Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Studenková: Má za sebou čtyři operace!

14. prosince 2009 | 16:00

Slovenská herečka Zdena Studenková vypadá na svých 55 let skvěle, přesto její kariéru ohrožují zdravotní problémy. Musela kvůli nim skončit v úspěšné divadelní hře.

Studenková má za sebou už čtyři operace kolen a hrozí jí další zákrok - operace křížového vazu!

V bratislavském divadle Aréna zářila po boku Juraje Kukury v inscenaci ´Komunizmus´. Kvůli jeho náročnosti a svému zdraví však ve hře musela skončit. Nahradit by ji měla podle slovenských médií česká hvězda Simona Stašová!

Simona Stašová prý právě prožívá krásné období
Autor: archiv

Simona Stašová je excelentní herečka. Na Slovensku by určitě zazářila.

Během představení musí Zdena vylézt na vrchol obrovské plastiky hlavy. „Už když ji poprvé přivezli, rozplakala jsem se a řekla, že na ni v životě nevystoupám. Vždyť i doktor mi po čtvrté operaci kolen řekl, abych se zklidnila. Ale jak? Kdybych měla jiné zaměstnání, seděla bych na zadku a každou volnou chvíli si dám nohy na stůl. Ale jako herečka musím být stále v pohybu. Divadlo se nedá dělat tak, že budete hrát jen samé dámy. Občas je třeba praštit sebou o zem nebo lézt po čtyřech,“ zoufá si herečka.

Protože zdraví je na předním místě, herečka na výběr příliš neměla. „Po každém představení ´Komunizmu´ jsem musela kvůli bolesti užívat tabletky. Někdy dokonce nosím ortézu, ale pod dlouhým kostýmem se to dá naštěstí bez problémů schovat. Proto jsem se rozhodla, že některým věcem se musím přestat věnovat. Vždyť když už teď mám takové problémy, co budu dělat za pár let?“

Jak Studenková přiznala, hrozí jí i operace křížového vazu. „Ale té se zatím vyhýbám. Hlavně proto, že bych se musela s berlemi znova učit chodit. To by znamenalo půlroční pauzu.“ Herečka momentálně účinkuje v Národním divadle a dvou zájezdových představeních. Přibližně 15 dní v měsíci tráví natáčením slovenské verze seriálu Ordinace v růžové zahradě.

Zdena Studenková
Autor: anc

Ochotnická herečka?
Hry Komunizmus jí je líto. Dostala za ni dokonce cenu Literárního fondu. Na druhou stranu jeden kritik o ní v souvislosti s tímto představením napsal, že její výkon se rovná výkonu ochotnické herečky. „To mi fakt vyrazilo dech. Já si totiž myslím, že jsem v této hře odevzdala všechno, co jsem mohla. Pravdivou bolest i pravdivé slzy. Osobně jsem se do této hry angažovala, protože mám na komunismus svoje vzpomínky. Ani já jsem se nemohla dostat na vysokou školu, místo toho jsem dostala doporučení jít pracovat do továrny k pásu,“ dodala Studenková.

Autor: Život, brum