Informovali o tom američtí vědci.
Delfíni tak mohou poskytnout přirozenou laboratoř pro studium cukrovky II. typu, která vzniká u lidí v dospělosti. Z každoročních úmrtí na celém světě připadá pět procent na vrub právě této nemoci.
V organismu delfína vznikají jevy podobné těm, jaké jsou pozorovány u pacientů s cukrovkou, a příčinou tohoto stavu je podole vědců strava. Jídelníček delfínů je velmi bohatý na bílkoviny, a naopak chudý na uhlohydráty.
"Zatímco pacienti s cukrovkou konzumují ve snaze mít své onemocnění pod kontrolou potraviny bohaté na uhlohydráty, u delfínů se zřejmě vyvinul stav podobný diabetu, díky němuž mohou zůstat na proteinové dietě," řekla ředitelka klinického výzkumu americké nadace pro studium mořských savců Stephanie Vennová-Watsonová.
"Důvodem toho, proč tak odlišné druhy vyvinuly podobný fyziologický mechanismus využití cukru, může být velikost mozku, protože u obou jsou to velké orgány, pro jejichž funkci je potřebná vysoká hladina glukózy v krvi," dodala.