Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Letní sporty, které si zamilujete i v zimě

Výlet na běžkách vám nahradí letní jogging v parku.
11. ledna 2011 | 16:36

V létě je tolik možností, jak se hýbat, ale co teď v zimě? Přestaňte se vymlouvat na to, že se v takovém počasí nedá nic dělat. Svůj oblíbený sport můžete praktikovat i přes mrazivé počasí. Blesk.cz pro Vás má zimní alternativy oblíbených letních sportů.

Letní varianta: Jízda na inline bruslích

Jízda na kolečkových bruslích patří mezi nejoblíbenější sporty po celém světě. Vybavení nemusíte mít nejdražší, kromě bruslí se však doporučují také chrániče kolen, loktů a zápěstí a helma. Jízdu si můžete naplánovat podle svých potřeb a možností, nemusíte být vázáni na ostatní.

Jízdou na kolečkových bruslích spálíte velké množství kalorií, je to ideální aktivita pro hubnutí. Navíc si tímto sportem zvyšujete svou fyzickou kondici a tvarujete si své tělo.

Zimní alternativa: Bruslení na ledních bruslích

Pokud jste si přes léto oblíbili dlouhé vyjížďky na inline bruslích, určitě si na své přijdete i na zimních stadionech, kde si můžete stejně dobře zabruslit  jako v letních měsících. Pokud máte děti, nemusíte se vůbec bát o jejich bezpečnost, zatímco se vy budete prohánět na ledě. Většina zimních stadionů má koutky i pro ty nejmenší (ne)bruslaře.

Kam na ně vyrazit a kolik to stojí?

Zimní stadiony jsou většinou v každém větším městě a mívají otevřeno zejména o víkendech. Přes týden jsou z velké většiny zavřeny pro veřejnost kvůli sportovním tréninkům. Ceny vstupů se u jednotlivých měst liší, ale  pohybují se od 30 do 100 Kč na jeden blok bruslení.

Letní varianta: Běhání

Běháním se posiluje srdce a celá oběhová soustava lidského těla, klesá riziko různých kardiovaskulárních onemocněních, především se zmenšuje riziko infarktu a dochází ke snižování krevního tlaku. Během také posilujeme imunitu, pomáhá nám při snižování cholesterolu, posiluje svaly, šlachy a zpevňuje kosti.

Kolik kalorií spálíte záleží především na tom, kolik sami vážíte a jakou rychlostí běžíte, ale obvykle to bývá okolo 400 a750 kalorií za hodinu.

Zimní alternativa: Běžkování

Kouzlu běžkování dávno podlehl nejeden zapřisáhlý lyžař, ale i většina českých turistů. Díky běhu na běžkách po trasách spálíte nejen tuky, zlepšíte si imunitu ale i objevíte místa, která byste pravděpodobně nebýt běžek nenavštívili. Tento sport vám dokonale může nahradit klasický běh, navíc v něm posilujete mnohem víc své svaly na lýtkách a na rukou.

Kam na ně vyrazit a kolik to stojí?

Pokud nemáte čas vyrazit do léty a lidmi osvedčených Jeseníků, Orlických a Krušných hor nemusíte zoufat. I v Praze se lyžuje. Např. v oboře Hvězda, v Divoké Šárce, v okolí Hostivařské přehrady, v Milíčovském lese či v Kunratickém lese. Vše samozřejmě závisí na tom, kolik napadne sněhu. Vždy je lepší se dopředu informovat, zda je lyžařská stopa dostatečně "projetá" nebo jestli je dostatek sněhu. Běžné běžecké trasy jsou v České republice z velké většiny zdarma.

Letní varianta: Jízda na kole

Při jízdě na kole nezatěžujeme klouby a šlachy , i proto se doporučuje jako vhodná fyzická aktivita lidem s obezitou. Po chůzi je jízda na kole vlastně druhým nejpřirozenějším pohybem. Sport, který je dostupný pro širokou veřejnost. Mimo kola a dobrého počasí vlastně nic jiného nepotřebujeme.

Zimní alternativa: Spinning

Když se v zimě na kole po namrzlé silnici nemůžete prohánět tak, jak byste si přáli, je pro vás Spinning adekvátní náhradou. Jedná se o aerobní cvičení na stacionárních kolech, která jsou na první pohled podobná rotopedům. Mají brzdu, která ztěžuje šlapání dle potřeby jednotlivých fází cvičení. "Jede" se obvykle 60 minut pod dohledem vyškolených instruktorů ve skupinách a s hudební kulisou.

Kam na něj vyrazit a kolik to stojí?

Na Spinning můžete vyrazit prakticky v každém městě, kde mají fitness centrum. Ve větších městech se nacházejí i specializovaná sportovní centra zaměřená pouze na Spinning. Ceny se pohybují od 90 do 150 Kč za hodinu. Vždy je důležité mít s sebou ručník.

Letní varianta: Plavání

Tolik oblíbený letní sport, který vyhledáváme v horkých letních měsících nám pomáhá zpevnit celkově postavu a udržet nás ve zdravé kondici. Plavání také spousta lidem slouží jako antidepresivum. Dostatečně prokrví lidské tělo a po plavání prý údajně máme zvýšenou koncentraci.

Zimní alternativa: Termální lázně

Termální lázně s bazény jsou pro milovníky léta a teplé vody jako stvořené. Venkovní sportovní bazény bývají prohřáté někdy až na 36°C a tak se nemusíte omezovat pouze na vnitřní "plavečáky" a užít si i během mrazů plavání pod širou oblohou. Navíc v termálních lázních proudí většinou zdraví prospěšná voda, která pomáhá léčit některé nemoci.

Kam za nimi vyrazit a kolik to stojí?

Kromě České republiky, nabízí širokou nabídku lázní s léčivou vodou také Slovensko a Maďarsko. Cena za jeden vstup do lázní je od 90 do 250 Kč.

Autor: NBr, Klena
Další články z kategorie

7 nejúčinnějších cviků pro krásné ruce, ploché bříško i pevný zadek!

7 nejúčinnějších cviků pro krásné ruce, ploché bříško i pevný zadek!

Chcete mít hezky vytvarované tělo? Začněte co nejdříve s posilovacími cviky, které opravdu fungují. Zacvičte si je doma podle videa s fitness trenérkou. … celý článek

Video se připravuje ...