Marmeláda s rumem
Suroviny:
1 kg rajčat
70 dkg pískového cukru
želírovací přípravek
2 balení vanilkového cukru
½ dcl rumu
Postup:
Rajčata zbavená jadřinců pokrájíme na kostičky a do měkka povaříme. Rozmixujeme, propasírujeme, odstraníme zbytky semínek a slupek. Přidáme želírovací přípravek, vanilkový i pískový cukr a 10 minut vaříme. Dochutíme rumem. Marmeládu plníme do horkých sklenic, zavíčkujeme a necháme vychladnout.
Rajčatová à la meruňková
Suroviny:
1 kg rajčat
1 kg jablek
1 kg cukru
½ želírovacího přípravku
1 vanilkový cukr
citronová šťáva
6 lžic rumu
Postup:
Rajčata s jablky pokrájíme na malé kostičky. Do měkka povaříme, rozmixujeme a propasírujeme. Osladíme, přidáme želírovací přípravek a vaříme do zhoustnutí. Zakápneme citronovou šťávou a dochutíme rumem. Marmeládu plníme do horkých sklenic.