Chuťovka s chilli papričkou a skořicí
Suroviny:
250 g nakrájených rajčat
1 cibule
1 stroužek česneku
1 chilli paprička
2 lžíce olivového oleje
1 lžíce citronové šťávy
1 lžíce cukru
½ lžičky mleté skořice
sůl
bílý pepř
Postup:
Rajčata pokrájíme na malé kousky a oloupanou cibuli na drobné kostičky. Přidáme prolisovaný česnek. Chilli papričku rozpůlíme, zbavíme jadérek a nakrájíme na kostičky. Rozehřejeme olej, na kterém cibuli s česnekem a chilli paprikou podusíme. Přidáme nakrájená rajčata, lžíci cukru, citronovou šťávu a mletou skořici. Osolíme, opepříme. Omáčku na mírném ohni patnáct minut povaříme. Přelijeme do mísy a vychladíme.
Meruňkové čatní s rajčaty
Suroviny:
250 g meruněk
250g koktejlových rajčat
200 g mrkve
1 dl vinného octa
2 dl meruňkového nektaru
½ balíčku želírovacího cukru
sůl , mletý bílý pepř
2 lžičky mletého kari
mletá pálivá paprika
Množství: 4 skleničky (2 dl)
Postup:
Omyté meruňky rozpůlíme, vypeckujeme a nakrájíme na malé kousky. Rajčata omyjeme, nařízneme slupku, spaříme ve vroucí vodě a oloupeme. Mrkev oškrábeme a nastrouháme. Vše vložíme do hrnce, přidáme ocet, meruňkový nektar a želírovací cukr. Za stálého míchání přivedeme do varu a necháme 5 min. na mírném ohni. Dochutíme solí, pepřem, kari a paprikou. Horké lijeme do skleniček a zavíčkujeme. Sklenice obrátíme dnem vzhůru a necháme 5 min. stát.
Sladká směs s paprikami
Suroviny:
250 g rajčat
250 g zelené papriky
200 g nektarinek
1,5 dl vinného octa
1,5 dl broskvového nektaru
balíček želírovacího cukru
sůl, mletý černý pepř
sladká paprika
špetka oregana
Množství: 4 skleničky (2 dl)
Postup:
Rajčata omyjeme, nařízneme slupku a ve vroucí vodě spaříme. Papriky rozpůlíme, odstraníme zrníčka, rozkrájíme na kostičky. Nektarinky vypeckujeme a pokrájíme na malé kousíčky. Vše smícháme, přidáme ocet, broskvový nektar a želírovací cukr. Za stálého míchání přivedeme do varu a necháme 5 min. povařit. Dochutíme solí, paprikou a oreganem. Pyré nalijeme do sklenic, zavíčkujeme a necháme stát.