Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Celebrity a nakládané okurky

24. července 2008 | 14:15

Je sezóna okurek, a proto jsme oslovili celebrity, jak jsou na tom se zavařováním. Jaké mají tipy na okurkové nálevy? Které ze známých dam měly na kyselé okurky chuť v těhotenství

3 tipy zpěvačky a kuchařky Evy Pilarové (68)

Eva Pilarová
Autor: Jiří Černohorský

"Že by bylo nakládání okurek bůhvíjak zábavné, to se říci nedá. Ale ten výsledný efekt je pak geniální," říká zpěvačka, která je v kuloárech známá mimo jiné i jako vynikající kuchařka.

  1. "Okurky před nakládáním důkladně omyji ve vodě kartáčkem. Jen v ruce to nestačí. Sklenice vymyji teplou vodou s jarem, pak neméně pečlivě opláchnu ve studené vodě."
  2. "Nálev není z mé hlavy, poradila mi ho paní Faltusová a těmto okurkám se u nás říká Faltusky. Na 4 litry vody dávám 1 litr octa, 16 dkg soli, 25 dkg cukru a 25 kuliček umělého sladidla. Neměla by chybět mrkev, křen, cibule, bobkový list, kuličky nového koření a černého pepře a kopr. Do některých lahví přidám třeba i chilli papričku."
  3. "Do sklenic naskládám okurky, proložím 3 až 4 kolečky mrkve a křenu, na kolečka nakrájenou cibuli - asi čtvrtku středně velké cibule - kousek bobkového listu, 5 kuliček nového koření, 5 kuliček černého pepře a nahoru snítku kopru. Zaliji vychladlým nálevem. Následně dám sklenice do normálního hrnce a od momentu, kdy voda začne vřít, vařím 7 minut. Okurčičky jsou pak příjemně křupavé."

Měla jste v těhotenství chuť na okurky?

* Trenérka fitness Hana Kynychová

Hanka Kynychová
Autor: Ladislav Křivan

"V těhotenství jsem měla přímo nezvladatelné kyselé chutě, úplně nejvíc jsem byla ulítlá na šunku v aspiku, kde je i okurka. Pro ten bych tehdy snad vraždila. (směje se) Sama nezavařuji, ale pravidelně si vozíme od maminky z Moravy plný kufr proviantu, vejce, uzené a taky samozřejmě vždycky pár sklenic okurek. V biokvalitě!"

Moderátorka Lucie Výborná

Lucie Výborná
Autor: Jindřich Mynařík

"Já jsem v těhotenství neměla nic z těch obávaných a všemi očekávaných příznaků, tedy žádné otoky, bolesti, nevolnosti a ani chutě. Žádné pojídání omítky a okurek s jahodami. Nakládačky mám ale hodně ráda, hlavně takové ty úplně maličké ve strašlivě pálivém nálevu. Sama nenakládám, ale podle našich rodinných receptur, ve kterých vyniká hlavně moje teta, bych to snad zvládla."

Herečka Zdeňka Žádníková

Zdeňka Žádníková
Autor: Ladislav Křivan

"Okurky mám strašně ráda. Je to moje celoroční slabost a když jsem byla těhotná, tak se tahle okurková vášeň ještě několikanásobně prohloubila. Sama ale nezavařuji, nemám na to čas, tak musím vzít zavděk koupenými okurkami. Ale samozřejmě musí být bio, jak jinak, vždyť mě znáte!" (směje se)

Herečka Dana Morávková

Dana Morávková
Autor: Petr Bělka

"Když jsem byla těhotná, tak jsem měla úplně nezkrotnou chuť na jahody, ty jsem hltala po kilech, no a můj syn to nějak podědil. No a okurky, ty byly hned na druhém místě, bez těch bych to těhotenství asi také nepřečkala! Protože mám málo volného času, zavařování se zatím nevěnuju. Možná za pár let, v důchodu... (směje se) Ale naštěstí zavařují babičky, takže od nich máme okurek dost a jsou výborné."

Autor: seh
Související články