Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Vanessa Mae pojede na olympiádě slalom za Thajsko!

Vanessa Mae na chvíli nechala hudbu plavat a vrhla se na lyžování.
21. ledna 2014 | 10:30

Mezinárodně uznávaná houslistka Vanessa Mae (35) se chce proslavit nejen jako hudebnice, ale také jako lyžařka. Na zimních Olympijských hrách v Soči pojede slalom v thajských barvách.

Před více jak rokem se sličná houslistka rozhodla, že jí hudební sláva nestačí a jala se splnit si svůj dětský sen, startovat na olympijských hrách. A to se jí také splnilo. O víkendu se ve Slovinsku kvalifikovala a může startovat pod pěti kruhy.

Jediná thajská naděje

Mezi hraním na housle si začala pětatřicetiletá hudebnice odskakovat na sjezdovku a tvrdě trénovat, aby dosáhla svého snu. K tomu jí dopomohla nejen velká píle, ale také absence lyžařů v Thajsku, rodné zemi jejího otce. Právě Thajsko totiž bude Vanessa Mae reprezentovat, a to i přesto, že od dětství pobývá s matkou ve Velké Británii. „Jsem Britka, ale neexistuje žádný reálný způsob, jak bych mohla reprezentovat svou vlast. Ale protože můj otec je Thajec, přijala mě právě tato země,“ říká Vanessa.

Vanessa Mae
Autor: Profimedia.cz
Bylo to o vlásek

Manažer této novopečené lyžařky Giles Holland prozradil, že Vanessa jen těsně kvalifikaci splnila, ale hlavní je, že na Olympiádu pojede. Podle pravidel může země, která nemá sportovce ve světové top 500, kvalifikovat jednoho muže a jednu ženu, kteří splní druhé kritérium. Tím je dosáhnout méně než 140 bodů v 5-ti uznávaných závodech. Vanesse tak nezbývalo než vydat na několik velkých závodů, byla nucena absolvovat dokonce juniorský šampionát se čtrnáctiletými lyžaři, ale nevzdala se. Její konečné body byly sečteny včera a slavná houslistka se může radovat.

Nová kariéra= nové jméno

Na startovní listině ale jméno Vanessa Mae nehledejte. Lyžovat bude Mae, které patří 3 166 místo žebříčku v Obřím slalomu, pod příjmením svého otce, jako Vanessa Vanakornová.