Okurky - zdravá a dietní pochoutka | Pro ženy | Blesk.cz

Okurky - zdravá a dietní pochoutka

24. července 2008 | 14:00

Máte rádi nakládané okurky? Pokud ano, vaše chvíle přichází, protože začala okurková sezona! Pokud sami na zahrádce drobné zelené plody nepěstujete, tak právě teď je ten správný okamžik koupit pár kilo nakládaček.

Následně stačí podle osvědčeného receptu připravit lák a můžete se dát do zavařování. Výsledek stojí za to: Zdravá pochoutka bez chemie na celý rok!

Okurky nejen skvěle chutnají, ale hlavně jsou velmi zdravé. Určitě po nich neztloustnete! Obsahují z 95 procent vodu, zbytek tvoří cukr, minerální a stopové látky a vitaminy. A v jednom kilogramu je pouhých 140 kcal. Pokud ovšem patříte k labužníkům, co si rádi přihnou láku, nahraďte při jeho přípravě cukr alespoň zčásti umělými sladidly.

Odborník radí: Jak správně nakládat

Váháte, jak postupovat, které sklenice jsou vhodné a na co nezapomenout? Poradí vám skutečný odborník, Zdeněk Přibyl, technolog Družstva Znojemská okurka.

Jaké okurky máte na nakládání nejraději?

"Okurky nakládačky musí být hlavně zdravé, tvarově a velikostně vyrovnané. Není dobré míchat velké a malé. Nejlepší jsou okurky ze Znojemského regionu, hruboostné neboli bradavičnaté."

Které velikosti jsou nejlepší?

"Do malých obalů o objemu 720 ml jsou nejvhodnější okurky velikosti tak 5 až 7 centimetrů. Větší okurky od 7 do 9 centimetrů se mohou plnit celé do větších nádob, ještě větší pak jako příčné řezy, nebo rovnou celé, ale do větších sklenic. Tak 2- až 4litrových."

Skládáte okurky naležato, nebo svisle?

"Ručně plněné okurky se skládají svisle."

Co udělat s těmi nažloutlými? Dají se také nakládat?

"Do kvalitního výrobku by se nažloutlé okurky určitě zpracovávat neměly. Nejsou na to vhodné."

Jak zpracovat okurky před nakládáním?

"Před zpracováním se okurky předmáčejí, perou ve vodě a následně osprchují pitnou vodou."

Co všechno musí obsahovat nálev?

"Nesmí samozřejmě chybět voda, ocet, cukr, a také nějaký výtažek koření. Jako takzvané příkrasy se používá nejčastěji cibule a hořčičné semeno. My používáme klasický sladkokyselý kořeněný nálev."

Jaké sklenice jsou tvarově a objemem ideální?

"Máme nejlepší zkušenosti se skleněnými nádobami o objemu 720 ml, tvarově soudek. Před nakládáním se musejí řádně vymýt vodou."

Jak následně sterilujeme?

"Ve vodní lázni, která má teplotu 85 až 90 stupňů, a to po dobu asi 20 až 25 minut. To bohatě stačí."

Kolik sklenic a láku?

  • Na 5 kg okurek je potřeba 3,5 litru láku. 720ml sklenic budeme na takové množství potřebovat 12.
  • Na 10 kg okurek je pak nutno téměř 7 litrů láku. Sklenic pak kolem 25.
  • Na 10 kg okurek můžeme také použít velké pětilitrové sklenice. Ty budeme potřebovat maximálně čtyři. Láku pak nanejvýš deset litrů.
  • Na 20 kg okurek postačí sedm pětilitrových lahví. Láku musíme mít kolem šestnácti litrů.
Autor: Václav Suchan
Související články