Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Iveta zoufale hledala lásku! V těchto písních zůstane navždy princeznou!

  • Iveta Bartošová navždy zůstane nesmrtelnou princeznou tuzemské popové scény.
    3. května 2014 | 06:00

    Přestože v posledních letech se o Ivetě Bartošové mluvilo jako o "Džambulce" a trosce závislé na alkoholu a lécích, pro některé z nás vždy byla a bude křehkou popovou květinou, jejíž songy si budeme ještě dlouho zpívat. Pojďte si společně s námi zavzpomínat na písně, díky kterým zůstane Iveta navždy princeznou.

  • Knoflíky lásky

    První velký hit, který Iveta nazpívala společně s Petrem Sepéši, ji vynesl na hvězdné nebe hudebního šoubyznysu. Knoflíky lásky se v roce 1983 staly velkým letním hitem a Iveta se díky nim dostala do širokého povědomí.

    S Petrem Sepéši nezůstalo jen u hudební spolupráce, ale Iveta se do něj bláznivě zamilovala a až do nešťastného konce svého života o něm mluvila jako o své největší lásce. Smutnou ironií osudu je, že se Iveta rozhodla zemřít stejně jako on - pod koly rychle jedoucího vlaku.

  • Hej pane diskžokej

    Ještě před Sametovou revolucí nahrává Iveta hit se skupinou Balet, který nese název Hej pane diskžokej a vystihuje typickou diskotékovou atmosféru osmdesátých let v Československu. Ivetina hudební hvězda stoupá vzhůru raketovou rychlostí a blíží se osudové spojení s Ladislavem Štajdlem.

  • Víš lásko

    V roce 1987 se Iveta pod taktovkou svého budoucího partnera a otce jejího jediného syna Artura - Ladislava Štajdla, vydává na sólovou dráhu. Vychází jí první album I.B., které je našlapané těmi největšími hity, které si s Ivetou stále spojujeme.

  • Málo mě zná

    Na albu I.B. vychází také píseň Málo mě zná, jejíž text je silně autobiografický. Zaposloucháte-li se do něj dnes, trošku z něj mrazí. Iveta sice skutečně zůstala až do konce "úplně normální obyčejnou holkou, která se raduje pokud má štěstí a zdraví", ale čistou lásku, kterou zoufale potřebovala a hledala, v žádném ze svých posledních partnerů nenašla, i když se o to usilovně snažila.

  • Václavák

    V roce 1992 přichází album Václavák se stejnojmenným hitem. Iveta se v něm vrací z polohy romantických písniček o lásce zase na diskotékovou vlnu, která jí neuvěřitelně sedne. Zažívá období své největší hudební slávy. Prodej alba ukazuje statisícová čísla a Iveta, coby křehká "holka od vedle" se svým sladkým úsměvem a věčně veselou náladou si získává srdce národa. Důkazem jsou beznadějně vyprodané koncerty i diskotéky.

  • Nekonečná

    V roce 1998 Iveta, už jako maminka malého Artíka, rozjíždí největší comeback, který kdy česká hudební scéna zažila. Nahrává desku s všeříkajícím názvem Ve jménu lásky, na které, kromě jiných, se objeví i hit Nekonečná. V té době už má za sebou nezapomenutelnou roli ve filmu Svatba upírů ke kterému nazpívala ústřední píseň Já se vrátím.

  • Tři oříšky

    Zřejmě nejmilovanější Ivetinou písní se stává hit Tři oříšky, který skladatel Karel Svoboda postavil na ústředním hudebním motivu stejnojmenné pohádky.

    Iveta také samozřejmě nemohla chybět na muzikálové vlně, která v tu dobu cloumala českým publikem. Zahrála si dvojroli křehké Adriany a Sandry v původním muzikálu Dracula a následně se objevila v hlavních rolích muzikálů Mrazík, Pomáda, Johanka z Arku, Miss Saigon, Monte Christo a Bídníci.

  • Léto

    Vedle Tří oříšků se nejikoničtější písní Ivety Bartošové stal bezesporu hit Léto. Do roku 2008 má Iveta na kontě celkem šest zlatých desek a jednu platinovou. Kromě toho sbírá také mnoho dalších ocenění jako tři Zlaté slavíky, třikrát třetí místo v anketě Český slavík a čtyři ceny TýTý.

  • Z pekla štěstí

    Ivetin sametový hlas s čistými výškami je důvodem, proč si ji vybírali tvůrci mnoha pohádek jako zpěvačku k jejich písním. Měli jsme ji tak možnost slyšet například v písních k pohádce A co takhle svatba, princi?, Lví král II. nebo Z pekla štěstí.

    Že byla Iveta věčnou princeznou a nenapravitelnou romantičkou, která pohádky milovala, dokázala i vydáním dvou desek.  První z nich nese název Jedna jediná a je plná přezpívaných pohádkových písní. Druhá je mluveným slovem a jmenuje se Iveta Bartošová vypráví pohádky Arturovi.

  • Děkuju vám andělové

    Od roku 2008 to jde s Ivetou jako na horské dráze. Poprvé v životě se vdává za herce a neúspěšného producenta Jiřího Pomeje a i když to z počátku vypadá na lásku jako z pohádky, v roce 2010 přichází velmi nepěkný rozvod, široce sledovaný médii.

    V té době má Iveta za sebou již několik pokusů o sebevraždu, střídavě je závislá na alkoholu a lécích a střídavě podstupuje léčbu. Do osudného 29. dubna 2014 kdy páchá sebevraždu pod koly vlaku v Uhřiněvsi se v jejím životě objevují tři muži - Domenico Martucci, Zdeněk Macura a Josef Rychtář, kterého si později bere za svého druhého manžela.

    Právě tito muži jsou zřejmě tím největším důvodem, proč Iveta nebyla schopna najít nikdy cestu ven ze svého začarovaného kruhu depresí a závislosti. Namísto klidu a léčby ochotně živí zdánlivě seriózní i bulvární média těmi nejintimnějšími detaily ze života křehké Ivety, která se nemůže nijak bránit.

    I po její smrti, namísto důstojného truchlení, vzniká nechutný cirkus, který pánové Rychtář s Macurou ochotně živí, snad aby si zažili svých pět minut nechutné slávy. Navíc se do médií dostávají zoufalé SMS, ve kterých Iveta žádá své blízké o pomoc a o záchranu před svým agresivním manželem. Díky její závislosti a mnoha excesům je však zřejmě nikdo nebere vážně.

    Ivetu Bartošovou tak zřejmě zničila sláva, se kterou si její křehká duše nebyla schopna poradit a především špatná volba partnerů, kteří jí místo pomocné ruky a lásky nabídli jen bolest a beznaděj.

Autor: red
Diskuse ke článku
.