Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

HIV+ Nadja z No Angels: Bojím se umřít mladá

9. listopadu 2009 | 22:55

Dva tisíce lidí stálo, tleskalo a plakalo zároveň. Nadja Benaissa (27) ze skupiny No Angels právě na pódiu učinila prohlášení o svém boji s osudnou chorobou.

„Jsem matka, zpěvačka a jsem HIV pozitivní. A bojuji každý den. Proti předsudkům, proti strachu. Bojím se umřít mladá, bojím se navždy opustit svoji dcerku..,“ prohlásila.

Nadja, která před časem čelila podezření, že vědomě nakazila tři muže AIDS, touto zpovědí prolomila své mlčení na berlínském galavečeru boje proti této smrtelné chorobě.

Čtěte: Zpěvačka No Angels: Vše o sexu s HIV v krvi!

Hvězda kapely No Angels: Sex s ní? Smrt!

Její život se změnil v pád do propasti v okamžiku, kdy jí lékaři po rutinní prohlídce v nemocnici bez skrupulí oznámili: A ještě něco – jste HIV pozitivní. „Ještě před dvanácti lety by to byl rozsudek smrti. Díky pokroku v medicíně mám ale šanci,“ svěřila se Nadja hostům galavečera, kteří za vstupenku zaplatili až 25 tisíc korun.

A »padlý anděl«, jak sama sebe nazývá, ve veřejné zpovědi pokračoval: „Tisíckrát jsem si vyčítala, že jsem kašlala na rodiče, kteří mi dávali kázání: Netoulej se po nocích, choď jen s příjemnými chlapci a používej kondom! Není teď dne, kdy bych nelitovala, že jsem se jim smála.“


Nejhorší však prý byla šikana, kterou kvůli matčině nemoci musela snášet Nadjina devítiletá zcela zdravá dcera Leila. Na školním dvoře na ni pršely nadávky a rány, děti s ní nechtěly sedět v lavici, protože jim rodiče řekli, že by se mohly nakazit...

Zpěvačka se v životě nikdy jako anděl nechovala, brala drogy, na jaře strávila jedenáct dní ve vazbě, protože zranila na diskotéce jinou ženu. Chtěla se zabít… Teď by se ráda dostala z pekla zpátky i prostřednictvím své nemoci. Chce o ní otevřeně hovořit, přimět ostatní, aby před ní nezavírali oči. To, spolu s Leilou a návratem k mikrofonu, má být smyslem jejího nového života.


Co znamená HIV pozitivní
Virus HIV v těle napadá jeden druh bílých krvinek (tzv. Tlymfocytů). Výsledkem je zhoršení obranyschopnosti organismu, selhání imunity a rozvoj nemoci AIDS, přičemž se rozšíří těžké infekce a rakovina a člověk umírá. HIV pozitivní člověk, tedy s virem v organismu, může žít i několik let naprosto bez příznaků.

Autor: int, fab