Sobota 23. listopadu 2024
Svátek slaví Klement, zítra Emílie
Polojasno 3°C

Ostré omáčky a čalamády

Fotografie
15. srpna 2008 | 12:23

Pokud máte v kuchyni rádi něco ostřejšího, ochutnejte naše vynikající omáčky a čalamády. Nezbytnou surovinou jsou samozřejmě rajčata!

Chuťovka s chilli papričkou a skořicí

Suroviny:

250 g nakrájených rajčat
1 cibule
1 stroužek česneku
1 chilli paprička
2 lžíce olivového oleje
1 lžíce citronové šťávy
1 lžíce cukru
½ lžičky mleté skořice
sůl
bílý pepř

Postup:

Rajčata pokrájíme na malé kousky a oloupanou cibuli na drobné kostičky. Přidáme prolisovaný česnek. Chilli papričku rozpůlíme, zbavíme jadérek a nakrájíme na kostičky. Rozehřejeme olej, na kterém cibuli s česnekem a chilli paprikou podusíme. Přidáme nakrájená rajčata, lžíci cukru, citronovou šťávu a mletou skořici. Osolíme, opepříme. Omáčku na mírném ohni patnáct minut povaříme. Přelijeme do mísy a vychladíme.


Meruňkové čatní s rajčaty

Suroviny:

250 g meruněk
250g koktejlových rajčat
200 g mrkve
1 dl vinného octa
2 dl meruňkového nektaru
½ balíčku želírovacího cukru
sůl , mletý bílý pepř
2 lžičky mletého kari
mletá pálivá paprika
Množství: 4 skleničky (2 dl)

Postup:

Omyté meruňky rozpůlíme, vypeckujeme a nakrájíme na malé kousky. Rajčata omyjeme, nařízneme slupku, spaříme ve vroucí vodě a oloupeme. Mrkev oškrábeme a nastrouháme. Vše vložíme do hrnce, přidáme ocet, meruňkový nektar a želírovací cukr. Za stálého míchání přivedeme do varu a necháme 5 min. na mírném ohni. Dochutíme solí, pepřem, kari a paprikou. Horké lijeme do skleniček a zavíčkujeme. Sklenice obrátíme dnem vzhůru a necháme 5 min. stát.


Sladká směs s paprikami

Suroviny:

250 g rajčat
250 g zelené papriky
200 g nektarinek
1,5 dl vinného octa
1,5 dl broskvového nektaru
balíček želírovacího cukru
sůl, mletý černý pepř
sladká paprika
špetka oregana
Množství: 4 skleničky (2 dl)

Postup:

Rajčata omyjeme, nařízneme slupku a ve vroucí vodě spaříme. Papriky rozpůlíme, odstraníme zrníčka, rozkrájíme na kostičky. Nektarinky vypeckujeme a pokrájíme na malé kousíčky. Vše smícháme, přidáme ocet, broskvový nektar a želírovací cukr. Za stálého míchání přivedeme do varu a necháme 5 min. povařit. Dochutíme solí, paprikou a oreganem. Pyré nalijeme do sklenic, zavíčkujeme a necháme stát.

Autor: red
Klíčová slova: rajčata, zavařování
Související články