Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Módní duel v Lánech: Livia Klausová vs Dana Fischerová

Fotografie
7. ledna 2010 | 15:45

Prezident Klaus a premiér Fischer se po Novém roce sešli na tradičním obědě. Byla to napůl pracovní a napůl společenská záležitost na zámku v Lánech za doprovodu manželek. Zkrátka žádná úporně formální akce, ale etiketě se přesto muselo vyhovět. Včetně oblečení. Elegance byla samozřejmě povinná.

Setkání se neodehrálo v luxusní horské chatě, ale v oficiálním státním sídle. Pánové tedy zvolili obleky (v oné horské chatě by si mohli obléknout flanelové kalhoty, košili, blejzr nebo kašmírový pulovr). U jejich drahých poloviček se dal předpokládat model hodný čaje o páté, odpoledního matiné…

Zkušená manželka politika, protokolem vycepovaná první dáma Livia, vytáhla ze skříně pouzdrové šaty z hedvábného buretu a k nim přidala pashminu ladící s jedním z proužků modelu. Manželka premiéra se rozhodla pro široké decentní kalhoty a smetanový, hrubě tkaný kabátek v Chanel stylu.

Dámy Livia a Dana mají svůj věk a rozhodně nepatří k ženám, pro něž paráda patří k prioritám života. Paní Livia není prostě Carla Bruni-Sarkozy a manželka premiéra Dana má k bývalé herečce a manželce italského premiéra Silvia Berlusconiho také daleko. Ale i přes tato fakta musí Livia i Dana žensky prezentovat. Livia se to už v podstatě naučila, Dana zatím ne. Fakt, že o producírování se po boku muže nestojí, je sympatický, nicméně není omluvou.

V pomyslném módním duelu v Lánech zvítězila madame Livia. Ne že by byla stylisticky stoprocentní, ale paní Fischerová se dopustila více přešlapů. Za největší omyl považuji v osnově kanavy hrubě tkaný smetanový kabátek, který měl být kratší. A hlavně bez nevkusné porty kombinované s výšivkou a knoflíky. Pro někoho je to sice detail, ale rozhodující.

Poněkud nevhodné jsou i mokasíny – byť v laku a elegantním pojetí. Perly na krku měly být kratší a náramek je přebytečný...

Šaty první dámy sázejí na efektní hru pruhů a nosný materiál. Tepaný šperk na krku k nim neladí. Nic proti pohodlným a decentním botkám, ovšem kožená podrážka by jim slušela víc.