobu tato krásná herečka netušila, že je dcerou zpěváka a frontmana slavné kapely Aerosmith, Stevea Tylera. Liv se domnívala, že jejím otcem je jiná rocková hvězda, Todd Rundgren, se kterým v té době žila její matka.

JIŘÍ MENZEL (70)

Jiří Menzel
Autor: AP, REUTERS, archiv Blesku

Je skutečně jeho?
Přední český režisér sice není "kukačkou", ale problém otcovství se mu nevyhnul. V jeho případě jde o otcovství dítěte, které čeká jeho manželka. Ačkoliv se k němu režisér hrdě přihlásil, zvěsti o mimomanželských stycích paní Olgy mohou naznačovat něco jiného.

DEMI MOORE (45)

Demi Moore
Autor: AP, REUTERS, archiv Blesku

Dvě těžké rány
Demi neměla jednoduché dětství. Až v patnácti letech zjistila, že muž, který ji vychovával, není jejím biologickým otcem. Její otec od ní a od její matky odešel předtím, než se narodila. Poté si její matka našla nového partnera, kterého považovala Demi za svého otce. Když jí bylo 15 let, spáchal sebevraždu a herečka zjistila, že není jejím skutečným otcem.

NEPROPÁSNĚTE!

SOUKROMÉ PASTI 1.10. NA NOVĚ

Už 1. října se můžete těšit na další dramatický příběh z cyklu Soukromé pasti, který vysílá televize Nova. Díl s názvem "DNA jako důkaz" vás zavede ke snoubencům Kateřině a Viktorovi. Katka se do rodiny Viktora stěhuje ve velmi těžké chvíli. Viktorův otec má leukémii a Viktor mu chce pomoci – rozhodne se darovat mu vlastní kostní dřeň. Nemůže však pochopit, proč mu v tom všichni brání. Nakonec mladý muž odhaluje pravdu a dozvídá se, jeho otec není jeho biologickým rodičem. Postupně se dozvídá mnoho věcí také o svém skutečném otci. Některé pravdy je však lepší nehledat a neříkat je nahlas. Toto pochopí díky Viktorovu skutečnému otci také Kateřina. Proto vše končí tak, jak má. Svatbou Katky a Viktora, který však nemá tušení, že dítě, které Kateřina čeká, není jeho.

Už 1. října se můžete těšit na další dramatický příběh z cyklu Soukromé pasti, který vysílá televize Nova.
Autor: archiv TV NOVA

Autor: Milada Fialová