Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Anna K. bojuje s rakovinou: Prs mi zůstane!

Anna K.
27. listopadu 2009 | 00:01

Zpěvačka Anna K. (43), která  bojuje se zákeřnou rakovinou prsu, sdělila Blesk.cz dobrou zprávu: Léčba zabírá, prs jí zůstane.

 

První informace o nemoci prozradila Anna K. na svých internetových stránkách. To, že onemocněla, zjistila zpěvačka před dvěma měsíci. „Jsem po druhé chemoterapii a čeká mě ještě dlouhá cesta než budu zase zdravá,“ vzkázala Anna K. svým fanouškům.

Řekla to jen nejbližším a i když už začala s léčením chemoterapií, odehrála ještě tři koncerty. „Vím, že jsem trochu riskovala, protože bych neměla chytit žádnou infekci, která by zkomplikovala léčbu. Ale snažím se chránit. Kloktám, používám dezinfekční spreje. Přiznám se, že jsem vyrazila i na koncert Rammstein. Sice jsem ho proseděla s kapesníkem před obličejem, ale užila jsem si to. Nemůžu jenom sedět doma,“ řekla Blesku.

Statečná Anna se rve s nemocí jako lev a jak sam říká. zpívat teď budu jako o život. Zpěvačka už absolovovala řadu vyšetření a podle lékařů je jí stav lepší.„Léčba zabírá, nádor se zmenšil a doktoři mi řekli, že nepřijdu o prs,“ svěřila se. Momentálně se cítí Anna K. dobře, některé součásti své nemoci a léčby komentuje dokonce s černým humorem. „Svoje vlasy jsem měla ráda, ale fotograf říkal, že mám pěkný tvar lebky a klidně bych mohla zůstat plešatá pořád... Přiznám ale, že si kontroluju řasy a obočí. Zatím drží. Hlavně vím, že mám oproti mnohým jiným nemocným obrovské štěstí, že mi léčba dobře zabírá,“ říká zpěvačka. „Teď pracuju, ale jsem připravená na to, že třeba ztratím v rámci léčení sílu.

Taky fotky jsem nafotila v době, kdy docela dobře vypadám. Můžu začít otékat nebo hubnout. Každý to snáší jinak,“ dodala zpěvačka, která si pochvaluje péči na onkologii v pražské klinice Na Zeleném pruhu.

Informace o své nemoci zpěvačka zveřejnila hlavně kvůli tomu, aby ostatní ženy inspirovala k prevenci. Vyzvedává důležitost preventivních prohlídek prsou, které by měly ženy od čtyřiceti let pravidelně podstupovat. „Nechci vzbuzovat lítost, ale varovat ostatní,“ uzavřela.


Symptomy

* změna ve velikosti a tvaru prsu
* tvoří se důlky a otoky
* změna na bradavce, sekrece z bradavky, ztluštění nebo vtažení kůže na prsou
* bulka v prsu, zvětšení uzlin v podpaždí

Infografika - rakovina prsu
Autor: profimedia.cz

Léčba

* chirurgický zákrok
* chemoterapie
* ozařování
* hormonální terapie


Autor: Saša Šeflová