Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Machová na Miss World: Není to žádný med!

22. října 2010 | 12:33

Čeká kráska Veronika Machová (19) bude 30. října bojovat o korunku Miss World 2010. Letošní ročník Miss World je jubilejní, 60., koná se v čínském městě Sanya a Veronika chce uspět v konkurenci 120 dívek z celého světa. Podaří se jí to?

Soutěžit v Miss World není žádný med. Krasavice z celého světa jsou v Číně už měsíc a nezažily jediný volný den. Slétly se ze všech kontinentů nejprve do Pekingu, pak je čekala Šanghaj, Velká čínská zeď a nakonec finálové město Sanya. „Překvapilo mne, jak lidé v Číně tuto soutěž milují, jsou jí vyloženě posedlí,“ říká Veronika. „Je to tak hezké! Pořád nám někde mávají, chtějí se s námi vyfotografovat a mají z toho upřímnou a  radost.“

První dojmy ze Sanya měla Veronika poněkud rozpačité. „Je tu kolem 39 stupňů, je tady neuvěřitelné vlhko, už třetí den suším lehké tričko, ne a ne uschnout! Připadám si jako v džungli,“ zapsala si do svého deníku.

Veronika se může pochlubit dokonalou postavou
Autor: Česká Miss, Veronika Machová

Šest hodin denně nacvičují choreografii

Uchazečky o korunku Miss World každý den od 8 do 14.00 nacvičují složité choreografie ve velkých klimatizovaných sálech. Skloubit dokonale pohyb 120 krasavic asi není nic lehkého ani pro ostřílené choreografy a režiséry. Odpoledne pak postupně natáčejí své medailonky, v nichž se mají představit během přímého přenosu divákům na celém světě. Pro Veroniku to byla hračka – nejenže působí bezprostředně, ale hlavně jí žádný problém nedělají cizí jazyky.

V prestižní soutěži musí Veronika překonat krásky ze všech koutů světa
Autor: Česká Miss, Veronika Machová

Umí perfektně anglicky, nějakou dobu strávila i v Americe, a díky mamince, která pochází z Volgogradu, umí také rusky. „S dívkami z Ruska a Ukrajiny mluvím rusky. S Miss Dánska, mojí spolubydlící v hotelu, která se narodila na Ukrajině, konverzuji rusko-anglicky. A s reprezentantkami Botswany a Austrálie, s nimiž jsem se také spřátelila, se domlouvám zase jen anglicky.“

Trable s disciplínou

Její hlavní zbraní v boji o titul mezi tolika kráskami je naprostá přirozenost a milý úsměv. Navíc její krása je jen hříčkou přírody - narozdíl od finalistek z latinské Ameriky, kde se dívky připravují na soutěž řadu let a klidně si své vnady nechají upravit plastickými chirurgy, Veronika vsadila jen na profesinální make-up a úsměv.

Veronika před odletem na Miss World
Autor: Česká Miss, Veronika Machová

Krasavice nemají volné ani večery, protože to se musí předvádět a usmívat na nejrůznějších večírcích sponzorů a pořadatelů. A ráno zase musejí být  už v půl sedmé perfektně nalíčené a připravené v recepci hotelu na další den. To je pro Veroniku vůbec to nejtěžší, protože moc ráda spí. Ale tady ještě nezaspala. „Na pokoji bydlím s Běloruskou a ta vstane přesně v momentě, kdy zazvoní budík. Já ho šestkrát zaklapnu a nemůžu se z postele vykopat. Jenže ona mě tou svou dokonalou disciplinou prostě donutí!“, říká s úsměvem Veronika.

Veronika s maminkou Allou, která pochází z Ruska
Autor: Česká Miss, Veronika Machová

Musela zapomenout a na koupání v moři, které je kousek od hotelu. V Číně je přeci kvůli práci a ne na dovolené. Návštěvu několika historických pamětihodností jim ale přeci jen pořadatelé dopřáli a tak se Veronika poprvé v životě mohla projít po hladové zdi.

Jaké má šance?

Čas do finálního dne se krátí a mezi soutěžícími dívkami se začíná projevovat rivalita. „Je tu velká konkurence a některých dívkách  je skutečně znát, že chtějí vyhrát za každou cenu. Ale tak to má být! Proč bychom tu jinak byly?“

Terakotová armáda je poklad Číny, Veronika si ji prohlédla na vlastní oči.
Autor: Česká Miss, Veronika Machová

Veronice bude palce držet spousta fanoušků, ale nejvíce určitě její přítel Martin, se kterým chodí už řadu let. Podaří se jí dostat do užšího finále, případně dostat se až na světový trůn? Jedné Češce se to už povedlo -  historicky první Miss World vyhrála za Českou republiku v roce 2006 Taťána Kuchařová (23). Na finálovém večeru ve Varšavě porazila více než stovku konkurentek. Po čtyřech letech by její úspěch mohla zopakovat Veronika. Držíme palce!

Autor: str, rav, alk