Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Emília Vašáryová – herečka s duší

6. listopadu 2008 | 10:35

Jedna z nejpozoruhodnějších tváří slovenského filmu si získala srdce českých diváků už v dobách společného československého státu. A pokračuje v tom.

Naposledy zazářila v českém snímku Nestyda, kde se nám ukázala úplně jinak, než jak ji známe dosud.

V poslední době jsme tuto skvělou herečky vídali v rolích starších žen, šedých myšek, které jsou v příběhu nepostradatelné, ale vizáží nepříliš výrazné. Tento dojem však naprosto boří její poslední film Nestyda, ve kterém se z ní stává výrazná žena s úžasnou jiskrou. Žena zralá a sebevědomá, která přistupuje k životu s nadhledem a ví, co od něj očekávat. Šarm, který z ní vyzařuje, je doslova hmatatelný. Emília Vašáryová ztvárnila krásnou, sexy, přitažlivou zpěvačku, která naprosto poblouzní mnohem mladšího muže. Už nehraje matku hrdiny, ale jeho milenku. Přechod od postav matek a babiček k roli svůdné krásky je v jejím podání natolik výrazný, až se člověku tají dech. Je to skutečně tatáž Emília Vašáryová, kterou jsme viděli v Pelíškách? Ano, je. Herečka v tomto filmu zkrátka znovu dokazuje všestrannost svého mimořádného talentu.



Hrát? Ne!

Emília Vašáryová patří k herečkám, které se těší oblibě publika, a zároveň si vydobyly uznání odborné kritiky. Vypracovala se mezi hereckou špičku, přestože toto povolání nepatřilo k jejím vysněným životním cílům. Rozhodně se jím nemínila živit. Můžeme se ptát, čím by se Emília Vašáryová stala, kdyby.... Kdyby vyrůstala a dospívala v jiném režimu.... Kdyby její rodiče neměli špatný kádrový posudek... Podobných kdyby je více. O svém životě měla jiné představy.

Rodina
Oba rodiče Emílie Vašáryové byli nesmírně vzdělaní. Tatínek – Slovák s maďarskými předky – byl profesorem jazyků a maminka – Němka – pracovala jako učitelka. To se také odrazilo na vzdělání jejich starší dcery. Emília měla mnoho koníčků, zpíváním počínaje a gymnastikou konče. V šesti letech se dočkala sourozence – sestry Magdy. Emília však toužila po bratříčkovi a dávala to najevo. Vztahy mezi oběma sestrami se postupně uklidnily, jak tomu bývá u většiny sourozenců.

Kádrové hodnocení rodičů připravilo mladou Emílii o možnost studovat na vysoké škole. Zajímala se o psychologii, astrologii i o dějiny umění. Nakonec ve dvaadvaceti letech absolvovala herectví na Vysoké škole muzických umění v Bratislavě a ještě téhož roku se stala členkou Slovenského národního divadla.

V Pelíškách se objevila v roli manželky Jiřího Kodeta.
Autor: Falcon

Vzestup
V divadle zazářila v hlavních rolí a na řadu přišel i film. Ve všech rolích dokázala zúročit vnitřní bohatství, které se v ní skrývalo. Debut si odbyla ve filmu Dáždnik sv. Petra a pak následovala jedna herecká příležitost za druhou. Její obsazení do filmu Až přijde kocour se ukázalo být skvělou volbou. Film totiž získal řadu ocenění i na známém filmovém festivalu v Cannes. To byl jen začátek, protože v historicky nezapomenutelném roce 1968 získala ve věku 26 let cenu pro nejoblíbenější herečku – Zlatého krokodýla.

A co muži?
Profesní život ženy, která herečkou ani být nechtěla, běžel jako po másle a dařilo se jí všechno, na co sáhla. Práce ji pohltila. Co ale láska, kterou každý tolik potřebuje? Ta přišla a velmi rychle nabrala na obrátkách. Roku 1968 se Emília po třítýdenní známosti provdala za Petra Mikulíka, který měl z předchozího vztahu dvouletou dcerku Evu. Rok po svatbě se manželům narodil syn Tomáš. Pro pracovně nesmírně vytíženou herečku bylo velmi obtížné zvládat dvě děti a ještě své zaměstnání. Ve vztahu obou partnerů se začaly projevovat neshody, které chtěla Emília řešit rozvodem. Manžel však nesouhlasil, takže zůstala vdaná. Jenomže navázala nový vztah s Milanem Čorbou a otěhotněla. Nakonec se přece jenom rozvedla a do druhého manželství s otcem svého druhého syna Juraje vstupovala s daleko větším rozmyslem. Rozhodně se jí to vyplatilo, protože až v tomto vztahu našla klid a pohodu.

Emília Vašáryová (66)
Autor: archiv Blesku - David Kundrát

VIZITKA

Emília Vašáryová

Narozena: 18. 5. 1942
Místo narození: Horná Štubna
Znamení: Býk
Sestra: Magda Vašáryová
Debut: Dáždnik sv. Petra
Ocenění: Zlatý krokodýl, Český lev, Cena Alfréda Radoka
Nejznámější filmy: Až přijde kocour, Lidé z maringotek, Modré z nebe, Orbis Pictus, Pelíšky, Horem pádem, Kráska v nesnázích, Václav, Nestyda

Autor: mif