Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Auš Svobodová: Boj o miminko Vendula nevzdává

Fotografie
26. října 2009 | 05:00

Pořídit Kubíkovi (4,5) sourozence chce Vendula Auš Svobodová (37) stůj co stůj. Přestože je už několik měsíců v nepříjemném procesu umělého oplodnění, které se jí několikrát za sebou nezdařilo, nevzdává to...

Zákroku, který vyžaduje i narkózu, se tedy znovu podrobila a teď každým dnem netrpělivě čeká, že konečně zakřičí do světa: Jsem těhotná!

„Mým životním snem byla vždycky velká rodina a dětí jako smetí,“ přiznala Blesku Vendula, kterou léčba přišla minimálně na desetitisíce. Pojišťovna totiž proplácí jenom tři cykly mimotělního oplodnění. A ty se Vendule nezdařily. Nepříjemnost oplodnění ze zkumavky spočívá také v tom, že pacientka musí absolvovat i podpůrnou hormonální léčbu. A ta na dobrém pocitu psychickém ani fyzickém rozhodně nepřidá.

„Celé tělo je po těch hormonálních injekcích oteklé. Najednou vypadáte, že máte šíleně kilo navíc. Potom vás dost naštve, když někdo řekne: Ta ztloustla anebo: Podívej, jak je nateklá, zase chlastá,“ rozčiluje se Vendula. Umělé oplodnění není ale příjemné ani pro jejího manžela Patrika Auše (32). „Dárce spermií nesmí 72 dnů před odebráním požít alkohol,“ dozvěděl se Blesk v Centru asistované reprodukce v Apolinářské, kam Vendula už léta chodí.

Vendula má problém s otěhotněním už z dob, kdy se marně o děťátko pokoušela s Karlem Svobodou (†68). „Chyba není v mužích, ale ve mně,“ vysvětluje Vendula. Malý Jakub se prý podařil až na třetí pokus, když Vendula už nedoufala. A pokud se jí teď miminko opět nezdaří, musí si zase počkat tři nutné měsíce, aby mohla oplodnění ze zkumavky znovu absolvovat. „Udělám pro to všechno. Chci pořídit Kubovi sourozence a Patrikovi dát dítě,“ rozhodla se Vendula.

Autor: Michaela Remešová