Osvěžující rajčatové saláty

15. srpna 2008 | 12:04

Pokud již nevíte, jak se během horkého léta osvěžit, zkuste si vyrobit třeba osvěžující salát z rajčat...

Koktejlový salát

Suroviny:

500 g koktejlových rajčat
125 g černých oliv
375 g balkánského sýra

Zálivka:

100 ml olivového oleje
2 lžíce vinného octa
3 stroužky česneku
¼ lžičky sušeného oregana
¼ lžičky sušené bazalky

Postup:

Rajčata, olivy a na kostičky nakrájený sýr smícháme ve větší míse. Zalijeme zálivkou a necháme hodinu odstát v lednici. Podáváme ke grilovanému masu.


Salát s vejci a olivami

Suroviny:

6 zralých rajčat
1 velká červená cibule
6 vajec
půl hrnku černých oliv
čerstvá bazalka
olivový olej
drcený pepř
mořská sůl

Postup:

Zralá rajčata, červenou cibuli a šest vajec nakrájíme na plátky a upravíme na talíř. Přidáme půl hrnku černých oliv a několik lístků čerstvé bazalky. Salát pokapeme olejem, posypeme mořskou solí a drceným pepřem.


Jednoduchý salát

Suroviny:

10 tvrdých rajčat
2 menší cibule
moučkový cukr
olivový olej
vinný ocet
celerová nať
pepř
sůl

Postup:

Omytá rajčata nakrájíme na plátky. Každou vrstvu na míse nebo prkénku posolíme, opepříme a poprášíme cukrem. Zakápneme olejem a octem. Posypeme posekanou cibulí a celerovou natí.


Zmražená rajčata s jablky

Suroviny:

¼ kg mražených rajčat
2 jablka
3 lžíce oleje
1 lžička celerové natě
citronová šťáva
sůl
cukr

Postup:

V misce připravíme marinádu z oleje, citronové šťávy, celerové natě, cukru a soli. Přidáme oloupaná, nastrouhaná jablka a na plátky nakrájená nerozmražená rajčata. Vše dobře promícháme. Můžeme přidat kousek syrového strouhaného celeru.

Autor: red
Klíčová slova: zavařování, rajčata, saláty
Související články
1080p 720p 360p