Pondělí 23. prosince 2024
Svátek slaví Vlasta, zítra je Štědrý den / Adam a Eva
Oblačno, déšť se sněhem 2°C

Jak nejlépe konzumovat rajčata

Fotografie
15. srpna 2008 | 12:59

O olejem i v protlaku - přesně tak bychom měli rajčata konzumovat, aby našemu tělu co nejvíce prospěla.

  • S trochou oleje. Naše tělo tak může lépe vstřebat karoteny a jiné cenné substance rozpustné v tucích.
  • Denně bychom si měli dopřát pět lžic protlaku, kečupu nebo jinak tepelně zpracovaných rajčat. U této zeleniny platí, že více účinných látek do lidského těla uvolní uvařená, nikoli syrová rajčátka.
  • Geneticky upravená rajská jablíčka jsou zdravotně nezávadná a díky nízkému obsahu cukru ideální pro diabetiky.

Schovejte je do mrazáku

Rajčata skladujeme na suchém místě při teplotě 10–12 °C. Můžeme je také zmrazovat, ale pak je vhodnější používat je pouze pro tepelnou úpravu. Před zmrazením můžeme rajčata spařit, oloupat a nakrájet. Dát do sáčku, dobře uzavřít a zamrazit.


Nezralá rajčata jsou jedovatá!

Obsahují jedovatý solanin, který může způsobit nevolnost, zvracení i žaludeční křeče! Už 25 mg solaninu způsobuje nepříjemnosti (přibližně tolik je v jednom nezralém rajčeti). Při poloviční zralosti klesá obsah na méně než 2 mg, což je neškodné množství. Od 400 mg mohou být následky smrtelné. Několik lžic cukru může v zavařeninách ze zelených rajčat redukovat obsah solaninu na neškodné množství.

Autor: red
Klíčová slova: rajče, zavařování
Související články