Pondělí 23. prosince 2024
Svátek slaví Vlasta, zítra je Štědrý den / Adam a Eva
Oblačno, déšť se sněhem 2°C

Pikantní marmelády

Fotografie
15. srpna 2008 | 12:34

Máte už dost jahodové, višňové nebo rybízové marmelády? Pak vyzkoušejte marmeládu z rajčat!

Marmeláda s rumem

Suroviny:

1 kg rajčat
70 dkg pískového cukru
želírovací přípravek
2 balení vanilkového cukru
½ dcl rumu

Postup:

Rajčata zbavená jadřinců pokrájíme na kostičky a do měkka povaříme. Rozmixujeme, propasírujeme, odstraníme zbytky semínek a slupek. Přidáme želírovací přípravek, vanilkový i pískový cukr a 10 minut vaříme. Dochutíme rumem. Marmeládu plníme do horkých sklenic, zavíčkujeme a necháme vychladnout.


Rajčatová à la meruňková

Suroviny:

1 kg rajčat
1 kg jablek
1 kg cukru
½ želírovacího přípravku
1 vanilkový cukr
citronová šťáva
6 lžic rumu

Postup:

Rajčata s jablky pokrájíme na malé kostičky. Do měkka povaříme, rozmixujeme a propasírujeme. Osladíme, přidáme želírovací přípravek a vaříme do zhoustnutí. Zakápneme citronovou šťávou a dochutíme rumem. Marmeládu plníme do horkých sklenic.

Autor: red
Klíčová slova: rajče, zavařování, marmeláda
Související články