Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

5 skvělých receptů na lehké a svěží saláty

Cibule pomůže proti kašli i chrapotu.
8. srpna 2008 | 15:41

Blesk magazín vybral na léto pár výbroných recptů na přípravu salátu. Vyberou si všichni. Od gurmánů až po ty, co milují vitaminy.

Vitaminová bomba

Suroviny:

3 jablka

1 salátová okurka

4–5 rajčat

1 celer

1 mrkev

hrst vypeckovaných višní

moučkový cukr

šťáva z citronu

zakysaná smetana

špetka mletého pepře

špetka soli

Postup:

Okurku, jablka, rajčata a višně na jemno nakrájíme, mrkev a celer nastrouháme. Suroviny osolíme, zalijeme citronovou šťávou, zlehka opepříme a smícháme s kysanou smetanou. Vitaminový salát posypeme moučkovým cukrem.

Stanislava Holečková, Praha 10


Rychlé tzatziky s tvarohem

Suroviny:

2 salátové okurky

2 stroužky česneku

3 lžíce tvarohu

1 lžíce olivového oleje

1 kelímek bílého jogurtu

kopr

pepř

sůl

Postup:

Okurky oloupeme, nastrouháme, česnek propasírujeme, přidáme tvaroh, bílý jogurt, olivový olej, sůl, pepř. Dochutíme nasekaným koprem.

Kateřina Morávková, Pardubice


Letní okurková pochoutka

Suroviny:

1 okurka

1 cibulka s natí

zakysaná smetana nebo jogurt

niva

3 lístky máty, bazalky, libečku

Postup:

Okurku na jemno nastrouháme. Přidáme nakrájenou cibulku i s natí, zakysanou smetanu nebo bílý jogurt. Nakonec přidáme na jemno nastrouhanou nebo nadrobenou nivu. Misku ozdobíme třemi lístky máty, bazalky nebo libečku.

Libuše Tuháčková, Praha


Pikantní salát Kimči

Suroviny:

1 kg bílého zelí

3 lžíce soli

1–2 cibule

250 g bílé ředkve (výraznější je černá ředkev)

3 stroužky česneku

sušené pálivé papričky (nebo chilli)

1 lžíce octa

strouhaný křen

Postup:

Vše nakrájíme na nudličky, případně nastrouháme, naložíme do hliněného hrnce – stačí i do sklenic, stlačíme a necháme tři dny stát. Pokud sklenice zavíčkujeme a necháme v chladu, salát nám dlouho vydrží. Nesterilujeme!

Libuše Mouchová, Lysá n. Labem


Okurkový salát s indickým kořením

Suroviny:

1 salátová okurka

1 lžička černého hořčičného semínka

olivový olej

zakysaná smetana

koření garam masala

špetka soli

Postup:

Na pánvi rozpálíme olivový olej a přidáme kávovou lžičku hořčičného semínka. Až začne semínko praskat, přidáme koření garam masala a mírně osmažíme. Nastrouháme salátovou okurku, zbavíme ji přebytečné vody a v míse smícháme se zakysanou smetanou a vystydlou směsí koření z pánve. Tento netradiční okurkový salát se skvěle hodí jako příloha k masu.

Libuše Tuháčková, Praha

 

Autor: red
Související články