Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Rychlé, chutné předkrmy a delikatesy

Fotografie
15. srpna 2008 | 12:51

Pokud máte zrovna málo času, vyrobte si rajčatový předkrm. Nebo raději vyzkoušíte supertip na Medová zelená rajčata?

Omeleta s rajčaty

Suroviny:
4 vejce
4 lžíce rajčatové dužiny
5 dkg tuku
stroužek česneku
sůl

Postup:

Zralá rajčátka oloupáme, zbavíme jader a osmažíme na tuku s rozetřeným česnekem. Smícháme s rozšlehanými vejci, osolíme dle chuti a pečeme omelety.


Lahodný šnek

Suroviny:

4-6 větších rajčat
2 ks sýra mozarella (oválné
balení)
olivový olej
ocet Balsamico
sušená bazalka
oregano
sůl

Postup:

Rajčata a mozarellu nakrájíme na stejnoměrné plátky a střídavě pokládáme na kulatý talíř do tvaru šneka. Pokapeme olivovým olejem, octem Balsamico, posypeme oreganem a bazalkou, osolíme. Lahůdku podáváme s bílým pečivem.


Bageta s rajčátky

Suroviny:

6 velkých rajčat
4 stroužky česneku
4 lžíce olivového oleje
sušená dobromysl
sůl
mletý pepř
8 plátků bagety

Postup:

Rajčata nařízneme, krátce povaříme a oloupeme. Takto nachystaná rajčata rozkrájíme na čtvrtinky, zbavíme jader a pokrájíme na menší kostičky. Přidáme oloupaný a prolisovaný česnek a podle potřeby směs osolíme. Bagety nakrájíme na plátky, dozlatova z obou stran opečeme na grilu, potřeme olivovým olejem a rajčatovou směsí. Opepříme a dochutíme sušenou dobromyslí.


Supertip!

Medová zelená rajčata

Suroviny:

1 kg zelených, dorostlých,
tvrdých rajčat
1 kg krystalu
¼ l octa
2 lžíce rumu
citronová kůra
6 hřebíčků
skořice

Postup:

Rajčata nakrájíme na plátky. Půl kila cukru s troškou vody rozvaříme, přidáme ocet a do vroucího roztoku vkládáme po částech rajčata. Vaříme je 3-4 minuty, pak vyndaváme. Roztok vychladíme, vložíme všechna rajčata a necháme do druhého dne odstát. Druhý den šťávu slijeme, svaříme s druhou půlkou cukru na nit, přidáme na nudličky nakrájenou kůru, hřebíček a skořici. Vaříme, až kompot zhoustne a rajčata jsou sklovitá. Horké dáváme do sklenic, navrch nalijeme rum a zavaříme. Rajčata mají konzistenci medu, jsou sladkokyselá a voňavá. Chutnají podobně jako kandované ovoce.

Autor: red
Klíčová slova: rajče, zavařování, předkrmy
Související články