Koktejlový salát
Suroviny:
500 g koktejlových rajčat
125 g černých oliv
375 g balkánského sýra
Zálivka:
100 ml olivového oleje
2 lžíce vinného octa
3 stroužky česneku
¼ lžičky sušeného oregana
¼ lžičky sušené bazalky
Postup:
Rajčata, olivy a na kostičky nakrájený sýr smícháme ve větší míse. Zalijeme zálivkou a necháme hodinu odstát v lednici. Podáváme ke grilovanému masu.
Salát s vejci a olivami
Suroviny:
6 zralých rajčat
1 velká červená cibule
6 vajec
půl hrnku černých oliv
čerstvá bazalka
olivový olej
drcený pepř
mořská sůl
Postup:
Zralá rajčata, červenou cibuli a šest vajec nakrájíme na plátky a upravíme na talíř. Přidáme půl hrnku černých oliv a několik lístků čerstvé bazalky. Salát pokapeme olejem, posypeme mořskou solí a drceným pepřem.
Jednoduchý salát
Suroviny:
10 tvrdých rajčat
2 menší cibule
moučkový cukr
olivový olej
vinný ocet
celerová nať
pepř
sůl
Postup:
Omytá rajčata nakrájíme na plátky. Každou vrstvu na míse nebo prkénku posolíme, opepříme a poprášíme cukrem. Zakápneme olejem a octem. Posypeme posekanou cibulí a celerovou natí.
Zmražená rajčata s jablky
Suroviny:
¼ kg mražených rajčat
2 jablka
3 lžíce oleje
1 lžička celerové natě
citronová šťáva
sůl
cukr
Postup:
V misce připravíme marinádu z oleje, citronové šťávy, celerové natě, cukru a soli. Přidáme oloupaná, nastrouhaná jablka a na plátky nakrájená nerozmražená rajčata. Vše dobře promícháme. Můžeme přidat kousek syrového strouhaného celeru.